Definiții

Vrei să afli ce sunt criptomonedele? Ce înseamnă anumiți termeni din lumea crypto? Mai jos vei găsi răspunsuri la întrebări esențiale și definiții pe înțelesul tuturor.

Ce este Bitcoin?

Pe scurt, Bitcoin este prima monedă digitală care nu depinde de o bancă centrală sau de un guvern și care are valoare datorită următoarelor proprietăți: nu poate fi copiată sau falsificată, nu poate fi emisă în cantități mari, este securizată criptografic, fiind cu adevărat rară, precum o colecție de ediție limitată.

Ce sunt criptomonedele ?

Criptomonedele sunt o formă de bani digitali, bazate pe criptografie, care se tranzacționează pe un blockchain, de regulă care nu depind de o bancă centrală sau de un guvern. Bitcoin este prima și cea mai populară criptomonedă.

Ce este blockchain?

În cuvintele cele mai simple, blockchain-ul este o bază de date descentralizată. Un registru public în care sunt scrise toate tranzacțiile din rețeaua bitcoin sau a criptomonedei respective. Acest registru este distribuit și sincronizat pe multe device-uri (de regulă milioane) din rețeaua bitcoin/criptomonedei.

Cine a inventat moneda bitcoin ?

Bitcoin a fost inventat în anul 2008 de o persoană sau un grup de persoane cu pseudonimul ”Satoshi Nakamoto”. Identitatea din spatele pseudonimului a rămas necunoscută dar se presupune că misteriosul Satoshi Nakamoto deține în jur de 1 milion de bitcoini.

Ce este mineritul de criptomonede ?

Un proces prin care un aparat specializat, numit miner, procesează și confirmă tranzacțiile de pe blockchain, iar în schimb primește o recompensă în bitcoin sau criptomoneda respectivă. Aceste aparate de minat (ASICs sau GPUs) consumă curent electric și de aceea putem spune că sunt ”

Poți modifica blockchain-ul ?

Blockchain-ul nu poate fi modificat pentru că este distribuit pe milioane de device-uri/mineri care constituie rețeaua bitcoin sau a criptomonedei respective și ca să-l modifici îți trebuie acordul majorității (în cazul unui blockchain descentralizat). Bitcoin are rețeaua cea mai sigură și puternică deoarece are cea mai descentralizată rețea (cele mai multe noduri de rețea, aparate de minerit etc). Acesta este și motivul pentru care bitcoinii nu pot fi falsificați.

Ce este un bitcoin wallet ?

Un portofel electronic care generează adrese de pe care poți primi sau trimite bitcoin și alte criptomonede. Nimeni nu poate accesa portofelul tău decât dacă are parola specială (seed) cu care decriptează cheile private ale portofelului. Ca să obții un portofel îți poți instala o aplicație (ex: trust wallet, exodus, jaxx). Pentru o listă cu portofele crypto citește articolul acesta.

Ce este o adresă de bitcoin ?

Similară cu un număr de cont bancar, o adresă de bitcoin îți permite să primești și să trimiți bitcoini. Această adresă arată ca un șir lung de caractere alfanumerice.

De unde poți cumpăra criptomonede ?

Criptomonedele pot fi cumpărate de pe exchange-uri (Binance, Coinbase, Bitfinex), de la bancomate speciale sau direct de la alte persoane din România prin LocalBitcoins cu plata cash sau direct din contul bancar, sau cu Paypal, card de credit/debit prin PAXFUL.

Pot cumpăra mai puțin de 1 bitcoin ?

Da. Bitcoinii și celelalte criptomonede se divid fără probleme. Poți cumpăra fracțiuni dintr-o criptomonedă în funcție de bugetul tău. Majoritatea exchange-urilor au depozit minim foarte accesibil, iar limitele de retragere sunt în general sub 50 de lei.

Este legal să minezi bitcoin?

În România este legal. Însă, datorită faptului că este o tehnologie nouă și controversată, multe instituții evită mineritul. Spre exemplu, dacă dorești să obții un împrumut de la bancă să cumperi echipament de minerit, vei fi probabil respins. La fel, dacă vrei să finanțezi un rig de minerit prin fonduri europene, vei constata că nu este eligibil.

Ce înseamnă FOMO ?

Vine de la Fear Of Missing Out și în traducere înseamnă teama de a nu pierde trenul. De exemplu, dacă o criptomonedă începe brusc să crească, multora le este teamă că dacă nu cumpără acum vor pierde trenul îmbogățirii și atunci se grăbesc să cumpere cât mai repede.

Ce înseamnă FUD ?

Vine de la Fear, Uncertainty and Doubt și în traducere directă înseamnă Frică, Nesiguranță și Îndoială. Reprezintă o tehnică de a influența piața, prin răspândirea în media a informațiilor care discretitează o entitate/proiect/criptomonedă și produc frică printre potențialii cumpărători. De exemplu, știrile despre Tether care a manipulat prețul BTC, știrile despre China care banează vânzarea și cumpărarea crypto. FUD-ul poate avea la bază informații reale, însă de multe ori se face abuz în mass media.

Ce înseamnă HODL ?

Vine de la HOLD, care înseamnă să păstrezi (to hold) criptomoneda respectivă pe termen lung în ciuda veștilor proaste (FUD – vezi mai sus). Termenul a fost folosit prima oară în 2013 pe forumul bitcointalk, unde user-ul GameKyuubi l-a postat prima oară ”I AM HODLING”, spunând că el nu este un trader bun și știe asta, de aceea preferă să facă HODL. Concluzia lui a fost că cea mai bună strategie este HODL, pentru că puțini sunt traderi buni și concurența este acerbă, probabilitatea să câștigi fiind foarte mică, deci mai bine să investești pe termen lung în detrimentul riscului mare pe termen scurt. Strategia lui a crescut în popularitate și termenul a fost adăugat pe meme-uri în toate comunitățile crypto din lume.

Ce este un cold wallet ?

Reprezintă un portofel offline. Un portofel offline este considerat cel mai sigur tip de portofel. Un cold wallet poate fi un laptop/device deconectat de la internet sau un stick USB specializat. Premiza este că un portofel care nu este conectat la internet nu poate fi spart de hackeri, aceștia nu-ți pot ataca dispozitivul atâta timp cât este offline. Cele mai bune cold wallets la ora actuală sunt Trezor și Ledger.

Ce înseamnă Dapps ?

Dapps = Aplicații descentralizate (Decentralized Apps) și sunt aplicații construite, de regulă, pe platforma Ethereum. Dapps populare în primă fază au fost, un joc în gen Pokemon, și proiectul Augur, însă mai nou, piața aplicațiilor descentralizate a fost cucerită de DeFi (scroll mai jos să vezi ce înseamnă).

Ce înseamnă ICO ?

ICO înseamnă Initial Coin Offering sau Oferta de Criptomonedă Inițială. Reprezintă o modalitate de strângere de fonduri pentru a lansa un proiect crypto. Miza cumpărătorului este că dacă cumperă de la început și proiectul merge bine, criptomonedele (tokens) vor valora mai mult decât la început, pe același principiu ca stocurile unei companii. ICO-urile, fiind o modalitate nouă de a strânge bani rapid într-un mediu legislativ neclar, nu au o reputație bună, multe dintre ele fiind etichetate ca escrocherii.

Ce înseamnă token ?

Un token este o criptomonedă care are și alte funcții în afară de plăți, cum ar fi aplicațiile descentralizate (Dapps vezi mai sus). Token-urile au devenit populare în 2017, fiind criptomonede asociate cu proiecte lansate pe platforma Ethereum și sponsorizate prin ICO-uri (vezi deasupra). Acestea sunt token-uri ERC20. Mai nou au fost create și alte blockchain-uri pentru tokens. Unul foarte popular fiind Binance Smart Chain cu token-uri BEP20.

Ce înseamnă fork ?

Un fork (ramificație) înseamnă bifurcarea unui blockchain în două lanțuri noi (chain-uri). Unul din fork-urile populare a fost când din Ethereum(ETH) s-a bifurcat Ethereum Classic (ETC). Un alt fork binecunoscut este Bitcoin Cash, care a venit din BTC. Iar Bitcoin Cash la rândul său a făcut fork, rupându-se în BCH și BSV (Bitcoin Satoshi Vision). Un fork se petrece atunci când există o rupere a consensului între 2 părți, spre exemplu, adepții Ethereum Classic nu au fost de acord cu decizia lui Vitalik Buterin de a modifica blockchain-ul Ethereum după vestitul hack DAO, pe motivul că încalcă principiile descentralizării.

Ce înseamnă airdrop ?

Airdrop-ul este o metodă de a distribui criptomonede gratuit oamenilor, cu scopul de a capta atenția asupra proiectului crypto respectiv și de a genera cât mai mulți adepți. Este una din metodele de a câștiga bani din crypto în mod gratuit, deși sumele sunt în general foarte mici.

Ce este bitcoin halving ?

Bitcoin halving, sau înjumătățirea, este un mecanism creat pentru a limita cantitatea de bitcoin produsă de mineri. La minarea fiecărui bloc de tranzacții aceștia primesc o recompensă, care se înjumătățește o dată la 4 ani (sau o dată la 210,000 blocuri minate). Monedele fiat (leu, euro, dolar) se pot produce în cantitate infinită și duc la inflație, însă moneda bitcoin este limitată la 21 milioane de bitcoini și nu produce inflație, fiind o monedă deflaționistă.

Ce înseamnă stablecoin ?

Stablecoin-ul (”monedă stabilă” în traducere mot-a-mot) este o monedă digitală care are valoarea fixată la o altă monedă, mai cunoscută și mai stabilă. Spre exemplu Tether (USDT) este un stablecoin fixat la valoarea dolarului american. Rolul unei astfel de monede este să simplifice transferul între criptomonede și fiat și să creeze un instrument de acoperire împotriva volatilității mari a pieței crypto. Un stablecoin nu este o criptomonedă obișnuită. Nu este nici descentralizată și nici nu se obține printr-un algoritm de minare, însă este garantată de bani fiat. Alte exemple de stablecoins: DAI, Gemini, TrueUSD și Libra.

Ce este DeFi ?

DeFi înseamnă Decentralized Finance, și se referă la o categorie de aplicații descentralizate (dapps) construite pe rețeaua Ethereum, care pot fi folosite pentru servicii financiare precum: împrumuturi, instrumente financiare derivate, depozite (staking), dobânzi. Cu alte cuvinte DeFi combină beneficiile tehnologiei blockchain cu lumea financiar-bancară.