Ce este Ripple XRP – Istoria neștiută a criptomonedei

Ripple Labs este compania sub care s-a lansat criptomoneda XRP. Cei mai mulți cunosc XRP ca fiind una dintre cele mai proeminente criptomonede, care și-a croit un loc în top 10 și chiar a stat pe locul 3 ani la rând.

Ripple (XRP) a început să se vândă pe exchange-uri în 2013, la prețul de jumătate de cent (0.005 USD) și în toamna lui 2013 a depășit 1 cent, cu ajutorul creșterii BTC care depășea 1000 USD pentru prima oară. În următorul ciclu de creștere (bull market) de la sfârșitul lui 2017 și începutul lui 2018, XRP a depășit recordul de 3.5 USD, un record pe care nu l-a mai doborât de atunci.

Istoria Ripple (XRP)

Jed Mccaleb este persoana care a creat XRP în 2013, însă totul a început cu câțiva ani în urmă. Jed Mccaleb s-a implicat prima oară în lumea crypto când a fondat Mt. Gox în 2010, care ulterior a devenit primul mare exchange de Bitcoin din lume. Jed a aflat curând că există o vulnerabilitate tehnică pe exchange când unui client i s-au furat câteva mii de bitcoini. Acesta a decis că e mai bine să vândă exchange-ul, astfel că în Martie 2011 a vândut Mt. Gox lui Mark Karpeles, fără să-i spună despre vulnerabilitate.

Cu banii obținuți din vânzarea Mt. Gox, Jed s-a hotărât să-și creeze propria criptomonedă, fără mecanismul de minare și fără descentralizare, ca să poată deține controlul. Acesta l-a angajat pe Chris Larsen și împreună l-au convins pe Ryan Fugger, creatorul Ripple Pay, să devină parteneri. Astfel Jed Mccaleb a devenit co-fondator și a creat criptomoneda XRP. În Septembrie 2013 compania își schimbă numele în Ripple Labs și este compania pe care o cunoaștem și noi astăzi.

Strategia lui Jed Mccaleb de popularizare a brandului Ripple a constat în donații de XRP către fundații de caritate, parteneri și exchange-uri. Putea face asta deoarece deținea miliarde de monede XRP și putea genera un număr infinit de XRP dacă dorea, criptomoneda neavând o cantitate fixă precum BTC (21 milioane).

În februarie 2014 Mt. Gox a dat faliment și Mark Karpeles a fost arestat. O sumă de 850.000 de bitcoini a fost furată de pe exchange în decursul anilor. Mark Karpeles l-a acuzat pe Jed Mccaleb că nu i-a spus despre vulnerabilitatea de securitate înainte de a-i vinde exchage-ul, însă fiind atacat de procesele creditorilor și ale clienților care și-au pierdut banii, nu a mai avut resursele să lupte într-un proces cu Jed. Jed a declarat că el nu este răspunzător și că dezastrul Mt. Gox este datorat în totalitate incompetenței lui Mark Karpeles. Jed nu a suferit nici o consecință scăpând de acuzări.

În paralel, Jed făcea bani vânzând XRP comunității crypto. Strategia lui era să creeze știri bullish (cu efect pozitiv asupra prețului) legate de parteneriate noi care determinau speculatorii să cumpere XRP. Prețul creștea, iar Jed vindea (dumping). Asociații săi de la Ripple Labs foloseau aceeași practică, însă aveau niște limite contractuale care nu le permiteau să vândă prea mult într-o anumită perioadă de timp. Jed Mccaleb vindea mai mult decât limita permisă, având miliarde de XRP răspândite în conturile membrilor familiei, vindea din conturi multiple.

Ripple Labs a reușit ulterior să-l oprească pe Jed, eliminându-l din companie și obligându-l contractual să nu poată vinde mai mult de 0.5% din volumul zilnic în orice zi a săptămânii înclusiv weekendurile. Mai mult decât atât, Jed a fost obligat să doneze 2 miliarde de XRP unei fundații de caritate. Jed a anticipat eliminarea sa din companie și între timp a fondat criptomoneda Stellar Lumens (XLM). De data aceasta s-a asigurat că nimeni nu-l va putea elimina din noua companie și că va putea crea și vinde XLM nestingherit. A fondat Stellar împreună cu un avocat, pentru a se putea proteja pe cât posibil de lege.

Chris Larsen a fost figura centrală a proiectului Ripple după eliminarea lui Jed Mccaleb și a fost considerat printre primii responsabili pentru vânzarea ilegală de XRP în procesul cu SEC (Securities and Exchange Commission) lansat în decembrie 2020.

Procesul Ripple

Comisia de valori mobiliare din Statele Unite, pe scurt SEC, a construit un caz împotriva Ripple Labs pe parcursul mai multor ani. Pe parcursul anului 2020 Ripple nu prea a cooperat cu SEC încercând să amâne pe cât posibil procedurile investigației. SEC a decis să acționeze în instanță, așa că pe 22 decembrie 2020, Ripple Labs a fost dată în judecată pentru vânzarea ilegală de XRP în valoare de 1.3 miliarde USD din 2013 până în 2021.

SEC a adunat dovezi care arată că veniturile companiei vin din vânzarea de XRP și nu din oferta de servicii (plăți transfrontaliere), astfel criptomoneda XRP a fost folosită mai degrabă ca o acțiune pe bursă decât ca un token criptografic.

Procesul Ripple a destabilizat prețul XRP, care a căzut de la $0.7 la $0.2 și multe exchange-uri au delistat criptomoneda. Aliații Ripple s-au împuținat gradat, dar unii sunt încă fideli, printre care un consorțiu de bănci japoneze care au creat o aplicație (MoneyTap) ce folosește tehnologia Ripple.

Deznodământul procesului nu este cunoscut încă, însă se speculează de fiecare parte. Susținătorii speră că SEC va ajunge la o înțelegere cu Ripple iar prețul va exploda, în timp ce adversarii speculează că XRP va fi scos din circulație permanent prin oprirea validatorilor care facilitează tranzacțiile.

Este Ripple o criptomonedă adevărată?

Teoria că XRP nu ar fi o criptomonedă reală este din ce în ce mai răspândită și se bazează pe faptul că o singură companie poate manipula prețul XRP după propriul plac, deci nu este descentralizată. Deși XRP folosește elemente criptografice, nu folosește un protocol proof-of-work (PoW) – adică minare – și nici un protocol proof-of-stake. Acest lucru o face să semene mai mult cu o monedă virtuală decât cu o criptomonedă.

Blockchain-ul Ripple nu este nici măcar public, iar tranzacțiile sunt verificate de niște validatori aleși de companie, în nici un caz de indivizi din toată lumea. Nu numai validatorii sunt centralizați, dar și cantitatea de monedă, Ripple Labs fiind deținătorul cel mai mare de monede.

Ripple Labs poate crea oricâte monede dorește, numărul de XRP neavând limită superioară. Acest lucru o face o monedă inflaționară ceea ce înseamnă că valoarea XRP nu crește pe termen lung ci doar pe termen scurt, în funcție de cum manipulează prețul compania Ripple.

Deși cei de la Ripple au declarat că XRP nu trebuie folosit ca instrument de investiție și speculație, ei înșiși au speculat criptomoneda de-a lungul anilor, generând profituri considerabile.

Merită să investești în Ripple?

Ca XRP să aducă profituri considerabile, trebuie mai întâi să ajungă la o înțelegere cu SEC sau să câștige procesul. Între timp, însă, există multe alte criptomonede în care poți investi fără riscul unui proces.

Dacă ești printre cei care cred în reabilitarea XRP și vrei să cumperi, sau dacă ești printre cei care au decis că e momentul să iasă din XRP și să vândă, o poți face pe Binance, unul din exchange-urile importante care nu s-a oprit din tranzacționarea Ripple. Tot pe Binance poți paria pe prăbușirea XRP într-un mod simplu, cumpărând token-ul ”XRPDOWN”, care crește în valoare atunci când XRP scade. Iar dacă ții cu Ripple, poți paria pe ei nu doar cumpărând XRP dar și cumpărând token-ul ”XRPUP”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *