Va exploda prețul bitcoin în 2020? Vine înjumătățirea – Bitcoin Halving

Istoria ne arată că după fiecare înjumătățire (bitcoin halving) am avut o perioadă de creștere a pieței, urmată de un ATH (All Time High). Ultimul ATH a fost aproape de $20.000. Întrebarea pe care ne-o punem este: oare vom depăși $20.000 în 2020? Și dacă da, cât de departe va ajunge valoarea bitcoin de data aceasta?

În continuare vom explora aceste posibilități și vom compara situația actuală cu perioade similare din trecut pentru a ne forma o imagine despre ce se poate întâmpla în 2020 cu criptomonedele.

Ce este bitcoin halving?

Bitcoin halving este un eveniment care se petrece o dată la 4 ani, mai precis o dată la 210.000 de blocuri minate în rețeaua bitcoin. Halving înseamnă înjumătățire în limba engleză. Acest eveniment constă în înjumătățirea recompensei pe care o primesc minerii de bitcoin, cei care minează fiecare bloc, verifică tranzacțiile și asigură securitatea rețelei.

Bitcoin halving este o soluție la prevenirea inflației monedei. Prin înjumătățire se reduce fluxul de monedă care intră în circulație, ceea ce face ca bitcoin-ul să își păstreze raritatea, lucru care implicit îi conservă valoarea.

Știind numărul de blocuri de minat între perioadele de înjumătățire și timpul necesar minării unui bloc (10 minute), putem prezice cu aproximație momentul înjumătățirii din 2020 (când ajungem la blocul cu numărul 630.000) și putem prezice și momentul bitcoin halving din 2024.

După bitcoin halving-ul din mai 2020 recompensa va deveni de numai 6.25 bitcoini (scăzând de la 12.5 BTC) deci, cantitatea de bitcoini care se produce devine mai mică din 4 în 4 ani.

De ce afectează Bitcoin Halving prețul?

Așa cum vom vedea în secțiunile următoare, valoarea bitcoin a fost afectată (pozitiv) de înjumătățire de fiecare dată. Dar care este explicația?

Explicația cea mai simplă este dată de mecanismul cererii și al ofertei. După înjumătățire influxul de bitcoin în piață va scădea, deci oferta va fi mai mică, dar cererea va rămâne la fel sau chiar va crește. Acest lucru duce automat și la creșterea prețului unui bitcoin.

În continuare vom explora ce s-a întâmplat de fiecare dată în istorie după evenimentul înjumătățirii.

Bitcoin Halving 2012

Aceasta este primul bitcoin halving (înjumătățire) din istoria crypto. Pe data de 28 noiembrie 2012, recompensa minerilor a scăzut de la 50 btc la 25 btc. Creșterea prețului a venit destul de rapid, dublându-se de la $10 la $20 în 2 luni iar peste aproximativ 1 an bitcoin-ul a explodat, depășind $1000.

Aceasta a fost prima mare explozie a btc cu ocazia căreia au aflat foarte mulți oameni despre lumea crypto, fenomenul devenind viral. Atunci au apărut în media și primii milionari în bitcoin, oameni obișnuiți care cumpăraseră sau minaseră fără să se aștepte la o creștere atât de fabuloasă într-un timp atât de scurt.

Bitcoin Halving 2016

După explozia din 2013, prețul a căzut și nu și-a revenit timp de 3 ani. Însă pe data de 9 iulie 2016 a avut loc cea de-a doua înjumătățire când recompensa minerilor a scăzut de la 25 btc la 12.5 btc.

Prețul era între $600 și $700 și nu a crescut imediat, dar în 6 luni a depășit $1000 și apoi a urmat cea mai mare creștere a unei piețe cunoscută omului – piața taurilor din 2017 – boom-ul care a dus bitcoin-ul la aproape $20.000 împreună cu explozia celorlalte criptomonede care au marcat vârful sezonului altcoin-urilor, când capitalizarea de piață a sumei tuturor criptomonedelor a depășit $800 de miliarde.

Deși a durat aproape un an și jumătate să atingă un nou ATH (la prima înjumătățire a durat 1 an), fenomenul a setat un tipar, având și precedent în 2012, ceea ce este un bun indiciu pentru evenimentele care vor urma.

Bitcoin Halving 2020

În mai 2020 recompensa minerilor va scădea de la 12.5 btc la 6.25 btc.

La ce ne putem aștepta după înjumătățire?

Pentru mineri nu va fi ușor pentru că imediat după înjumătățire e ca și cum venitul lor ar scădea cu 50%. Minerii cei mai nesiguri vor vinde echipamentul, ieșind de pe piață, dar cei care sunt investiți pe termen lung vor continua.

Pentru restul lumii însă, criptomonedele pot deveni o investiție foarte profitabilă. Dar neexistând nici o garanție, putem rămâne doar cu speculațiile bazate pe ceea ce s-a întâmplat în trecut după fiecare înjumătățire.

Dacă după prima înjumătățire a durat 1 an până la ATH, iar la a doua înjumătățire a durat 1 an și jumătate, este posibil ca la cea din 2020 să dureze mai mult, poate 2 ani sau mai mult. Deci s-ar putea să nu avem un ATH în 2020, ci în 2021 sau 2022.

Predicție preț bitcoin 2020

După fiecare bitcoin halving, urmează o perioadă ascendentă (zonele verzi).

Așa cum vedem pe grafic, există o perioadă puternic ascendentă după fiecare înjumătățire. Probabilitatea este mare să crească prețul, mai întâi gradat, pe o perioadă de 1-2 ani până la următorul vârf (ATH).

Anul 2020 a început timid pentru bitcoin, cu un sentiment ușor negativ care poate ține criptomoneda sub $10.000 până în luna mai. Dar în vară sunt șanse să depășim $10.000, iar în toamnă putem avea o creștere mai serioasă care poate ridica prețul bitcoin în zona de $20.000, la fel cum și la sfârșitul lui 2016 prețul a crescut aproape de valoarea ATH-ului anterior.

Dar hai să vedem și alte predicții făcute de personalități importante din spațiul crypto:

  • Tom Lee, care a lucrat la JPMorgan și care în prezent este șeful cercetărilor la Fundstrat, prezice că bitcoin-ul va ajunge la peste $90.000 în 2020. El se bazează pe analiza uriașei baze de date pe care o are la dispoziție și corelațiile pe care le face cu piața aurului. Punctul lui de vedere este susținut și de frații Winklevoss, care cred alături de Tom că bitcoin-ul va ajunge undeva între $100.000 și $300.000 până în 2022.
  • Analiștii de la Capital.com sunt mai conservatori. Ei consideră că spre sfârșitul lui 2020, prețul bitcoin va ajunge la valoarea de $33.000, bazându-se pe faptul că instituțiile financiare sunt interesate să intre în spațiul crypto în număr din ce în ce mai mare.
  • Controversatul și excentricul John McAfee, a făcut o predicție în 2017: ”Prețul BTC va ajunge la $1 milion până la sfârșitul lui 2020”, dar între timp și-a modificat predicția susținând că va ajunge la $2 milioane în 2020.
  • Investitorul Mike Novogratz, fost manager al fondului de investiții Fortress, a prezis în 2014 că valoarea btc va depăși $10.000 peste 3 ani. O predicție care s-a adeverit remarcabil. Acesta se bazează pe analiză tehnică și nu face predicții foarte agresive, considerând că în 2020 un bitcoin va ajunge la $20.000.

Concluzie

Înjumătățirea (bitcoin halving) este un eveniment care ne aduce vești bune pentru prețul bitcoin. Din acest punct de vedere, anul 2020 pare să fie un an bun pentru acumularea criptomonedelor. Cu toate acestea, creșterea poate dura mai mult decât ne vom aștepta.

1 thought on “Va exploda prețul bitcoin în 2020? Vine înjumătățirea – Bitcoin Halving”

  1. Pingback: Predicție Tron (TRX) în 2020 – Criptomonede

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *