Minerii de bitcoin se mută în Rusia. Binance nu mai are voie să vândă acțiuni tokenizate.

Exodul minerilor de bitcoin continuă. În afară de SUA, o altă superputere, Rusia, își arată interesul să găzduiască minerii. Aceștia încep să migreze din China în Rusia. De ce să traverseze oceanul, când pot să se mute într-o țară vecină, foarte prietenoasă mineritului crypto, având teritorii reci și prețuri mici la electricitate.

Asociația Rusească de Crypto-economie, Inteligență Artificială și Blockchain (RACIB), a anunțat o inițiativă menită să transfere resursele globale de calcul pentru mineritul crypto în Federația Rusă. Se așteaptă ca mai multe informații despre proiect să fie publicate la o dată ulterioară, conform declarației purtătorului de cuvânt al RACIB.

Pentru a promova și implementa proiectul, RACIB cooperează îndeaproape cu autoritățile guvernamentale și corporațiile de stat din Rusia, formând o serie de grupuri de lucru comune cu structurile de stat locale, se arată în anunț.

Unul dintre aceste grupuri se concentrează pe un proiect „eco-minier” pentru construirea de ferme miniere și centre de date alimentate de surse regenerabile de energie electrică. Pe lângă energia bogată a Rusiei, bazată pe energie hidro și nucleară, grupul încearcă să stabilească operațiuni de minerit crypto bazate pe surse de energie verde, cum ar fi centralele electrice bazate pe vânt.

În cadrul proiectului, RACIB colaborează deja cu unii parteneri străini, inclusiv cu un consorțiu format din unele dintre cele mai mari companii din China legate de mineritul crypto. În anunț se menționează că societățile din consorțiu controlează „peste 25% din hashrate-ul global al principalelor criptomonede”.

Potrivit publicației NS Energy, axată pe energie, Rusia este a patra țară ca mărime în ceea ce privește producția de energie electrică, generând peste 1.100 terawați-oră de energie pe an, după China, Statele Unite și India. Potrivit anunțului, pe parcursul anului 2021, Rusia a înființat peste 1.100 de megawați de noi centrale electrice care utilizează parcuri eoliene în zone precum regiunea Rostov, Republica Kalmykia, Adygea și Stavropol Krai.

Potrivit datelor de la Centrul Cambridge pentru Finanțe Alternative, puterea de calcul a Bitcoin din China s-a diminuat deja înainte de exodul minerilor, scăzând la 46% în aprilie 2021 de la 75,5% în septembrie 2019. În aceeași perioadă, ponderea puterii de calcul din SUA a urcat la aproape 17% de la 4%, în timp ce hashrate-ul din Rusia și Kazahstan a crescut la aproximativ 8%.

Rusia nu este singura țară care le oferă minerilor chinezi capacitatea sa energetică pentru a se impune ca un jucător important în această industrie. În iunie, primarul orașului Miami, Francis Suarez, a invitat public companiile chineze de minerit criptografic să ia în considerare înființarea de centre de date în oraș, pe fondul capitulării minerilor din China. Să nu uităm și de oferta atractivă a Texas-ului care poate găzdui mai multe ferme de minerit la un cost decent.

Binance nu este autorizat să vândă acțiuni tokenizate în Hong Kong

Hong Kong intenționează să introducă o legislație care să impună ca toate exchange-urile de criptomonede din oraș să fie licențiate și să ofere servicii doar investitorilor profesioniști. Această inițiativă, face parte din atacul chinezilor asupra lumii crypto, cu ocazia influenței în politica internă din Hong Kong.

Nicio entitate din grupul Binance nu este licențiată sau înregistrată pentru a desfășura o „activitate reglementată” în Hong Kong, afirmă SFC, regulatorul local.

Binance este cel mai mare exchange din lume. Are un președinte chinez, însă e cetățean canadian și compania e înregistrată în Insulele Cayman.

Comisia pentru valori mobiliare și contracte futures din Hong Kong (SFC) a precizat, în declarația sa, că „nicio entitate din grupul Binance nu este autorizată sau înregistrată pentru a desfășura o activitate reglementată în Hong Kong”.

Autoritatea de supraveghere a piețelor din Hong Kong a declarat vineri că Binance, unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume, nu a primit licență pentru a vinde „token-uri de acțiuni” în oraș, produse pe care, potrivit acesteia, Binance le-a oferit pe alte piețe.

Măsura a urmat altor avertismente adresate Binance de către autoritățile de reglementare din Italia, Thailanda, Japonia, Germania și Statele Unite.

Acțiunile tokenizate sunt active virtuale care sunt reprezentate ca fiind susținute de portofolii de depozite de acțiuni cotate în străinătate.

SFC a declarat că acestea sunt susceptibile de a fi „valori mobiliare” în conformitate cu normele din Hong Kong și, prin urmare, oferirea lor către publicul din Hong Kong fără autorizația sa ar putea constitui o infracțiune.

„SFC nu tolerează nicio încălcare a legilor privind valorile mobiliare și nu va ezita să ia măsuri de aplicare a legii împotriva operatorilor de platforme fără licență, dacă este cazul”, a declarat Thomas Atkinson, director executiv al SFC pentru aplicarea legii.

Hong Kong intenționează să introducă o legislație care să impună tuturor exchange-urilor de criptomonede din oraș să fie licențiate și să ofere servicii doar investitorilor profesioniști. În prezent, exchange-urile pot solicita o licență de la SFC, dar nu sunt obligate să o facă.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat că nu deține în prezent operațiuni de schimb în Hong Kong.

„Ne luăm foarte în serios obligațiile legale și ne angajăm cu autoritățile de reglementare și cu autoritățile de aplicare a legii într-un mod colaborativ.”

Declarația purtătorului de cuvânt al Binance

Într-o declarație separată de vineri, Binance a declarat că va înceta să mai vândă token-uri de acțiuni.

Luna trecută, Binance a fost oficial cel mai mare exchange crypto din lume în funcție de volumele de tranzacționare la vedere, au arătat datele cercetătorului britanic CryptoCompare, volumele de tranzacționare ajungând la 668 de miliarde de dolari – un salt de aproape zece ori mai mare decât aceeași lună de anul trecut.

Platforma Binance oferă o gamă largă de servicii utilizatorilor din întreaga lume, de la tranzacționarea la vedere a criptomonedelor și a instrumentelor derivate până la portofele digitale.

În concluzie, luptele la nivel mondial pro și contra crypto se dau mai departe, în ultimul timp câștigând cei contra crypto. Însă acest lucru nu este neapărat rău, pentru că deși structurile vechi se distrug, apar noi structuri, mineritul va fi reformat și redistribuit pe glob, iar exchange-urile vor fi din ce în ce mai reglementate și mai competitive, ceea ce le poate crește calitatea serviciilor pe termen lung, în timp ce fenomenul de adopție crypto devine din ce în ce mai facil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *