Ce este Cardano ADA

ADA este una dintre cele mai cunoscute criptomonede în ziua de astăzi. Proiectul s-a lansat încă din 2015, dar nu multă lume știa despre el până în 2017, când era tranzacționată cu 2 cenți (0.02 USD) pe exchange-uri. Pe boom-ul de la sfârșitul lui 2017 și începutul lui 2018, ADA a atins prețul record de 1.22 USD dar a revenit la 2 cenți în martie 2020 când a căzut piața datorită pandemiei. Cu toate acestea, ADA și-a revenit în 2021 depășind 1.5 USD și ajungând pe locul 3 în topul criptomonedelor pentru prima oară.

Cardano este un blockchain focusat pe dezvoltarea de aplicații, similar cu Ethereum. Proiectul a fost dezvoltat de matematicianul Charles Hoskinson care a fost unul dintre co-fondatorii Ethereum.

Hoskinson a părăsit proiectul Ethereum de timpuriu, după ce a avut o dispută cu Vitalik Buterin. Acesta din urmă dorea să păstreze fundația Ethereum în forma ei de organizație nonprofit. Hoskinson dorea ca Ethereum să fie o companie privată, dar majoritatea au votat nonprofit, deoarece era forma cea mai potrivită pentru un proiect descentralizat.

Hoskinson a fondat propria companie privată IOHK, împreună cu un fost coleg de la Ethereum, Jeremy Wood. IOHK înseamnă Input Output Hong Kong și este o companie de dezvoltare blockchain. Cardano a fost creat de IOHK.

Cum a devenit ADA așa de populară

Charles Hoskinson a încercat încă de la început să se poziționeze ca o alternativă mai bună decât Ethereum. Acesta a subliniat faptul că rețeaua lui nu necesită minare, urmând un protocol Proof of Stake în loc de Proof of Work, ceea ce înseamnă că este o tehnologie verde care nu consumă resurse în exces.

Hoskinson a reușit să adune foarte mulți adepți datorită mesajului pe care îl transmitea. Anume că proiectul său nu se grăbește să strângă fonduri, prioritatea fiind dezvoltarea blockchain-ului și nu profitul rapid. Într-adevăr, Hoskinson nu lansa un nou ICO (Initial Coin Offering), cum era moda în 2017. În felul acesta și-a creat o reputație de persoană serioasă în lumea crypto. Piața avea nevoie de proiecte serioase. Era greu să distingi care criptomonedă e ”pe bune”, iar după eșecul ICO-urilor, oamenii căutau altceva.

Un ICO tipic avea la bază un token (ERC20) pe rețeaua Ethereum, un site care promitea multe și o persoană la PR care vorbea mai mult ca un agent de vânzări decât ca un specialist din spațiul crypto. Astfel, ADA s-a remarcat imediat ca fiind altceva, nu era un token pe Ethereum ci un blockchain de sine stătător, cu un roadmap pe termen lung, fără promisiuni exagerate și cu un fondator tehnic și modest.

Hoskinson a lucrat sistematic la parteneriate și a mers pe principiul încet și sigur. Astfel că abia în 2021, la 6 ani de la lansare, s-au putut rula pentru prima dată aplicații descentralizate pe rețeaua Cardano (prin intermediul upgrade-ului Goguen). Între timp, Cardano a adunat adepți numeroși din toată lumea care cred cu tărie în Hoskinson.

Merită să investești în Cardano?

Merită cu siguranță. Este unul din proiectele cele mai de succes în bull market-ul din 2021 și persistă în top 5 de luni bune (dansând adesea pe locul 3 cu BNB). Cardano este considerat un ”eth killer”, un concurent care ar putea întrece Ethereum.

Parteneriatele și dezvoltarea pe Cardano, pot împinge prețul cu mult peste nivelul $1-$2, entuziaștii sperând ca va atinge 10 USD până la sfârșitul lui 2021.

Dacă vrei să cumperi Cardano (ADA) o poți face pe numeroase exchange-uri, pentru români cel mai simplu este prin Binance unde nu sunt comisioanele de pe Coinbase și nici limitele de pe majoritatea exchange-urilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *