Cum creezi un NFT și cum îl vinzi – Ghid pas cu pas

NFT-urile pot fi create de către oricine, nu numai de vedete, case de producție, influenceri și artiști. În acest articol îți vom arăta cum să creezi un NFT de la zero, fără să ai cunoștiințe tehnice sau de design graphic, editare video etc. Dacă încă nu știi ce sunt NFT-urile, citește articolul acesta.

Cel mai bun moment pentru a crea un NFT este în bear market sau când piața crypto nu este la vârf (ca acum), pentru că există mai puțină concurență, iar costurile sunt mai mici. În plus, în momentul în care piața își revine, tu vei fi deja pregătit cu propria colecție de NFT-uri.

Cum creezi un NFT?

 1. Intri pe exchange-ul tău preferat și cumperi ETH în valoare de $50-$100. Pe Binance poți cumpăra la un curs bun iar comisioanele de retragere sunt cele mai mici.
 2. Instalează Metamask (îl poți instala ca extensie de Chrome, Firefox sau aplicație pe telefon).
 3. Transferă suma de ETH de pe exchange pe Metamask.
 4. Intră pe Opensea.io și conectează-te cu portofelul Metamask.
 5. Creează o colecție. În dreapta sus, din meniul drop-down, sub My Profile vei putea accesa My Collections apoi Create Collection. Chiar dacă vrei să listezi un singur NFT, tot va trebui să creezi o colecție.
 6. Creează un NFT. În colecția pe care ai creat-o, alege Create New Item (NFT). Aici vei introduce datele NFT-ului tău (titlu, denumire, imagine/video). Dacă nu ai un design făcut deja, sau un video, poți apela la un freelancer (poți găsi freelanceri talentați care cer între €5 și sute de euro pe design/nft/colecție aici).
 7. Listează NFT-ul. După ce ai introdus datele de la pasul anterior vei avea opțiunea să publici NFT-ul, ceea ce înseamnă că va fi listat pe piața OpenSea de unde va putea fi cumpărat. Stabilește-i un preț alegând varianta de preț fix (basic fixed price).
 8. Plătește inițializarea. OpenSea nu-ți cere bani pentru listare, însă va trebui să faci inițializarea pe platformă, care constă în 2 tranzacții pe blockchain. Prima este pentru a activa contul tău pentru tranzacții de vânzare pe platformă, iar a doua este pentru a acorda accesul OpenSea de a-ți accesa NFT-urile atunci când se produce o vânzare. Aceste 2 tranzacții sunt simple aprobări, trebuie doar acceptate printr-un tap/click, însă costă gas fee (comision de tranzacționare pe blockchain). Prețul ar fi de 10-20 de dolari pt fiecare aprobare (la momentul scrierii articolului), dar poate fluctua.
 9. Costurile OpenSea. Platforma face banii prin comision din vânzarea NFT-urilor, acesta fiind 2.5% din prețul final de vânzare. Inițializarea de la pasul anterior, nu se produce decât o dată, atunci când listezi prima oară un NFT. Nu vei fi taxat pentru crearea propriu zisă a NFT-urilor. Mai există costuri doar pentru opțiuni suplimentare, care nu sunt necesare la început (licitații, activarea unor monede de plată alternative).

Cum vinzi un NFT?

Listarea unui NFT nu înseamnă neapărat că vei reuși să-l vinzi. Acesta trebuie promovat pe rețele de socializare. Comunitățile crypto sunt cele mai puternice pe Twitter, pe canalele de Telegram și Discord, însă și grupurile de Facebook pot fi o sursă bună de clienți.

O idee bună ar fi să intri pe Twitter și să cauți hashtag-ul #NFT. Vei putea găsi numeroase tweet-uri cu care vei putea interacționa ca să obții mai multă expunere. Poți face promovare manual, fără să te coste bani, însă ai grijă la SPAM. Ideal ar fi să colaborezi cu canale de Youtube, Instagram, TikTok (influencer marketing). Nu este necesar să colaborezi cu influenceri cunoscuți, poți colabora și cu micro-influenceri sau persoane care fac promovare. Spre exemplu, poți face promovare începând de la 20 de lei aici.

Merită să vinzi NFTs pe Rarible și Super Rare?

Atât Rarible cât și SuperRare sunt platforme unde poți vinde NFT-uri, însă acestea au costuri suplimentare față de OpenSea. Pe Rarible te costă în jur de 2800 de lei (677 dolari) ca să-ți creezi prima colecție, după care vei plăti 2.5% comision la vânzare.

SuperRare are un proces de verificare foarte minuțios care durează. În primul rând aceștia vor să colaboreze doar cu artiști (ilustratori, graficieni, designeri, videografi, fotografi). Va trebui să le trimiți un video cu tine și link-uri la portofoliul tău de artist. Costurile cu crearea colecției NFT sunt similare cu OpenSea ($50-$100 în funcție de gas fee), însă mai plătești 15% comision de galerie la vânzare.

Deci, dacă îți permiți, poți cheltui cu aceste platforme în speranța că obții mai multă expunere, însă ar fi mai bine să investești banii în promovare decât în costuri suplimentare de listare și comisioane pe niște platforme al căror interes este să crească concurența între vânzătorii de NFT-uri și nu să-ți crească ție expunerea individual.

Cât costă să creez un NFT per total?

Minimul ar fi între $50-$100, dacă folosești OpenSea și nu plătești în plus pe promovare sau alte platforme. Desigur acest preț depinde de costul gas fee, care fluctuează în funcție de rețeaua Ethereum. De exemplu, dacă acum costul este de $15 per tranzacție, te-ar costa în jur de $30 să îți creezi prima colecție pe OpenSea, dar dacă luăm în calcul și comisioanele (la cumpărarea ETH și la retragerea de pe exchange) ne apropiem de $50.

Deci un NFT costă minim $50 ca să-l creezi pe OpenSea, în momentul de față, atâta timp cât tu faci și designul și promovarea. Dacă nu le poți face singur/ă, mai pui $20 pentru design și $30 pentru promovare și ajungi la o sumă rotundă de $100 în total.

Poți crea un NFT pe Mintable cu cost zero?

Mintable este o platformă care s-a promovat prin costuri zero de listare, adică fără costuri de gas fee pe rețeaua ethereum. Deci teoretic poți crea un NFT cu cost zero, însă din păcate nu-l va putea vedea nimeni. Acesta nu apare afișat pe site-ul Mintable și nici pe blockchain.

Costul zero este doar o strategie de marketing ca să te atragă pe platforma Mintable, dar după ce creezi NFT-ul vei avea nevoie de un Store, care costă peste $600. Un Store e necesar ca să-ți faci publice NFT-urile. Mintable îți permite să-ți creezi un Store mai ieftin (începând cu $20), însă doar pe rețeaua Zilliqa, o rețea mult mai puțin cunoscută decât Ethereum, unde nu sunt clienți încă.

În concluzie, costul zero de pe Mintable este de fapt poarta către alte costuri ascunse, deci tot la OpenSea rămânem.

Alternative la portofelul Metamask?

Poți folosi orice portofel care suportă tokenuri ERC721 (standardul pentru NFT-uri) pentru crearea și tranzacționarea de NFT-uri. Câteva exemple:

Dacă vrei să îți păstrezi NFT-urile cât mai în siguranță, folosește un portofel hardware (precum Ledger Nano X sau Trezor). Însă dacă e prima dată când creezi un NFT, probabil că un portofel gratis e suficient.

La ce preț poți vinde un NFT?

Ca și în artă, prețurile NFT-urilor sunt foarte subiective. Asta nu înseamnă că poți pune un preț exorbitant la primul tău NFT. De-obicei prețul este în funcție de notorietatea creatorului, impactul mesajului, bugetul clienților și efortul de promovare. Așa că dacă ai văzut vânzări la prețuri uriașe, nu te poți aștepta să le obții din prima. Cel mai bine este să urmărești o strategie pe termen lung:

 • Începi cu prețuri mici, de exemplu 0.02 ETH per NFT. Trebuie doar să vinzi câteva ca să multiplici investiția inițială minimă.
 • Crești prețurile gradat. Lumea NFT-urilor este încă la început și e bine să crești prețurile odată cu dezvoltarea acesteia.
 • Aliniezi prețurile cu piața crypto. Dacă piața crypto crește semnificativ, cererea va crește și la NFT-uri. Este un moment bun să crești prețurile atunci când crește și prețul ETH. Nu uita să scazi prețurile atunci când piața crypto coboară semnificativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *