Bitcoin vândut cu $24.000 în Iran?

Prețul unui bitcoin listat pe platforma LocalBitcoins din Iran este în jur de 1 miliard de riali (moneda locala iraniană), care echivalează cu $24.000 USD. În contextul tensiunilor militare acest lucru nu este neobișnuit.

După ce liderul IRGC, locotenentul general Qasem Soleimani, a fost omorât printr-un atac cu dronă de către americani pe 3 ianuarie 2020, s-a raportat în numeroase publicații media că prețul unui bitcoin a crescut la peste triplul pieței. Dar așa cum a explicat Billy Bambrough, redactor Forbes, este vorba despre o confuzie în privința calculului ratei de schimb.

Banca centrală a Iranului a stabilit un curs al dolarului pe care îl folosește doar guvernul și o mână de investitori. Însă marea majoritate nu folosește cursul stabilit de banca centrală, ci un o rata de schimb de aproximativ 3 ori mai mică decât cea oficială.

Expertul crypto Ali Beikverdi a declarat pentru CoinTelegraph: “Nimeni nu cumpără BTC la acest preț, este ridicol!”. Deci în Iran un bitcoin valorează în jur de $7500 ca în majoritatea locurilor de pe glob la ora actuală și nimeni nu cumpără la cursul de $24000 la care este listat.

Se mai întâmplă ca prețul unui bitcoin să fie mai mare decât cel al pieței în alte zone de pe glob. De aceea, nu ar fi fost anormal ca rata de schimb în Iran să fie exagerată, în contextul actual. Există și ipoteza analiștilor cum că bitcoin-ul ca și aurul ar crește în zonele afectate de instabilitate politică și conflicte militare, deși criticii criptomonedelor nu sunt de acord să pună bitcoin-ul și aurul în aceeași categorie.

Dacă un bitcoin s-ar fi vândut la $24.000 în Iran, speculatorii ar fi profitat de această oportunitate, folosind o tehnică numită arbitraj, prin care ar cumpăra de pe piețele occidentale la preț mic și ar vinde în Iran la preț mare, obținând profituri considerabile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *