Bitcoin sare peste $39.000 datorită gigantului Binance. Amazon va accepta plata în BTC.

Tocmai când piața era din ce în ce mai bearish, bitcoin a decis să se miște împotriva tuturor, așa cum o face de nenumărate ori și a urcat la prețul de 39.544 de dolari, astăzi în jurul orei 4 dimineața (ora României) sărind cu peste 10% de la minimul din 24 de ore de 33.890 de dolari. Prețul s-a stabilizat între timp în jurul valorii de 38.500.

Pe parcursul lunii iulie, prețul BTC s-a menținut în trendul orizontal din luna precedentă, cu tendința de coborâre. A căzut sub 30.000 pentru scurt timp, iar cei mai mulți speculatori au mers pe varianta continuării căderii, spre 28.000 apoi 26.000.

Ce anume a generat creșterea?

Întotdeauna sunt mai mulți factori în spatele mișcărilor pieței, însă cei mai vizibili factori care au determinat creșterea curentă sunt Elon Musk și Binance. Elon a făcut mai multe declarații bullish în ultimul timp, printre care, a afirmat că are bitcoin și personal, dar și prin SpaceX, nu numai prin Tesla. Apoi a spus că ”cel mai probabil” Tesla va accepta din nou BTC. Nu în ultimul rând acesta a spus că nu vrea să vândă bitcoin și că va păstra criptomonedele pe termen lung.

Declarațiile lui Elon au ridicat prețul BTC la $33.000 de la $29.000 – $30.000, însă creșterea de la $33.000 la $39.000 a fost generată în mare parte de Binance pentru că exchange-ul a pus frână la numeroase produse pe fondul examinării instituțiilor de reglementare, care au devenit mai agresive.

Cum a generat Binance creșterea Bitcoin?

Nu este vorba despre manipulare ci despre o consecință a eliminării mai multor instrumente financiare de pe platformă, așa cum veți vedea în explicația următoare.

Criptomonedele precum bitcoin s-au luptat în general pe fondul creșterii controlului de reglementare asupra unor exchange-uri precum Binance și a lipsei de mișcare în ceea ce privește aprobarea unei reglementări standard a criptomonedelor. Dar acum că Binance s-a mai pus la punct cu legiuitorii, criptomonedele au mai puțin de suferit.

Creșterea de preț vine în contextul în care directorul executiv al Binance, Changpeng Zhao, a declarat că platforma a început să limiteze noii utilizatori ai exchange-ului la un efect de levier (leverage) de maximum 20 de ori pe poziții, cu planuri de a extinde și mai mult această inițiativă.

Tranzacționarea în marjă, vine cu un multiplu (leverage) al investiției, care îi permite oricui să cumpere o cantitate mai mare de criptomonede cu bani mai puțini, restul de bani fiind împrumutați temporar de către exchange. În felul acesta, volumul de tranzacționare și oferta de Bitcoin pot crește în mod artificial atunci când se folosesc multiplii mari (125x), ceea ce mărește și volatilitatea. Dar acum că Binance a limitat multiplii la 20x și a scos multe instrumente cu levier de pe platformă, se simte cantitatea reală de BTC de pe exchange, și nefiind suficientă pentru cerere, determină automat creșterea prețului.

„Nu am vrut să facem din asta ceva special”, a spus Zhao într-o declarație de azi pe Twitter. „În interesul protecției consumatorilor, vom aplica măsurile noi utilizatorilor existenți în mod progresiv în următoarele câteva săptămâni.”

Binance s-a confruntat cu critici din partea autorităților de reglementare la nivel mondial din cauza ofertei sale de produse reglementate, cum ar fi tranzacțiile la vedere și instrumentele derivate legate de criptomonede, fără o autorizație corespunzătoare, inclusiv în țări precum Italia, Regatul Unit, Hong Kong, Germania și Japonia.

De asemenea, platforma a renunțat la începutul lunii iulie la oferirea de acțiuni tokenizate ale unor companii precum Apple și Tesla așa cum puteți vedea într-o știre precedentă aici.

Măsurile drastice luate de autoritățile de reglementare au făcut ca apetitul pentru criptomonede să scadă, ceea ce a dus la o volatilitate mai mică pentru monede virtuale precum bitcoin. Însă acum că Binance și alte exchange-uri s-au conformat, monedele virtuale încep să devină ofertante din nou.

Personalități importante din industrie, precum directorul general al UBS, Ralph Hamers, și Luke Ellis, șeful managerului de fonduri de acoperire londonez Man Group, au criticat sectorul în ultimele zile, afirmând aceeași critică veche care spune că monedele virtuale nu au valoare intrinsecă.

„Dacă vă uitați la criptomonede în ansamblu, sunt instrumente de tranzacționare pure. Nu există niciun fel de valoare intrinsecă. Sunt precum bula lalelelor”, a declarat Ellis pentru Financial Times pe 26 iulie, făcând referire la bula financiară olandeză din secolul al XVII-lea.

Astfel de afirmații ne arată că grupurile tradiționale de investiții încă nu acceptă lumea crypto, considerând-o încă o bulă speculativă, chiar dacă au trecut 12 ani de când spațiul crypto continuă să crească. Cu toate acestea există cifre care ne arată că spațiul crypto va continua să crească negreșit:

Aproximativ 15% dintre firmele de management ale finanțelor familiilor înstărite la nivel global au expunere la criptomonede, a declarat Goldman Sachs într-un studiu din 21 iulie. Între timp, aproape 8 din 10 investitori instituționali spun că activele digitale ar trebui incluse în portofolii, potrivit rezultatelor obținute de Fidelity la începutul acestei luni.

Amazon va accepta Bitcoin până la sfârșitul anului 2021 și-și va dezvolta propria monedă până în 2022

Dacă sentimentul crypto a redevenit pozitiv, știrile bullish încep să curgă, iar una dintre cele mai importante este zvonul că Jeff Bezos va accepta BTC pe cel mai mare magazin online din lume.

Amazon intenționează să accepte criptomoneda bitcoin până la sfârșitul anului 2021, potrivit unui raport anonim din ziarul londonez City A.M. Și, deși acesta este doar cuvântul unui „insider” anonim de la mega-retailerul cu sediul în Seattle, prețul bitcoin a crescut vertiginos peste noapte și a creat multă agitație în lumea criptomonedelor.

„Nu este vorba doar de a trece prin proceduri pentru a stabili soluții de plată cu criptomonede la un moment dat în viitor – este o parte integrantă, bine discutată și integrală a mecanismului viitor al modului în care va funcționa Amazon”

– sursa anonimă (declarație pentru City A.M. într-un articol de azi dimineață)

Informatorul anonim susține că bitcoin va fi prima dintre cele aproximativ opt criptomonede pe care Amazon va începe să le accepte, incluzând în cele din urmă monede precum ethereum, cardano și bitcoin cash. Sursa a declarat pentru City A.M. că planurile crypto ale Amazon au fost puse în mișcare încă din 2019 și că „nu va dura mult timp” până când compania va accepta crypto.

Amazon are chiar planuri de a-și dezvolta propria criptomonedă, potrivit sursei. Iar compania ar putea face posibilă obținerea de recompense pentru plata cu ceea ce insiderul numește „moneda nativă” a Amazon. Amazon nu a răspuns imediat la o solicitare din partea presei cu privire la planurile sale crypto.

Noul raport al City A.M. vine după ce, în weekend, internauții au observat câteva anunțuri interesante de angajare la Amazon, inclusiv unul pentru un post de „Manager de produs senior pentru monede virtuale și tehnologie blockchain”. Anunțul de angajare arată astfel:

Echipa Payments Acceptance & Experience caută un manager de produs senior cu experiență pentru a dezvolta strategia și foaia de parcurs a produselor Amazon Digital Currency și Blockchain. Veți valorifica expertiza dvs. în domeniu în Blockchain, Distributed Ledger, Monedele digitale ale băncilor centrale și Criptomonedele pentru a dezvolta cazul pentru capacitățile care ar trebui dezvoltate, pentru a conduce viziunea generală și strategia de produs și pentru a obține aprobarea conducerii și investiții. Veți colabora îndeaproape cu echipe din cadrul Amazon, inclusiv AWS, pentru a dezvolta foaia de parcurs, inclusiv experiența clienților, strategia tehnică și capacitățile, precum și strategia de lansare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *