Cum e corect criptomonede sau cryptomonede sau criptomonezi ?

Cum se scrie corect în limba română cryptocurrencies ? Este cumva corect criptomonede, sau criptomonezi? Sau se scrie cu y: cryptomonede sau cryptomonezi?

În dicționarul explicativ al limbii române nu există încă acest termen, însă publicațiile (ziare, reviste, bloguri) folosesc cel mai des varianta criptomonede sau cripto-active.

Varianta corectă este: CRIPTOMONEDE

Într-adevăr, publicațiile folosesc acest termen cu precădere, pentru că este cel mai corect din mai multe puncte de vedere pe care le vom prezenta mai jos. Să nu uităm că presa și gazetarii în general, sunt în proporție majoritară absolvenți de Litere.

Publicații precum: Gândul, Ziarul Financiar, Money.ro, Profit.ro folosesc cuvântul criptomonede în articolele despre monede virtuale.

De ce ”cryptomonede” NU este corect?

”Crypto” este varianta corectă în lb engleză, franceză și alte limbi, însă în limba română deja există acest prefix care vine de la criptografie și nu se folosește y în loc de i, la fel cum nu scriem cryptografie. Cuvântul Crypto scris separat, cu semnificația de sens mai larg, care cuprinde tot domeniul monedelor virtuale și blockchain în general, merge folosit cu y ca un viitor neologism și pentru că prinde la public, însă atunci când folosim doar prefixul, varianta corectă este ”cripto-”.

De ce ”criptomonezi” NU este corect?

Cuvântul criptomonede se compune din prefixul cripto- și pluralul monede. În limba română pluralul de la monedă este monede, nu monezi. O criptomonedă, două criptomonede.

În mod similar excludem și termenul cryptomonezi, care este incorect și la prefix dar și la forma de plural.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *