Ethereum încearcă să răstoarne Bitcoin. Upgrade-ul Londra duce la creșteri masive.

Prețul Ethereum (ETH) era în jur de $1700 cu doar 3 săptămâni în urmă, însă astăzi este la $2800 și crește. Motivul principal este upgrade-ul Londra (London Fork) care ajută la scăderea comisioanelor de tranzacționare de pe rețeaua Ether, acel cost al gazului (gas fee) care a fost atât de ridicat anul acesta congestionând rețeaua.

Directorul executiv al Pantera Capital, Dan Morehead, a prezis că fork-ul va face probabil ca Ether (ETH) să răstoarne Bitcoin (BTC) ca principală criptomonedă, însă acesta este un subiect foarte controversat și dezbaterile sunt strânse.

Pentru a înțelege impactul mișcării recente a prețurilor, traderii ar trebui să analizeze expirarea săptămânală a contractelor de opțiuni. Derivativele financiare Deribit dețin în prezent o cotă de piață de 86% pe acest segment, iar interesul deschis agregat pentru data de 6 august se ridică în prezent la 357 milioane de dolari.

Opțiunea de cumpărare neutră spre optimistă oferă protecție împotriva creșterii prețurilor pentru cumpărători, iar deținătorii de opțiuni de vânzare de protecție sunt protejați împotriva mișcărilor de scădere a prețurilor. Prin măsurarea expunerii la riscul de preț al fiecărei opțiuni, traderii pot înțelege mai bine modul în care sunt poziționați cei care tranzacționează ca tauri sau ca urși.

Urșii au fost luați prin surprindere

Perspectiva inițială arată o situație rezonabil de echilibrată, deoarece raportul cumpărare-vânzare se situează la 1.15, ceea ce favorizează ușor varianta bullish cu 15%. Acest indicator reflectă cele 70.956 de opțiuni de cumpărare care sunt echivalente cu un interes deschis de 191 de milioane de dolari, suprapuse celor 61.632 de opțiuni de vânzare care reflectă un interes deschis de 166 de milioane de dolari.

Mai pe românește, urșii nu se așteptau ca ETH să ajungă la 2700 de dolari, iar acest lucru se poate observa datorită faptului că nu există opțiuni de protecție pentru contractele de vânzare deasupra acestui preț.

Dacă Ethereum rămâne peste acest nivel sau mai sus, toată ziua de azi (6 august), cele 61.653 de contracte vor deveni fără valoare. Acest lucru este extrem de neobișnuit și reflectă cât de neașteptată a fost mișcarea puternică a prețului în sus.

Ethereum trebuie să se mențină peste 2600 de dolari ca taurii să câștige

În timp ce fiecare opțiune de vânzare de protecție devine lipsită de valoare peste 2700 de dolari, o parte din opțiunile de cumpărare neutre spre creștere au fost plasate la 2800 și 3000 de dolari. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă Ether se menține la 2700 de dolari, 39% din interesul deschis de 191 de milioane de dolari al opțiunilor de cumpărare devine lipsit de valoare.

La 2700 de dolari, opțiunile de cumpărare neutre spre optimiste au un avantaj de 116 milioane de dolari. Cu toate acestea, dacă Ether se tranzacționează sub 2600 de dolari astăzi, 6 august, această cifră va scădea la 75 de milioane de dolari. La momentul scrierii acestui articol prețul ETH este peste $2800, deci taurii au șanse mari să câștige.

Ce înseamnă că Ethereum întrece Bitcoin?

Este vorba de volum, de preț, de număr de hodleri? Să nu uităm că dpdv al volumului zilnic de tranzacționare, Bitcoin nu este pe primul loc ci Tether (USDT), iar ETH a reușit să întreacă BTC de câteva ori la volum, însă nu acesta este criteriul.

Când vorbim despre flippening, adică momentul în care ETH înlocuiește BTC, ne referim la capitalizarea de piață (market cap). Pentru ca ETH să depășească BTC în acest moment, este necesar ca ETH să atingă un preț aproximativ de $6600, în timp ce BTC stă pe loc.

Dar, se pare că atunci când sunt știri bullish (precum upgrade-ul Londra), întregul spațiu crypto crește. Nu doar ETH a crescut ci și Bitcoin și celelalte criptomonede. Deci ca Ethereum să poate întrece Bitcoin, este nevoie de o schimbare mai profundă în mentalitatea investitorilor și speculatorilor, este nevoie ca aceștia să creadă că ETH e mai bun decât BTC pe termen lung.

Dezbaterea este încinsă în privința acestei spețe, însă London Fork asigură nu doar scăderea gazului (gas fee) ci și noul aspect deflaționist al criptomonedei ETH.

Până acum ETH nu a fost o monedă deflaționistă precum BTC. Oferta de monedă în cazul ETH fiind nelimitată, pentru a se putea produce monedă nouă în funcție de nevoia dezvoltatorilor de pe blockchain, care folosesc ETH ca să ruleze aplicații descentralizate.

Însă cu apariția upgrade-ului Londra, o cantitate de ETH va fi ”arsă” la minare, o cantitate mai mare decât cea care va fi produsă (minată), ceea ce va transforma ETH într-o criptomonedă deflaționistă încurajând creșterea prețului.

Dacă tot mai mulți speculatori vor înlocui investiția principala de BTC cu ETH, atunci va fi posibil ca ETH să detroneze BTC, însă drumul e lung până acolo. Pe de altă parte, maximaliștii BTC ne reamintesc că ETH nici măcar nu are o soluție practică de scalare a rețelei, iar fork-ul este doar o încercare disperată de a deturna atenția de la competitorii care vor să ”distrugă” Ethereum (precum Cardano și Polkadot).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *