Cele mai bune portofele crypto în 2021

Popularitatea criptomonedelor a creat o nevoie din ce în ce mai mare de portofele crypto. Vrem portofele ușor de folosit care ne păstrează criptomonedele în siguranță. Vrem să avem controlul asupra cheilor private fără să ne expunem la prea multe detalii tehnice. În acest articol vom explora cele mai bune crypto wallets la ora actuală.

Portofele gratuite

Portofelele online, sau „hot wallets” sunt denumite astfel pentru că sunt mereu conectate la internet, fie printr-o aplicație pe telefon, un program în windows sau direct în browser. Sunt foarte convenabile pentru că poți accesa fondurile rapid, însă nu au cel mai înalt grad de securitate precum un ”cold wallet”. Cu toate acestea, sunt mai sigure decât un exchange, care este de multe ori ținta hackerilor.

Exodus Wallet

L-am pus primul pe listă pentru că este un portofel foarte ușor de utilizat. Suportă peste 100 de criptomonede și are și aplicație de mobil. În plus, are și integrare cu TREZOR, pentru o securitate maximă de cold wallet.

Atomic Wallet

Unul dintre cele mai bune portofele gratuite. Probabil că are aplicația mobilă cea mai ușor de utilizat. Suportă peste 300 de criptomonede. Poți converti criptomonede direct din wallet și ai și opțiunea de staking – primești dobândă pentru criptomonedele pe care le depozitezi.

Trust Wallet

Poate cel mai avansat portofel la ora actuală. Suportă peste 40 blockchains și 160.000 de tokene – am scris tokene și nu criptomonede pentru că suportă chiar și NFT-uri. Este portofelul celor de la Binance, integrat cu Binance Smart Chain, unde poți face conversii/swaps, poți acumula dobânzi (staking) și poți folosi și Dapps direct din aplicație.

JAXX Liberty

Creat de canadienii de la Decentral Inc în 2015, acest portofel este încă popular și are o reputație excelentă chiar dacă nu are cea mai nouă interfață grafică. Suportă doar 90 de criptomonede dar poți adăuga orice token (ERC-20) de pe rețeaua Ethereum. Este un portofel simplu și eficient disponibil în variantă desktop, mobile, dar și ca extensie în Chrome.

Electrum

Bătrânul Electrum s-a lansat încă din 2011. A fost primul portofel popular după cel oficial de la Bitcoin.org și încă mai este folosit de nostalgici și de persoanele mai tehnice. Este un portofel eficient, însă suportă doar bitcoin. Nu este user-friendly, este mai tehnic și nu îl recomandăm începătorilor.

Metamask

Un portofel simplu pentru Ethereum și orice token de pe ETH. Este o simplă extensie de browser (Chrome, Firefox), gratuită. Metamask este foarte util atunci când vrei să utilizezi exchange-uri descentralizate (DEX) precum Uniswap. Dezavantajul este că nu poți folosi bitcoin și nici o altă criptomonedă aflată pe alte blockchain-uri care nu sunt suportate.

Portofele Hardware (cold wallets)

Dacă te interesează cu adevărat siguranța criptomonedelor tale, un portofel hardware este varianta cea mai bună. Un portofel online (hot wallet) este expus virușilor. Un troian care ajunge pe desktop-ul tău sau pe telefon, îți va putea corupe portofelul și hackerii vor extrage criptomonedele.

Portofelele hardware au fost create pentru a bloca atât un atac online cât și un atac fizic. Atacul online nu poate afecta un portofel care nu este conectat la internet, iar dacă cineva reușește să-ți fure portofelul hardware, nu-l va putea accesa nici dacă îl desface și umblă la circuite (lucru posibil la un simplu stick usb).

TREZOR

Acesta este portofelul hardware cel mai de vârf. Nu este pentru toată lumea pentru că este scump, dar merită pentru cei care au investit mai mult în crypto și vor să beneficieze de cele mai bune standarde de securitate.

Portofelul Trezor este un hardware wallet și este deconectat de la internet (cold wallet) pentru a opri infectarea în mediul online. Acesta suportă peste 1400 de criptomonede și orice token (ERC-20) de pe rețeaua Ethereum.

Are funcția de conectivitate limitată prin USB, ceea ce îl protejază chiar dacă îl conectezi la un computer infectat cu viruși. Este considerat chiar mai sigur decât Ledger, pentru că a eliminat funcția bluetooth, care poate fi exploatată în cazuri rare.

Cât costă Trezor? Prețul variază în funcție de model, între 60 euro și 600 euro, dar pentru prețuri exacte poți verifica aici: PREȚURI TREZOR UPDATATE.

De unde cumpăr Trezor? Deși e tentant să cumperi din țară, când vine vorba de securitate e mai bine să evităm OLX sau distribuitori locali. Cel mai sigur e să comandăm direct de pe site-ul producătorului (TREZOR). Compania se numește Satoshi Labs și are sediul în Cehia.

LEDGER

Ledger a creat primele portofele hardware pentru bitcoin. Acesta are o reputație excelentă și este cel mai popular cold wallet. Este un pic mai ușor de utilizat ca Trezor, interfața Ledger Live fiind foarte intuitivă. Un alt avantaj față de Trezor este că are prețuri mai accesibile. Pentru începători, Ledger este cea mai bună alegere în materie de portofele hardware.

Ledger beneficiază de suport pentru 22 de criptomonede plus tokene Ethereum.

Cât costă Ledger? Varianta cea mai populară, Ledger Nano S, costă $59. Pentru prețuri la toate modelele vezi aici PREȚURI LEDGER UPDATATE.

De unde cumpăr Ledger? Recomandăm să comandați direct de pe site-ul producătorului (LEDGER). Pentru majoritatea modelelor au transportul gratuit (chiar și pentru România).

Concluzii

Suntem obișnuiți să ținem criptomonedele pe exchange-uri, dar există o vorbă bună: ”Dacă nu ai controlul asupra cheilor private, nu deții cu adevărat criptomonedele”. Cu un crypto wallet tu deții criptomonedele. Pentru sume relativ mici un online wallet este OK, iar pentru sume importante un hardware wallet este varianta optimă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *