Cum cumperi Bitcoin și alte criptomonede în 2021

poza - cum cumperi bitcoin

Află cum cumperi bitcoin în 2021 folosind metodele cele mai avantajoase în momentul de față. Dacă acum 7-8 ani era foarte dificil să cumperi bitcoin, lucrurile s-au îmbunătățit gradat de-a lungul anilor, așa că astăzi poți cumpăra oricând cu cardul bancar din confortul casei tale.

Nu este ceva nemaipomenit să cumperi criptomonede în zilele noastre, ba dimpotrivă, sunt foarte multe opțiuni, așa că întrebarea devine mai degrabă…

De unde cumpăr Bitcoin și alte criptomonede?

Aici ai o listă cu principalele opțiuni de a cumpăra criptomonede din România:

  1. BINANCE: Acesta este cel mai mare exchange de criptomonede din lume (după volumul de tranzacționare). Aici îți poți crea contul într-un minut fără să ți se ceară actul de identitate. Poți cumpăra criptomonede direct cu cardul bancar și multe alte metode. Un alt avantaj este că poți retrage până la 2 BTC pe zi fără verificări. În plus, ai acces la un număr foarte mare de criptomonede alternative pe care nu le găsești pe alte exchange-uri.
  2. eTORO: O platformă populară de tranzacționare crypto și acțiuni. Disclaimer: Aveți grijă cu tranzacționarea pe această platformă deoarece criptomonedele nu sunt reglementate în EU, sunt foarte volatile și puteți pierde investiția. Cei de la etoro au o platformă foarte avansată de trading, au foarte multe tutoriale cu explicații simple și un portofel (wallet) bine pus la punct. Nu există comisioane la primire/trimitere crypto în portofel (decât comisioanele de transfer ale rețelei blockchain), iar la schimbul între criptomonede există un comision de numai 0.1%.
  3. LOCAL BITCOINS: Este un site unde poți tranzacționa direct cu alți deținători de bitcoin din România. Poți cumpăra cu numerar sau cu transfer bancar. Tranzacțiile sunt securizate prin escrow și vendorii sunt verificați printr-un sistem de reputație (feedback de la alți clienți). Are dezavantajul că nu poți cumpăra imediat, va trebui să faci o verificare și upload la un act de identitate atunci când îți creezi contul. Avantajele sunt că de multe ori găsești un curs de schimb foarte bun și plata se face prin transfer bancar către traderi care folosesc aceeași bancă cu tine, deci mai scapi de niște comisioane. Din păcate există și riscuri de țeapă, așa că asigură-te că tranzacționezi cu cineva care are multe review-uri pozitive.
  4. PAXFUL: Asemănător cu varianta de mai sus (local bitcoins), însă avantajul este că poți cumpăra bitcoin cu paypal și card de credit/debit, plus multe alte variante, atât locale cât și internaționale.
  5. ALTE EXCHANGE-uri: spre exemplu Bitfinex, care este printre cele mai vechi exchange-uri crypto din lume, sau altele precum Huobi și Bitstamp, sunt variante decente, însă nu găsești aceeași lichiditate și varietate de altcoins ca pe Binance. Alte exchange-uri, precum cele americane (Coinbase, Kraken, Bittrex, CEX, Gemini) sunt mai puțin avantajoase pentru noi românii pentru că au rate de schimb foarte mari, sunt usturătoare la comisioane și în plus sunt foarte stricți în ceea ce privește KYC (Know Your Customer), iar procesul de verificare durează mai mult decât la exchange-urile enumerate mai sus. Coinbase a fost o variantă decentă în trecut pentru că puteai să-ți alimentezi contul direct prin Paypal, însă în momentul acesta nu numai că au dezactivat această metodă de plată, dar se focusează mai mult pe corporații și instituții și mai puțin pe omul de rând, ceea ce a făcut ca platforma să fie mult mai neprietenoasă (comisioane și rate foarte mari, dezavantaje pentru volume mici).
  6. BANCOMATE: ATM-urile de criptomonede sunt prezente în mai multe orașe din țară (București, Constanța, Craiova, Galați, Bacău, Sibiu, Cluj, Râmnicu Vâlcea) și funcționează ca orice bancomat de exchange valutar cu câteva mici diferențe. Securitatea este OK pentru că te afli într-un loc public (mall de-obicei) cu camere și agenți de pază. Dezavantajul este că au ratele de schimb cele mai mari.

Alte metode de a cumpăra bitcoin și altcoins ar fi prin site-uri precum Skrill și Revolut, dar atunci când cumperi nu ai acces direct la criptomonede, deci nu poți retrage și trimite către alt wallet, poți doar specula cumpărând și vânzând.

O bună metodă ar fi să cumperi de la un prieten, deși nu este ușor să găsești persoane cu bitcoini care se grăbesc să vândă când piața e în creștere.

Merită să cumperi Bitcoin?

Se pune problema dacă merită să cumperi Bitcoin în contextul în care prețul este volatil și valoarea poate scădea foarte repede în funcție de factori asupra cărora nu avem control. Totuși, prețul monedei bitcoin a crescut enorm de-a lungul anilor în ciuda fluctuațiilor pe termen scurt, deci per total se pare că merită să cumperi BTC (nu este sfat financiar).

Un alt punct de vedere este că nu merită să cumperi Bitcoin atâta timp cât poți cumpăra criptomonede mai mici, altcoins, tokens, NFT, care au un potențial de creștere mai mare decât BTC. Acest punct de vedere este valabil doar dacă se cunoaște riscul și există un proces meticulos de documentare al monedelor de investit, pentru că majoritatea proiectelor mici nu au succes, iar riscul crește mai mult decât în cazul bitcoin.

Ce criptomonede să cumperi în 2021

Nu este ușor să analizezi ce criptomonede merită să cumperi în 2021, însă poți face câteva raționamente care să te ajute să decizi mai ușor. Spre exemplu, nu este suficient să sortezi după creșterea procentuală pe coinmarketcap, ci ar fi bine să știi și când a început creșterea, ca să nu cumperi scump.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce altcoins să cumperi în sezonul 2021, am scris aici un articol separat, special pentru acest scop.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *