Ce bănci din România acceptă crypto la retragere sau depunere pe exchange?

Dacă întâmpini probleme atunci când vrei să retragi bani din crypto prin transfer bancar sau carduri emise de băncile din România, precum și la depuneri pe exchange-uri atunci să știi că nu ești singur/ă, pentru că mulți români au întâmpinat problema cu băncile care nu acceptă crypto. În acest articol ne propunem să găsim câteva răspunsuri și soluții la aceste probleme.

Ce bănci sunt crypto-friendly?

Dacă te uiți pe la discuțiile oamenilor de pe social media, vei observa că părerile sunt împărțite. Topul băncilor conform entuziaștilor crypto este următorul:

 1. Libra Bank
 2. Raiffeisen Bank
 3. Banca Transilvania
 4. ING Bank
 5. BCR

Cu toate acestea, sunt persoane care au probleme și cu aceste bănci. Iar situația se pare că este mai complexă.

”Am cumpărat și am retras crypto folosind băncile românești fără probleme.”

Așa răspund unii internauți de pe forumuri și rețelele sociale. Este un răspuns care reapare mereu, dând impresia că băncile românești nu au nicio problemă cu bitcoin și criptomonedele în general.

Însă știm că realitatea este alta. Probabil cei care nu au probleme cu băncile au lucrat cu sume foarte mici pe perioade lungi de timp.

Ce problemă au băncile cu criptomonedele?

Băncile se supun reglementărilor BNR. Banca Națională Română susține că băncile au obligația de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor (AML) și finanțării terorismului și de a ține cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități.

Monedele virtuale pot fi folosite pentru spălarea banilor, iar băncile nu vor să aibă de a face cu acestea. Nu există încă o legislație care să reglementeze criptomonedele sau orice alt activ crypto, însă există negocieri cu Comisia Europeană și se vor stabili niște reglementări.

Băncile pot respinge unele tranzacții afiliate exchange-urilor crypto, inclusiv depuneri. Poate ai primit un mesaj la depunerea de bani FIAT (euro, dolari etc) de genul: ”There was a problem processing this payment, please use a different payment method.”

De reținut:

 • La sume mari (zeci de mii de euro), băncile vor să știe cum ai făcut banii, nu contează că sunt monede virtuale sau nu.
 • La sume mici (sute de euro) probabil nu vei avea probleme, însă nu și dacă ai un volum mare de transferuri.

Să întreb la bancă dacă acceptă plăți de pe exchange-uri crypto?

Dacă întrebi băncile despre tranzacții cu criptomonede, atât retrageri cât și depuneri pe exchange-uri crypto, acestea vor răspunde negativ aproape întotdeauna. De ce? Pentru că nu vor să riște un caz de spălare de bani. Unele dintre acestea îți vor cere documente care să ateste sursa banilor. Practic, ei vor să înțeleagă cum ai făcut banii, dacă a fost doar aprecierea pieței sau altceva.

Dacă nu vrei să retragi sume importante pe loc, adică să scoți acum 10.000 de euro sau mai mult, nu are rost să întrebi la bancă pentru că de cele mai multe ori nu este cazul.

Poate îți dorești să știi dinainte, să vorbești cu banca din start, ca să nu ai probleme mai târziu, pentru că sunt cazuri în care ți se închide contul bancar fără motiv (de-obicei se invocă AML). Însă cel mai simplu este să transferi sume mai mici, chiar dacă ai sume mari, le poți retrage eșalonat, în timp.

Cum retragi banii din criptomonede fără bănci?

Dacă băncile îți dau bătăi de cap, poți folosi direct cardurile crypto, precum cardul Binance sau cardul Crypto.com. În plus poți folosi FinTech-urile. Adică retragi banii direct către una din următoarele companii:

 • Revolut
 • Wise (fostul Transferwise)
 • Monese
 • Orange Money
 • Volt.ro
 • Curve (înseamnă ”curbă” în limba engleză)
 • Paysera

Cum retragi banii din Binance când banca respinge tranzacțiile?

Dacă înainte puteai să retragi bani fără probleme din Binance direct în contul tău bancar prin retragere euro (SEPA), iar acum ai probleme la transferuri, trebuie să folosești o metodă diferită. Indiferent de bancă, fie că e Libra, ING sau BCR, e posibil să nu reușești să transferi banii în contul tău bancar. Binance nu este interzis în România însă unele bănci impun niște limite care nu sunt cunoscute momentan.

METODA 1: Ca să retragi banii din Binance, în afară de Withdraw EURO (SEPA), încearcă și retragerea prin Bank Card (Visa). Dacă ai carduri la mai multe bănci încearcă la fiecare.

METODA 2: Nu retrage banii în bancă ci în Revolut sau alt Fintech (vezi lista completă în secțiunea anterioară) folosind opțiunea Bank Transfer (SEPA) și un IBAN în euro asociat cu Revolut sau Fintech-ul respectiv.

METODA 3: Retrage BTC (nu bani FIAT) din Binance pe Local Bitcoins și de acolo îi vei putea vinde direct unui trader din România care-ți va transfera banii folosind aceeași bancă cu tine (de exemplu dacă folosești ING, alegi un trader care are ING).

METODA 4: Retrage criptomonedele din Binance într-un portofel deținut de tine pe telefon. Apoi mergi la un ATM crypto și vinzi criptomonedele pe bani cash. Unele bancomate românești suportă și LTC, BCH sau XRP, în cazul în care vrei să plătești comisioane de retragere și transfer cât mai mici. Nu uita că la bancomate există niște limite: până-n 5000 lei nu-ți cere date personale, peste 5000 lei trebuie să dai niște date, iar peste 10.000 de lei trebuie să-ți creezi un cont și să faci verificarea identității (KYC).

METODA 5: O metodă pe care am menționat-o mai devreme: folosește un card crypto. Poți folosi cardul Binance, sau alte carduri către care poți trimite crypto ca mai apoi să retragi de la orice bancomat bancar obișnuit (nu un bancomat crypto ca la metoda 4).

METODA 6: O metodă care NU merge încă dar va merge în viitorul apropiat: PAYPAL. Paypal a promis că va permite depuneri și retrageri crypto și pentru țările din Europa, până la sfârșitul lui 2021. Dacă vom putea transfera crypto în Paypal, banii vor putea fi convertiți în dolari și cheltuiți online sau cu cardul Paypal sau păstrați pentru viitor; de altfel banii pot fi retrași din contul Paypal pe cardurile noastre bancare fără probleme.

Concluzii

Chiar dacă nu putem spune cu certitudine că banca X sau Y acceptă crypto sau nu în funcție de caz, ne vom putea descurca până la urmă cu retragerile de bani folosind metodele prezentate mai sus, iar dacă vrei să afli mai multe despre cum poți face un exit din crypto, citește și Ieșirea din Crypto.

6 thoughts on “Ce bănci din România acceptă crypto la retragere sau depunere pe exchange?”

 1. Multumesc pentru postare, a fost de mult ajutor pentru cineva care accepta plati prin crypto si s-a intors nou in tara, si am bubuit in ras cand ati precizat ce inseamna “curve” in engleza :))

 2. Salutare,
  Dupa ce am facut transferul de euro intr-un cont bancar romanesc… banca raporteaza la ANAF sumele pentru plata impozitului? O sa-mi ceara ANAF ceva statement din exchange sa vada eventualul profit?
  Merci.

  1. Declararea veniturilor este responsabilitatea dvs, în general nu vine ANAF-ul să vă întrebe. Profitul pe anul anterior se completează în declarația unică (dacă depășește 600 lei) și e bine să aveți documente doveditoare (email-uri, notificări, extrase). ANAF-ul are acces la conturile bancare, dar în general nu bate la ușă dacă nu transferați sume mari (discutabil ce înseamnă mari). Mai degrabă băncile resping bani veniți de pe exchange-uri dacă depășesc anumite limite. Sunt persoane care s-au plâns că au avut probleme cu zeci de mii de euro transferați, altele cu mai puțin. Depinde de la caz la caz, contează și ce bancă, dar și frecvența transferurilor.

 3. Buna ziua,

  Aveti informatia va rog daca la ora actuala se poate retrage din binance via card visa in Romania? Va multumesc frumos!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *