Ce sunt criptomonedele – Totul despre monedele virtuale

Criptomonedele sunt monede virtuale securizate prin criptografie, făcându-le aproape imposibil de falsificat (în funcție de cât de puternică este rețeaua blockchain). Un factor important care caracterizează criptomonedele este că nu sunt emise de o autoritate centrală (o instituție de stat sau o companie).

De aceea, acestea sunt tranzacționate pe o piață liberă, cu legislație minimă, făcându-le extrem de atractive pentru oamenii de pretutindeni, pentru a stoca valoarea, ca mediu de schimb (bani), ca investiție și speculație, într-o lume din ce în ce mai digitalizată.

imagine cu criptomonede

Ce este ”blockchain”?

Blockchain-ul este un registru de date (tranzacții) distribuit pe un număr mare de dispozitive (noduri), care-l face imutabil (nu poate fi modificat) atâta timp cât nu există consensul majorității. Tehnologia blockchain folosește criptografia și este cu atât mai sigură cu cât rețeaua este mai mare (efectul de rețea).

În general un blockchain este transparent (de exemplu, blockchain-ul monedei Bitcoin), adică oricine poate vedea toate tranzacțiile de pe blockchain în orice moment.

Cu cât un blockchain este mai descentralizat, cu atât este mai puternic la posibile atacuri exterioare. Blockchain-ul Bitcoin fiind cel mai puternic, este și cel mai sigur, de aceea este și moneda cea mai populară cu valoarea totală cea mai mare (capitalizarea de piață).

Pe ce se bazează criptomonedele?

Criptomonedele se bazează pe această tehnologie blockchain menționată anterior, care le asigură siguranță și autenticitate în lumea digitală, unde de-obicei, orice poate fi copiat, modificat sau falsificat. Tocmai de aceea, criptomonedele au valoare reală, pentru că sunt singurele active digitale care nu pot fi ”șterse” sau distruse.

Faptul că niște monede virtuale au valoare poate fi greu de înțeles. De ce au valoare când sunt doar biți pe internet? Pe ce se bazează aceste criptomonede? Hai să dezbatem împreună…

Dacă comparăm criptomonedele cu banii, totuși, banii se bazează pe o bancă centrală, pe un stat, pe economia unei țări, chiar dacă nu se mai bazează pe rezervele de aur încă din 1971, tot au ceva la bază.

În același fel, comparându-le cu acțiunile de la bursă, prețul unei acțiuni se bazează pe o companie care generează venituri, chiar dacă există și o componentă puternică de speculație, totuși, are o bază solidă.

Și nu în ultimul rând, dacă le comparăm cu metalele prețioase, acestea din urmă au valoare intrinsecă și sunt materiale fizice, cu proprietăți și aplicații în diverse industrii, deci se bazează pe ceva pe care s-au bazat oamenii de mii de ani și pe care se vor mai baza și în viitor.

Cele 3 comparații de mai sus, par argumente solide pe care unii critici le pot enumera, însă valoarea criptomonedelor se bazează pe nevoile noi ale oamenilor în era digitală. Este prima oară în istorie, când avem o formă de valoare (bani) care nu poate fi confiscată, nu poate fi falsificată, cu mecanism împotriva inflației și care se poate transfera oriunde în lume prin internet. Nici una din activele clasice nu poate avea aceste proprietăți simultan, așa cum vedem mai jos…

Ce este descentralizarea?

Banii numerar, lingourile de aur, proprietățile imobiliare pot fi confiscate de stat, așa cum s-a petrecut de atâtea ori în istorie de la un regim la altul. Banca îți poate închide contul, iar o companie poate genera o vânzare forțată a acțiunilor tale, lăsându-te fără ele.

Desigur, aceste exemple sunt extreme, dar arată prin contrast, beneficiile conceptului de descentralizare.

Descentralizarea este distribuirea controlului către mai multe entități, astfel nici o entitate nu poate avea controlul total. Distribuirea blockchain-ului bitcoin, face ca acesta să fie al tuturor, neexistând un șef, un director, un grup de programatori care să-i poată controla regulile de funcționare. Astfel upgrade-urile de protocol se pot face democratic, prin consens.

Tipuri de criptomonede

Există mai multe tipuri de criptomonede, în funcție de protocolul folosit și de inovația pe care o aduc. Din păcate nu toate sunt descentralizate, sau au grade mai mici sau mai mari de descentralizare.

Moneda Bitcoin – Explicație

Care este explicația Bitcoin pe scurt? Ne putem explica apariția monedei BTC datorită crizei financiare din 2008 când oamenii au avut nevoie de o formă de bani care nu se bazează pe marile bănci și instituțiile financiare, acestea din urmă pierzând încrederea oamenilor. În felul acesta, un algoritm criptografic care poate asigura securitatea unei monede virtuale, a devenit brusc o idee foarte interesantă și oamenii au început să o cumpere cu bani reali, creând o piață reală care e în continuă creștere de mai bine de 1 deceniu, în ciuda momentelor volatile și a căderii de preț pe termen scurt.

Bitcoin este o criptomonedă cu cantitate fixă, ceea ce o face deflaționistă, pentru că nu se pot emite mai mult de 21 de milioane de bitcoini în total, astfel cu creșterea cererii, va crește și prețul pe monedă.

Ce este Proof of Work (PoW)?

Bitcoin urmează un protocol PoW (Proof-of-Work), care înseamnă ”dovadă de efort/muncă” pe baza căruia se emit monede noi (în limita a 21 de milioane) către minerii din rețea (vezi mai jos despre minerit). În cazul acesta, efortul sau munca, este exprimată în puterea de procesare.

Acest mecanism este necesar pentru a asigura că emiterea de bitcoini noi, nu poate fi făcută ușor de oricine și implică niște costuri și un efort în timp.

Alte criptomonede care folosesc un protocol bazat pe proof-of-work sunt: Ethereum, Dogecoin, Litecoin, Monero și multe altele.

Ce sunt Altcoins? Criptomonedele alternative

Altcoins înseamnă ”alternate coins”, adică criptomonede alternative și reprezintă toate celelalte monede virtuale în afară de bitcoin.

În momentul în care Bitcoin a atins un prim nivel de succes, alți dezvoltatori de software au vrut să profite de oportunitate și să-și creeze propria criptomonedă, oferind unul sau mai multe beneficii în plus față de Bitcoin, cu scopul de a atrage banii entuziaștilor de crypto. În 2021, oricine își poate crea propria criptomonedă chiar dacă nu știe programare (vezi Cum să-ți creezi propria criptomonedă).

Primele altcoins au fost Namecoin și Litecoin, acestea copiind codul sursă al bitcoin și modificându-l.

Copierea codului Bitcoin nu influențează blockchain-ul Bitcoin ci presupune crearea unui nou blockchain de la zero. Comparativ, o copie a site-ului Facebook, redenumită altfel, nu va avea același impact sau număr de utilizatori.

Cele mai multe altcoin-uri folosesc un protocol Proof-Of-Stake.

Ce este Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake este o dovadă de contribuție/miză, în traducere liberă, înlocuind necesitatea mineritului de criptomonede. Practic, validarea tranzacțiilor, în loc să fie făcută de cei cu puterea de procesare cea mai mare, este obținută de cei care dețin cel mai mare număr de criptomonede.

Care protocol este mai bun, PoS sau PoW? Se spune că PoW ajută mai mult la descentralizare, în timp ce PoS este mai nesigur în această privință, însă există o întreagă dezbatere care continuă și astăzi cu argumente pro și contra.

De exemplu, Ethereum își propune să tranziționeze de la PoW la PoS, în speranța că va fi mai ușor să rezolve problema scalării rețelei.

Exemple de criptomonede bazate pe proof of stake: Cardano, Polkadot, EOS, Tron, Algorand și multe altele.

Ce este un ICO? Token-uri pe rețeaua Ethereum

Ethereum este cea mai mare criptomonedă alternativă pentru că a adus o inovație cu adevărat revoluționară și anume aplicațiile descentralizate. Smart contracts (contracte inteligente), sunt scripturi pe rețeaua Ethereum cu care poți construi aplicații descentralizate (DApps).

Astfel cine lansa un proiect pe rețeaua Ethereum, avea nevoie și de un token pentru proiectul său. În felul acesta a apărut standardul ERC-20, cu care se crează token-uri. Aceste token-uri sunt niște criptomonede la rândul lor, care rulează pe blockchain-ul Ethereum.

ICO înseamnă Initial Coin Offering, adică corolarul unui IPO (Initial Public Offering) din lumea financiară, care este o modalitate de a finanța o companie. Prin ICO-uri se puteau finanța proiecte crypto. Astfel cei care lansau un ICO, emiteau niște token-uri ERC-20 pe rețeaua Ethereum, pe care le puteai cumpăra cu moneda ETH.

ICO-urile au fost în vogă în 2017 și 2018, însă datorită cazurilor ridicate de fraudă, această metodă de finanțare și-a pierdut credibilitatea. În 2021, corolarul ICO-urilor este reprezentat de proiectele DeFi.

Ce înseamnă DeFi?

DeFi înseamnă Decentralized Finance, adică finanțe descentralizate și este un set de tehnologii care combină universul blockchain cu cel financiar. Ca să-ți faci o idee citește și: Ce este DeFi?

Criptomonedele din lumea DeFi sunt token-uri de pe diverse blockchain-uri (Ethereum, Binance Smart Chain etc) care pot fi promovate și finanțate în mod similar cu ICO-urile, reprezentând o clasă de investiții cu grad de risc foarte ridicat.

Proiectele DeFi au luat amploare în 2020 și au explodat în 2021. Exemple de exchange-uri descentralizate din zona DeFi: Uniswap, Kyber Swap, 1inch, Pancakeswap, SushiSwap.

Top criptomonede DeFi: Uniswap (UNI), Chainlink (LINK), Terra (LUNA), Pancakeswap (CAKE), AAVE, Maker (MKR), Avalanche (AVAX).

Ce criptomonede sunt anonime?

Anonimitatea a fost întotdeauna unul din beneficiile criptomonedelor. Mult timp oamenii au crezut că bitcoin este complet anonim, însă de fapt este pseudonim, pentru că adresele pe care le folosești pot fi văzute pe blockchain și se pot găsi corelații între tranzacțiile tale și serviciile pe care le folosești. Spre exemplu, dacă folosești un exchange cunoscut, acesta poate conține identitatea ta care poate fi asociată cu adresa ta de bitcoin.

Există totuși criptomonede create special pentru a fi complet anonime, care nu transmit informații pe blockchain legate de adrese sau de suma trimisă, astfel că este aproape imposibil să asociezi o tranzacție cu identitatea cuiva.

Cea mai proeminentă monedă anonimă (privacy coins) este Monero (XMR). Alte criptomonede anonime sunt: dash, zcash, verge, grin, horizen, beam.

La sfârșitul lui 2020, criptomonedele anonime au fost delistate de pe exchange-urile americane iar prețul lor a scăzut puternic drept consecință. Această lovitură arată că legiuitorii consideră monedele anonime o amenințare, dar în același timp fac un efort de a integra celalalte criptomonede (în special bitcoin) ca fiind o nouă clasă de active.

Minarea criptomonedelor

Minarea de criptomonede este procesul prin care se validează tranzacțiile pe rețeaua Bitcoin (sau rețelele oricărei criptomonede bazată pe Proof of Work). Pentru mai multe informații despre minerit, citește și Minare criptomonede – Merită sau nu?

Practic, este ca un joc – la fiecare bloc de tranzacții, se emite o recompensă iar ”minerul” care procesează mai rapid câștigă recompensa. Pentru procesare este nevoie de putere de calcul, cu cât mai multă cu atât se obțin mai multe recompense.

Programe de minat criptomonede

La începuturile lumii crypto existau diverse programe de minat criptomonede, însă în timp tehnologia de minare a evoluat și aparatura a devenit din ce în ce mai specializată, astfel că programele de minare s-au împuținat.

Pentru publicul larg, cea mai accesibilă metodă de minare este cu placa video, iar cel mai facil program de minat cu GPU-ul este SALAD (vezi Cât poți câștiga într-o lună cu Salad).

Câtă energie consumă mineritul de Bitcoin?

Poate ai auzit că minatul de Bitcoin consumă foarte multă energie. Însă, în realitate consumul este relativ. Hai să vedem comparativ cu scara globală.

La nivel global, se consumă 160.000 TWh de energie pe an, din care 50.000 TWh sunt irosiți, iar întregul minerit de Bitcoin consumă doar 161 TWh în aceeași perioadă. De aici putem observa că în presă se exagerează consumul energiei prin minerit, comparându-se cu consumul unor țări, ceea ce poate da impresia că este un consum mult mai mare decât este în realitate.

Lupta care se dă este de fapt energia regenerabilă versus energia cu combustibili fosili. Elon Musk a criticat mineritul de Bitcoin pentru că în China (acolo unde sunt cele mai mari ferme de minerit) se folosesc surse de energie nesustenabilă bazată pe cărbune. La scurt timp după observația lui Musk, guvernul chinez a început o luptă împotriva fermelor de minerit bitcoin locale. După care Musk a declarat că fermele de minerit din America de Nord folosesc energii sustenabile. De aici putem deduce că există o tranziție a puterii de procesare (hashrate) din China către SUA și alte țări, ceea ce este un lucru bun care oprește centralizarea mineritului în China.

Portofel virtual criptomonede

Criptomonedele se păstrează într-un portofel virtual. Ca să poți primi criptomonede îți trebuie o adresă de primire, care este generată de un astfel de portofel (wallet). Citește și Cele mai bune portofele crypto.

În general, un portofel crypto are o parolă specială, numită seed, cu care îți poți recupera criptomonedele chiar dacă ai șters aplicația portofelului sau ai pierdut dispozitivul (telefon, tabletă, pc) pe care era instalat wallet-ul. Acest seed este adeseori format din 12 cuvinte pe care este bine să le notezi pe o hârtie, într-un loc sigur.

Și exchange-urile au propriul lor portofel dedicat, unde poți ține monedele virtuale, însă dacă vrei să ai control total asupra lor, cel mai bine este să le ții în propriul portofel.

Ce determină prețul criptomonedelor?

Prețul criptomonedelor este determinat de cererea pieței, de contextul macro economic, de emoțiile speculatorilor (lăcomie și frică), de știrile cu impact și de mulți alți factori legați de tehnologia blockchain sau de adopția criptomonedelor pe plan global.

În general, moneda bitcoin dictează direcția pieței crypto. Dacă prețul BTC scade mult, altcoin-urile vor coborî la scurt timp. Iar dacă Bitcoin crește puternic, criptomonedele alternative îl vor urma după o perioadă (nu neapărat imediat).

Prețul bitcoin urmează niște cicluri de piață datorate înjumătățirii (citește mai multe despre înjumătățirea precendentă aici: Ce este înjumătățirea?). Pe scurt, o dată la 4 ani, recompensa minerilor se înjumătățește ceea ce scade cantitatea de bitcoini emiși generând creșterea cererii. Astfel după fiecare înjumătățire urmează, de obicei, un bull market (piață în creștere).

De ce cresc criptomonedele?

Poate te-ai întrebat de ce cresc criptomonedele. Este o întrebare foarte validă pentru că monedele virtuale cresc câteodată foarte mult și foarte repede, ceea ce pare ireal. Criptomonedele cresc pentru că din ce în ce mai mulți oameni și instituții investesc în ele.

Un al doilea motiv este că banii (USD, EUR, RON) se devalorizează în timp datorită inflației și la fel cum prețul la bunuri și la active crește, la fel crește și la criptomonede, însă acestea din urmă cresc și mai rapid decât alte active pentru că sunt deflaționiste. Un al treilea motiv este speculația. Sunt momente în care speculatorii consideră că prețul va crește, deci cumpără, generând un val de cumpărări în lanț care poate duce valoare criptomonedelor foarte sus, foarte repede.

Cum cumperi monede virtuale?

Ca să cumperi monede virtuale trebuie să-ți faci un cont la un broker sau exchange crypto (citește și Cum cumperi Bitcoin și alte criptomonede).

Cele mai multe exchange-uri necesită să faci o verificare de identitate (KYC) înainte de a cumpăra criptomonede, ceea ce poate dura de la câteva ore la o săptămână. Însă poți cumpăra de pe cel mai mare exchange din lume, Binance, fără să-ți verifici identitatea imediat. Modalitățile de plată fiind orice card bancar și transferul bancar direct.

Unele portofele crypto (de exemplu: Trust Wallet), îți permit să cumperi direct din aplicație, fără cont, însă comisioanele și rata de schimb vor fi mai mari decât prin contul unui exchange.

În ce criptomonede să investești în 2021

Anul acesta au apărut foarte multe proiecte crypto noi, în timp ce altele mai vechi ne-au surprins (doge). Citește și Ce criptomonede să cumperi în 2021.

Un trend interesant a fost cel generat de creșterea criptomonedei Doge, care a crescut de la fracțiuni de cent la sfârșitul lui 2020 până la 73 de cenți în prima parte a lunii mai 2021. Creșterea spectaculoasă a declanșat explozia monedelor canine, astfel apărând clonele criptomonedei DOGE: Shiba Inu, Kishu Inu, UnderDog, renDOGE, Doge Token, DogeFi și altele.

Dintre acestea, Shiba Inu (SHIB) a reușit să înregistreze o creștere impresionantă într-un timp foarte scurt, însă s-a prăbușit la fel de rapid, astfel de investiții fiind un cuțit cu două tăișuri.

Top monede virtuale în creștere

Deși cu toții am auzit de creșterea DOGE, nu este criptomoneda cu cea mai mare creștere în 2021. În primele 5 luni ale anului alte monede virtuale au înregistrat o creștere superioară, astfel ECOMI (OMI) a depășit la mustață Dogecoin din punct de vedere al creșterii valorii (nu al prețului sau capitalizării).

Polygon (MATIC) le-a întrecut și pe DOGE și pe OMI, clasându-se pe locul 3 al monedelor cu cea mai mare creștere din ianuarie în mai, crescând de 78 de ori.

Pe locul 2 se află Telcoin (TEL) care a crescut de 136 de ori!

Iar pe locul 1 se află BakerySwap (BAKE) care a crescut de 169 de ori!!!

Acest top nu include criptomonedele foarte mici, precum token-uri de pe Binance Smart Chain care au atins creșteri și mai mari, dar fiind foarte riscante în același timp. Spre exemplu, investitorii inițiali în Safemoon, dacă ar fi păstrat token-ul până la prețul maxim (ATH) ar fi putut face peste 4000x. Evident, asemenea situații țin de o doză mare de noroc.

Monedele enumerate mai sus deja au crescut și nu mai sunt în creștere. Însă se poate specula că după o corecție, acestea își pot relua traseul parabolic.

O metodă populară prin care investitorii caută monede virtuale în creștere este să le cumpere tocmai pe acelea care nu au crescut încă, codașele care au potențialul de a exploda mai târziu. Probabil nu este cea mai rațională metodă dar într-o piață în creștere, poate funcționa.

Când să cumperi și când să vinzi?

Cel mai bun moment de cumpărare este atunci când cade piața. Spre exemplu, când a căzut piața în martie 2020 datorită pandemiei, un bitcoin a atins prețul de doar $3782. Totuși, nu este ușor să cumperi în astfel de momente când toate piețele cad (inclusiv NASDAQ), pentru că sentimentul este negativ și nu ai siguranța că va crește din nou sau dacă va coborî mai tare.

Totuși, momentele când piața cade sunt rare, și trebuie să ai bani cash pregătiți ca să cumperi la timpul potrivit. Așa că un moment de cumpărare suficient de bun este atunci când ai bani la dispoziție și vrei să-i investești. Decât să încerci să prezici prețul, poți cumpăra în momentul în care ai capital, în ideea că pe termen lung prețul va crește, la fel cum a crescut până acum (din 2009 până astăzi).

Cel mai bun moment de vânzare este atunci când piața înregistrează prețuri record, atunci când presa menționează criptomonedele foarte des și până și cunoștințele tale care nu erau interesate de bitcoin se decid să cumpere. Atunci când euforia legată de criptomonede este uriașă, când se fac predicții de prețuri colosale și nimeni nu-și imaginează că prețul ar putea să cadă curând.

Nu încerca să vinzi fix pe vârf, la preț maxim, pentru că e foarte probabil să nu nimerești vârful, să aștepți prea mult și să cadă prețurile pe nesimțite.

Un alt moment bun de vânzare este când prețul atinge o valoare prestabilită. Spre exemplu, dacă ai investit la $20.000 pe Bitcoin, poți decide să vinzi la un multiplu de 2x, deci $40.000, în felul acesta, chiar dacă ai pierdut următorul vârf de $60.000, măcar nu te-a prins căderea ulterioară la $30.000.

Până la urmă, ce sunt criptomonedele? – Concluzii

La început, când moneda Bitcoin a fost lansată de Satoshi Nakamoto, aceasta era descrisă ca un sistem de plăți digitale, conform whitepaper-ului (cartea albă – documentul în care se relatează propunerea monedei virtuale bitcoin) . Deci paradigma în următorii ani a fost că bitcoin este un înlocuitor pentru banii actuali, o variantă de bani care nu depinde de sistemul care ne dezamăgise cu puțin timp în urmă – criza financiară din 2008.

Astfel, efortul de extindere lumii crypto mergea pe direcția acceptării monedei bitcoin ca metodă de plată. Puteai cumpăra pizza, cafea, orice mărunțiș posibil, deși comercianții care acceptau crypto erau foarte puțini. Cu toate acestea, comerțul nu a fost semnificativ exceptând cumpărarea ilegală de droguri pe piețele de pe Dark Web.

Cu toate acestea, datorită creșterii prețului de la an la an, deținătorii de Bitcoin (hodlerii) și-au dat seama că nu merită să cheltuiască moneda și mai bine o țin (HODL) ca să facă profit. Ne amintim de comanda de pizza în valoare de 10.000 BTC, un exemplu peren care ne arată că nu merită să cheltuim bitcoin.

O nouă paradigmă a luat naștere, anume că bitcoin este precum aurul, un mod de a stoca valoarea, de a ține o rezervă valoroasă. Această paradigmă se supune legii lui Gresham, prin care forma superioară de bani se retrage din circulație, oamenii preferând să schimbe forme inferioare de bani (de exemplu numerar) pentru cheltuielile de zi cu zi. Ceea ce corespunde cu HODL (a păstra pe termen lung).

În concluzie, criptomonedele sunt cu siguranță o cale de a conserva și înmulți averea. Dacă cea mai mare monedă virtuală este folosită ca rezervă, cele mai mici sunt folosite ca speculații cu grad de mare de risc, pentru îmbogățire rapidă, precum un joc de noroc. În același timp există o valoare însemnată în tehnologia blockchain, care ne poate aduce un număr mare de îmbunătățiri în domenii precum logistică, sistemul medical, verificarea identității, tokenizare (NFT-uri) și multe altele.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *