Cum să-ți creezi propria criptomonedă. Ghid pas cu pas

Dacă ai avut vreodată ideea să-ți creezi propria ta criptomonedă dar te-a oprit faptul că nu știi programare, sau costă prea mult, să știi că în ziua de astăzi nu este foarte greu să-ți creezi propriul token și nici foarte scump. Primul pas ar fi alegerea unui blockchain. Te poți gândi la Ethereum, pentru că este cea mai mare rețea de aplicații descentralizate, însă costurile gazului (gas fee – comisionul de rețea) sunt mari și rețeaua este congestionată. În acest ghid vom alege rețeaua BSC (Binance Smart Chain) pentru că este foarte rapidă și are comisioane mici.

Pasul 1: Alege un portofel

Dacă ai deja un portofel compatibil cu Binance Smart Chain poți trece la pasul următor. Altfel, vei avea nevoie de un portofel care va avea adresa noii tale criptomonede, de unde vei putea genera token-uri și incasa fonduri. Cel mai simplu ar fi să descarci Trust Wallet pe telefon. Poți folosi și Metamask dar va trebui să setezi rețeaua Binance Smart Chain în loc de Ethereum Mainnet. Pentru a face ghidul cât mai ușor de folosit pentru toată lumea, vom continua cu portofelul Trust Wallet.

Pasul 2: Creează un token folosind un generator

Nu este nevoie să scrii cod pentru a crea un token, pentru că poți folosi un generator. Cel mai simplu este să folosești cointool. Mai întâi intră în trust wallet, apasă tab-ul DApps și introdu adresa: https://cointool.app/bnb/bsccreateToken ,poți folosi și browser-ul mergând direct pe adresă AICI, însă va trebui să conectezi portofelul manual, cu click pe butonul CONNECT WALLET din dreapta sus.

Dacă nu te descurci poți oricând să angajezi un freelancer programator. Cel mai bun raport calitate preț îl găsești la freelanceri din Ucraina, India și Rusia (vezi aici).

Pasul 3: Alege o denumire pentru criptomoneda ta

Denumirea este foarte importantă, așa că nu te grabi. Alege o denumire cât mai relevantă cu proiectul tău și pentru care poți rezerva o denumire de domeniu pentru site. Simbolul token-ului este la fel de important, pentru că va fi listat pe site-uri precum coin gecko sau coinmarketcap și ar fi bine să fie cât mai original.

Pasul 4: Completează setările

Cantitatea de monede (supply) este bine să fie mai mare decât 21 milioane (default), recomandăm să introduci măcar 1 miliard (1000000000), pentru că în cazul în care vei face BURN (ardere de monedă) pe viitor să ai de unde. Cât despre numărul de zecimale, nu este atât de important, poți lăsa 18 sau poți pune 8/9 ca multe alte token-uri de pe BSC.

Celelalte setări, BURN, MINT, PAUSE, Blacklist, Deflation, nu sunt necesare dacă vrei doar să creezi primul tău token. Însă dacă te interesează, uite ce înseamnă fiecare separat:

  • Can Burn: Vei avea posibilitatea să ”arzi” token-uri pe viitor. Ajută la mecanismul de deflație, făcând criptomoneda mai rară, ceea ce ajută cu creșterea prețului.
  • Can Mint: Poți genera monede noi, caz în care supply-ul tău nu va fi fix. Recomandăm să nu activezi opțiunea aceasta pentru că poate crea inflație și scăderea valorii dar și o impresie negativă potențialilor investitori.
  • Can Pause: Îți dă capacitatea de a opri tranzacțiile și de a le reporni ulterior. Este o opțiune utilă doar pentru cazurile în care sunt vulnerabilități de software sau abuzuri. Însă nu îți sugerăm s-o activezi pentru că îți oferă prea multă putere, centralizare, iar potențialii investitori nu vor fi mulțumiți.
  • Blacklist: Îți dă capacitatea de a bloca anumite adrese care ar putea fi malițioase. Spre exemplu dacă cineva fură token-uri și tu știi adresa unde au fost stocate, poți bloca acea adresă pentru ca hackerul să nu le poată vinde. Nici această opțiune nu e bine s-o activezi, pentru că adaugă la elementul de centralizare și nu dă bine la investitori.
  • Deflation: Poți adăuga un mecanism de deflație, cum are safemoon (10% taxă pe tranzacție). Este un beneficiu foarte atrăgător pentru investitori, pentru că acea taxă încurajează creșterea numărului de hodleri. Parte din taxă putând fi redistribuită la hodleri și altă parte să fie arsă.

Cât costă să creez o criptomonedă?

De regulă costă în jur de 1 BNB (la momentul scrierii articolului, 1 BNB = $660). După ce ai urmat pașii de mai sus, mai trebuie să apeși butonul CREATE TOKEN și vei ajunge la plată. Vei plăti în BNB, care va trebui să fie în balanța portofelului tău (de la pasul 1). Dacă nu ai BNB, poți cumpăra de pe Binance apoi îi poți retrage direct în portofelul Trust Wallet.

Dacă ți se pare prea scump, poți folosi și alte generatoare similare, precum mywish.io, unde prețul e $349 (la data scrierii articolului), pașii de urmat fiind asemănători cu cei pe care i-am scris mai sus.

Dacă angajezi un freelancer, poți găsi și prețuri sub $100 aici.

Cum creez o criptomonedă gratis?

Dacă vrei să-ți faci propriul token în mod gratuit, poți folosi un generator care te limitează foarte mult, spre exemplu acesta: https://vittominacori.github.io/bep20-generator/ unde nu vei putea folosi nici una din opțiunile prezentate mai sus, nici măcar supply-ul nu-l poți schimba (100.000 fix) iar creatorul își va adăuga propriul copyright în contractul token-ului tău.

O altă variantă ar fi să înveți limbajul de programare solidity și să te apuci să-ți creezi token-ul de la zero, fără să plătești, însă costurile vor fi timpul și energia ta.

Cum să-ți lansezi propria criptomonedă?

În acest ghid te-am ajutat să-ți creezi o criptomonedă, însă pentru a o lansa ai nevoie de fonduri. Lansarea la rândul ei (pre-sale) trebuie să-ți genereze suficiente fonduri pentru a o adăuga pe platforme precum PancakeSwap (cea mai populară platformă de tranzacționare de pe BSC) ca să fie în sfârșit tranzacționabilă.

Pentru a aduna fonduri, ai nevoie de niște early adopters (investitori inițiali) care cred în misiunea ta și în viitorul proiectului tău. Va trebui să ai un website, care chiar dacă nu e complex de la început, trebuie măcar să conțină câteva informații importante care atrag investitorii.

Este bine dacă înainte să-ți creezi criptomoneda ai un grup de oameni pe care te poți baza, care vor cumpăra la început, sau care te vor ajuta pe partea de marketing. Îți trebuie o mică echipă care lucrează la proiect, chiar și part time, cu care poți începe să promovezi mai intens.

Cele mai potrivite platforme pentru a promova noua ta criptomonedă sunt: telegram, discord, twitter și reddit. Poți găsi persoane care te pot ajuta cu campanii pe Twitter la prețuri foarte rezonabile aici. Ideal ar fi să captezi și atenția câtorva inflenceri de pe youtube care în schimbul unui număr mare de token-uri să-ți facă un episod pentru lansare (pre-sale).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *