Cum scoți banii din Bitcoin – Ieșirea din Crypto

Un bull market nu durează la infinit și trebuie să iei în calcul momentul în care scoți banii câștigați din bitcoin și celelalte criptomonede. Dar cum investești criptomonedele în altceva, și în ce? În acest articol vom explora împreună ce poți cumpăra cu bitcoin / crypto în așa fel încât să-ți păstrezi valoarea investiției și chiar să o crești.

Vorba spune că oricine poate să facă bani într-un bull market, dar degeaba faci profit dacă pierzi tot în bear market când cade piața. În 2017, mulți s-au îmbogățit, dar au pierdut banii în 2018 când piața a căzut. Este foarte dificil să anticipezi vârful pieței, iar cei care au vândut la vârf sunt ori foarte norocoși ori sunt chiar balenele care au vândut primele.

Totuși, știm că nu trebuie să prinzi top-ul perfect ca să faci profit, ci trebuie să ai un exit strategy decent. Adică să-ți faci un plan despre cum să îți păstrezi profiturile înainte să cadă piața. Hai să vedem împreună câteva strategii de exit decente care te vor proteja de atacul urșilor.

Convertești criptomonedele în Lei, Euro sau USD

Cele mai multe exchange-uri au o modalitate de a retrage FIAT (lei, euro, usd, etc) direct în contul tău bancar, însă există limite în funcție de bănci, iar la noi în România orice bancă va face urât dacă începi să transferi mii și zeci de mii de euro într-un timp relativ scurt (citește și Ce bănci din România acceptă crypto).

Soluția este să scoți banii gradat, în sume mici, pe parcursul mai multor luni. Acest lucru este valabil și pentru FinTech-uri ca Revolut, Transferwise, Skrill și Paypal. Vânzarea eșalonată este bună și din punct de vedere al pieței, pentru că dacă vinzi regulat când piața a crescut foarte mult îți crește automat și media prețului de vânzare.

Ca exemplu, dacă folosești Binance, poți retrage direct în contul tău bancar, dar cel mai bine e să scoți parțial: o parte o poți retrage prin Revolut, apoi altă parte o poți retrage de la bancomate cu cardul Binance sau alte carduri crypto. Iar altă parte o poți transfera în contul tău de Local Bitcoins sau Crypto Locally de unde poți retrage prin mai multe modalități (chiar și numerar). Poate pare dubios sau nu-ți place că e așa de complicat să scoți proprii bani, dar scopul este să nu depășim limitele impuse de bănci.

În felul acesta îți diversifici metodele de withdraw și poți retrage mai mulți bani decât folosind un singur mijloc de plată. Atâta timp cât declari veniturile la ANAF, nu ai de ce să-ți faci griji, însă instituțiile (băncile și FinTech-urile) au limite și filtre care îți pot crea neplăceri dacă transferi prea mult deodată.

Convertești criptomonedele în Stablecoins (Tether, Pax, DAI)

Dacă vrei să te protejezi de căderea pieței, nu este nevoie să retragi banii cash neapărat. De fapt, retragerea direct în FIAT nu este o idee inspirată dacă vrei să investești în crypto pe termen lung. Cel mai bine este să ai la îndemână stablecoins ca să poți cumpăra ușor criptomonede ieftine în piața descendentă (bear market).

Nu vreau să țin banii pe exchange

Dacă cumperi stablecoins, de obicei le ții pe exchange-uri. Știm că exchange-urile prezintă un risc, pot fi atacate de hackeri. Dacă ai stablecoins și nu vrei să riști, le poți stoca direct în cold wallet, offline, pe portofelul hardware Trezor. Poți transfera Tether (USDT) direct în trezor-ul tău. Dacă nu ai încredere în USDT din cauza FUD-ului poți folosi și alte stablecoins, precum USDC, PAX sau DAI. Iar dacă Trezor ți se pare prea scump, încearcă Ledger, care e mai ieftin și suportă toate aceste stablecoins.

Cumperi aur cu Bitcoin

Poți cumpăra lingouri de aur, argint și platină direct cu bitcoin de pe site-uri cu autenticitate verificată precum BITDIALS sau Sharps Pixley. Metalele prețioase sunt mai bune împotriva inflației decât valutele. Gândește-te că dacă piața urșilor durează mai mulți ani, banii tăi se vor devaloriza în stablecoins sau cash datorită inflației în creștere. Poți primi lingourile chiar acasă sau le poți ține stocate la furnizor.

Dacă totuși nu vrei să te încumeți să cumperi lingouri fizice, mai există o alternativă. Spre exemplu, un token interesant este PAX GOLD, practic e ca și cum cumperi aur, dar indirect. PAX GOLD (PAXG) este un token fixat la prețul aurului. Poți cumpăra PAXG de pe Binance și îi poți ține în siguranță în cold storage pe un portofel Trezor.

Îți iei mașină cu Bitcoin

Poate ai auzit că Tesla acceptă plata în bitcoin. Pentru cei care își permit, aceasta este o variantă foarte bună, pentru că o Tesla nu se depreciază în timp, ci se apreciază, atâta timp cât ai grijă de ea. Și mașinile de colecție sunt o investiție bună pentru că nu se depreciază precum mașinile de producție.

Răspunsul la întrebarea ”When Lambo?” poate fi, în sfârșit: ACUM.

Poți cumpăra o bijuterie de mașină, de la cele clasice, la supermașini, sau de la motociclete la iahturi, de pe un site precum BITDIALS. Un Lamborghini Huracan sau un Porche Taycan, nimic nu ne mai poate surprinde în 2021 când vrem să cumpărăm o mașină foarte scumpă cu bitcoin.

Cumperi apartament sau teren cu Bitcoin

Dar hai să revenim pe pământ, că la noi în România este mai dificil cu o Tesla sau un Lamborghini din punct de vedere al șoselelor, nu doar al buzunarului. Mai degrabă ne permitem un apartament, o casă, sau o bucată de teren. La țară putem găsi case ieftine sub 10.000 de euro iar terenuri putem găsi și pentru bugete de câteva mii de euro sau mai puțin.

Piața imobiliară este ideală pentru a face un exit din crypto pentru că poate acomoda și bugete mici. Apartamentul sau terenul își menține valoarea mai bine decât valutele, mai ales când inflația este în creștere. Apoi dacă nu vrei să păstrezi apartamentul, îl poți specula în continuare. Ideea nu e complicată: cumperi apartament cu bitcoin în plin bull market și vinzi apartamentul pe bitcoin în plin bear market și astfel vei avea mai multe monede BTC.

Cum evităm țepele

Nu e ușor să găsești un vânzător de proprietate cu plata în crypto fără să te lovești de țepari. Însă te poți proteja, folosind o agenție imobiliară care acceptă crypto. Sunt agenții care facilitează plata în bitcoin chiar și în România. Una dintre ele este City Land. Mai sunt și altele, dacă faci un research și cauți probabil vei găsi deal-uri bune.

Dacă nu ai încredere în deal-urile românești, nu te oprește nimeni să cumperi un teren sau un imobil în Uniunea Europeană. Dacă e nevoie, poți cumpăra ceva chiar în Spania, prin intermediul agenției imobiliare Piso Barato Inmobiliaria care facilitează tranzacții în bitcoin.

Cumperi o mică afacere online cu bitcoin

Practic poți cumpăra site-uri care fac bani. Un loc de unde poți cumpăra site-uri care produc venit este Empire Flippers. Aceștia acceptă și plata în bitcoin și se ocupă cu verificarea veniturilor fiecărui site și intermedierea tranzacției. Spre exemplu, dacă bugetul tău este de $1000, poți cumpăra un site care produce $50 pe lună. Dacă ai $10.000 poți cumpăra un site care produce $500 pe lună. Deci, poate fi o investiție mai bună decât un apartament de $60.000 pe care îl închiriezi cu $300.

Aceste micro afaceri digitale sunt mai ușor de cumpărat și întreținut decât niște mici afaceri tradiționale dacă te pricepi un pic la site-uri, iar venitul poate fi aproape pasiv.

Concluzii

Chiar dacă unii dintre noi vrem să facem HODL pentru totdeauna, este bine să fim și puțin pragmatici, să scoatem profit din când în când, măcar o dată la fiecare bull market, ca să ne bucurăm de câștiguri sau să reinvestim în bear market și să ne creștem investiția. Să nu uităm că lumea crypto este imprevizibilă iar cei care au pierdut bani în 2018 au acum o șansă excelentă de a-și face o strategie de exit și de a ieși pe plus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *