Ce monedă virtuală să cumpăr? – Ghid pas cu pas

Nu vrem să facem shill și să-ți spunem exact ce monedă virtuală să cumperi, pentru că tu trebuie să alegi, dar putem să-ți oferim niște pași de urmat în luarea unei decizii pentru a găsi o criptomonedă cu potențial cât mai mare, pe principiul: ”Dă-i omului un pește și va mânca o zi. Învață-l să pescuiască și va avea mâncare toată viața”. Nu vom lua în calcul norocul, ci niște principii solide care indică un potențial de creștere pe termen lung, între 20x și 100x.

1. Să nu fie un token

Astăzi oricine poate crea un token (vezi aici cum poți crea unul), iar bariera de intrare este foarte mică. Din ce în ce mai multe blockchain-uri au capacitatea de a emite token-uri cu costuri infime (BSC, Cardano, Solana, Polkadot, Polygon etc).

La fel de ușor cum se poate crea se poate abandona pentru că majoritatea creatorilor de tokenuri nu investesc suficient cât să merite pe termen lung așa că preferă să abandoneze proiectul dacă nu are succes imediat. Iar dacă are succes imediat, majoritatea vor căuta să vândă (dump), să-și scoată investiția plus profit în loc să reinvestească și să lucreze la proiect pe termen lung.

Ca să putem alege mai ușor o criptomonedă cu potențial, ar fi mai facil să eliminăm complet zecile de mii de tokenuri ieftine (shitcoins) și să ne axăm pe niște criptomonede care sunt create pe propriul blockchain. Să creezi propriul blockchain necesită multă muncă și multe resurse. Este o investiție de timp și bani pe care nu oricine și-o poate permite, de aceea este un criteriu bun în alegerea unei criptomonede cu potențial.

2. Nu este în top 100

Dacă vrei un potențial de creștere de 100x, nu poți alege criptomonede cu market cap de miliarde de dolari. Trebuie să găsești proiecte care sunt într-o fază timpurie. Probabil că ai mai auzit acest raționament, dar este un filtru foarte bun atunci când alegem o monedă virtuală cu potențial maxim.

Poți face bani și cu proiecte din top 100, însă vor crește mai greu. În schimb, dacă găsești un proiect care îndeplinește toate celelalte criterii și are un market cap de 10-20 de milioane de dolari, va fi o alegere excelentă, net superioară unui proiect de 1 miliard.

3. Este listată sau urmează să fie listată pe un exchange mare

Nu merită să riscăm cu monede virtuale care nu sunt listate pe exchange-uri mari, sau despre care nu știm dacă se vor lista curând. Nu putem să ne bazăm pe monede virtuale listate doar pe câte un exchange obscur, să nu uităm ce s-a întâmplat cu Cryptopia. Nu merită să alergăm după tokens creați acum câteva zile, care apar doar pe Poocoin, iar peste o săptămână fac rug pull.

Moneda virtuală pe care o alegem trebuie să aibă expunere la public. Oricine trebuie s-o poată cumpăra, ca să aibă șanse de creștere. Când intră speculatorii în FOMO, trebuie să aibă posibilitatea s-o cumpere rapid cu un card de credit.

4. Are investitori grei în spate

Un proiect în care investesc firme de Venture Capital este verificat la sânge și există un plan de dezvoltare pe termen lung. Un proiect fără investitori va avea mereu nevoie de fonduri, echipa va ”ciupi” cât va putea din banii de pre-sale sau va introduce taxe și diverse tactici (adrese de burn, pre-mining/minting, înghețarea adreselor etc) ca să extragă un profit.

De exemplu, în spatele monedei Internet Computer (ICP) se aflau și investitorii de la Andreesen-Horrowitz, celebra companie din Silicon Valley. Au construit o echipă impresionantă cu un proiect solid și au ajuns în top 10 când nimeni nu se aștepta, atingând locul 4 în top market-cap în luna mai a acestui an.

5. Proiect activ pe Github

Pe Github poți urmări dezvoltarea multor proiecte blockchain. Este bine să le verificăm activitatea, să aflăm dacă se lucrează la proiect sau nu.

Ca să găsești un proiect pe Github scrie pe google: github nume proiect. Dacă proiectul n-are pagină de Github, a picat testul. Dar dacă intri pe pagină, dă click la secțiunea Repositories și vezi când s-au făcut ultimele modificări (updates).

Dacă vezi că ultima modificare a codului e de acum 3 luni, înseamnă că echipa nu lucrează. Dacă vezi că ultima modificare este de acum o oră, atunci știi că ai o echipă foarte activă.

6. Permite smart contracts

Dacă descoperi un nou proiect crypto dar care nu are capacitatea să ruleze smart contracts, atunci nu se va putea dezvolta la fel de mult ca unul care are smart contracts. Nimănui nu-i mai pasă astăzi dacă creezi un nou Bitcoin foarte rapid. Cererea se află în extinderea tehnologiei blockchain în zona DeFi, în zona NFT, în zona de blockchain-uri hibride.

7. Are o tehnologie inovativă

Dacă are doar capacitatea de smart contracts, nu este suficient. Trebuie să aibă funcționalități în plus față de blockchain-urile anterioare. Chainlink este un oracol cu contracte smart hibride. Polkadot este un multi-blockchain, care poate conecta alte blockchain-uri prin parachains.

8. Să nu fie populară

Oamenii vor vorbi despre criptomonedele care au crescut recent. Poate fi deja prea târziu s-o cumperi. Nu întreba pe social media ce monedă virtuală să cumperi pentru că fiecare îți va sugera moneda în care a investit. Dacă a crescut SHIBA INU, toți vor vorbi despre ea. Trebuie să găsești acele monede despre care nu vorbește aproape nimeni și care respectă niște criterii alese anterior, nu niște monede pe care le cumperi datorită popularității sau FOMO.

9. Poți să explici cu ușurință utilitatea criptomonedei

Cele mai bune proiecte nu au nevoie de jargon ca să fie explicate. Ideile simple sunt de multe ori și cele mai utile. Nu trebuie să vorbești despre parachains, ci doar să spui că Polkadot poate comunica cu alte blockchain-uri. Dacă nu poți explica utilitatea unei criptomonede altei persoane, înseamnă că nu are o utilitate atât de mare, sau poate nu are utilitate deloc iar whitepaper-ul doar folosește niște termeni sofisticați care nu spun nimic concret, sau e doar un proiect pur teoretic fără valoare practică. Gândește-te că această criptomonedă trebuie să ajungă în mainstream, trebuie să fie ușor de promovat, deci și ușor de explicat.

Concluzii

Cu siguranță ați auzit de termenul DYOR (Do Your Own Research), acesta este un ghid pas cu pas de a face research pentru a găsi următorul Polkadot sau Solana. Cu puțin efort veți descoperi criptomonede care satisfac toate aceste criterii și veți putea face o alegere inteligentă atunci când cumpărați o monedă virtuală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *