Ce sunt NFT-urile? De ce unele valorează milioane de dolari?

NFT înseamnă Non-fungible token și reprezintă un obiect digital unic al cărei autenticitate poate fi verificată prin tehnologia blockchain. Piața NFT-urilor explodează în domeniul artei și obiectelor de colecție în general, pentru că poți crea un NFT bazat pe o imagine, melodie sau video. Faptul că tokenele sunt unice și pot fi autentificate pe loc, le face ideale pentru a fi tranzacționate, creând o piață care va schimba modalitatea de a vinde și cumpăra artă, obiecte de colecție și iteme de gaming pentru totdeauna.

NFT-ul care s-a vândut cu $69 de milioane de dolari

Imaginea de mai sus, intitulată ”Everydays — The First 5000 Days”, s-a vândut pe 11 martie 2021 cu suma exorbitantă de $69.3 milioane USD de către artistul Mike Winkelmann cunoscut cu pseudonimul Beeple. Imaginea reprezintă 14 ani de ilustrații (câte o ilustrație pe zi).

Casa de licitații Christie`s a obținut acest preț, iar beneficiarul sumei colosale a fost chiar artistul. Dacă o casă de licitații de un asemenea calibru, înființată în 1766, începe să liciteze NFT-uri, avem indicația că viitorul NFT-urilor este foarte pozitiv.

Nu e prima oară când Beeple vinde NFT-uri de milioane, una din lucrările acestuia s-a vândut în februarie 2021 cu $6.6 milioane USD la preț de revindere. O lucrare video care exprimă înfrângerea și umilința lui Donald Trump.

Arta nu este singurul domeniu în care NFT-urile explodează în popularitate, ci și gaming-ul și sportul. Proiectul Crypto Punks vinde NFT-uri de milioane de dolari. NBA Top Shots a avut un volum de vânzări de peste $250 milioane de dolari în primele 3 luni ale anului 2021, depășind volumul total de vânzări de NFT-uri din 2020 din toate domeniile.

Cum au apărut NFT-urile?

Conceptul de NFT există din 2012 când a apărut proiectul criptomonedelor colorate, în ideea să facă anumiți bitcoini unici, având o culoare diferită pe blockchain. Printre cei care au colaborat la acest proiect se numără și Vitalik Buterin, creatorul Ethereum. Proiectul nu a prins, dar a inspirat proiecte viitoare precum Counterparty care au adus prima oară noțiunea de obiecte de colecție pe blockchain (precum carduri pokemon).

În 2017 s-a lansat CryptoPunks și CryptoKitties. Acesta din urmă a fost cel mai popular proiect, ajungând în presa de largă audiență, când cripto-pisicuțele se vindeau cu sute de ETH. De atunci NFT-urile au evoluat, creând noi ecosisteme și piețe care câștigă teren lună de lună.

Cum pot crea un NFT?

Oricine poate crea un NFT, însă ai nevoie de o sumă de bani (în general ETH) care variază în funcție de comisioanele rețelei. Cel mai simplu mod de a crea un NFT este pe platformele RARIBLE și OpenSea.

Folosind portofelul Metamask, vei putea fabrica (”minting”) tokene digitale direct pe blockchain. Apoi cu Metamask conectat la Rarible sau OpenSea vei putea primi profiturile în urma vânzărilor propriilor NFT-uri.

Află mai multe despre cum poți crea un NFT aici.

Poți face bani din NFT-uri?

Dacă ești influencer și ai deja o comunitate loială, le poți vinde NFT-uri. Altfel va trebui să găsești o cale să aduci clienți.

O altă modalitate de a face profit din NFT-uri este să le cumperi și să le vinzi. În timp, prețul NFT-urilor crește, așa cum crește la orice obiect de colecție valoros. Dacă urmărești piața în detaliu și te pricepi să anticipezi prețurile, ai șanse decente să faci profit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *