Manipularea pieței Crypto

În ultimele săptămâni s-au înregistrat căderi de preț semnificative, Bitcoin pierzând peste 50% din valoare, iar altcoins și mai mult. Concomitent cu prăbușirea prețului, au apărut o serie de știri bearish (FUD) menite să creeze panică printre investitori. Guvernul chinez fiind unul dintre generatorii acestui FUD, prin atacul împotriva minerilor de Bitcoin.

Este prețul Bitcoin manipulat? Dacă da, de către cine și de ce? Astfel de întrebări sunt populare în momentele de cădere a pieței, ca acum, atunci când oamenii încearcă să caute o explicație pentru ceea ce se întâmplă. Dar hai să aflăm perspectiva unui veteran al industriei, Alex Saunders, președintele de la NuggetsNews:

În trecut, am scris în detaliu despre manipularea pieței originată în China, dar în acest articol nu voi menționa decât sumar acest aspect.

Nu este o coincidență că aceste știri (FUD – n.r.) apar constant acum când piețele sunt în cădere liberă. Am descris amănunțit șirul de evenimente utilizat pentru a insufla teamă investitorilor de retail (oamenii obișnuiți care cumpără crypto – n.r.) care pun mult prea mult accent pe mișcările zilnice ale prețurilor din portofoliul lor, identificând acele numere de pe ecran cu valoarea lor ca oameni. Cifre care pot oscila cu 50% de la o zi la alta cu doar câteva clickuri, dacă balenele pot executa la momentul potrivit, cu nivelul potrivit de FUD (frică, incertitudine, decepție – n.r.) provocat de știri.

Acest ciclu se încheie, de obicei, cu un eveniment de vânzare la panică, marcat de un volum uriaș, pe măsură ce ultimele poziții bullish deschise de pe piață sunt lichidate.

Atunci când se liniștesc apele, investitorii retail au predat, de obicei, criptomonedele jucătorilor mari care trag sforile din spatele scenei. Aceste piețe sunt manipulate, toate piețele sunt manipulate într-o anumită măsură sau alta, căutați definiția manipulării pieței. Nu este bine sau rău, ci pur și simplu face parte din joc. De aceea, cei mai mulți ajung să joace prudent, pentru că știu că manipularea este inevitabilă la un moment dat și nu are rost să riște.

Deci, în timp ce fundamentele criptomonedelor ar putea întoarce această piață în orice moment, atâta timp cât tendința rămâne descendentă și știrile continuă să pună la încercare psihologia și hotărârea tuturor investitorilor crypto, aceste băi de sânge tind să devină mult mai dureroase decât tot ceea ce am experimentat până acum.

Deci, ar trebui să vinzi și să răscumperi mai jos? Poți să încerci dacă vrei, dar ți-aș recomanda să nu o faci. Cei care au încercat această strategie în trecut, nu au fost foarte satisfăcuți, pentru că tocmai după ce au vândut, prețul a crescut. Iar asta s-a întâmplat pentru că au vândut exact atunci când s-au lăsat pradă FUD-ului generat de manipulatori, exact cum și-au dorit manipulatorii.

Nu uitați cine se află de cealaltă parte a ecranului. Pentru fiecare 100 de investitori de retail care se avântă cu 1 BTC pentru a-și încerca norocul, există o balenă cu 10 ani de experiență care stă răbdătoare cu 100 BTC în portofel, gata să smulgă bitcoinii de la cei care s-au avântat în lumea crypto fără nici un plan, complet nepregătiți pentru ceea ce îi așteaptă, oamenii susceptibili la FUD și manipulare.

Pe scurt, nu vindeți decât dacă face parte din planul vostru, gândit anterior. Pentru că singurul sentiment mai rău decât să pierzi atât de mult până când senzația de greață te face să apeși butonul roșu (PANIC SELL), este să realizezi că tocmai ai dăruit criptomonede valoroase unor mâini mai puternice, lăsând ordinele de vânzare-cumpărare goale, fără lichiditate, degetul tău tremurând deasupra butonului verde (BUY), sperând că poate vei avea parte de o cădere cât de mică pentru a cumpăra din nou, în timp ce criptomonedele părăsesc exchange-urile către portofelele hardware ale adevăraților HODLeri (mâinile puternice, de diamant), iar graficele încep să imprime lumânări ascendente, verzi, indicându-ți că ai pierdut trenul, că ai vândut fix pe bottom, când nu trebuia.

În acel moment te întrebi cum te-ai simți dacă ai lua profitul atunci când prețurile sunt ridicate (pe vârf) și dacă ai redistribui acel capital atunci când prețurile sunt jos, și nu invers.

Nu permiteți să ajungeți în situația aceasta doar pentru că nu ați avut un plan! Trebuie să aveți întotdeauna un plan.

Am trecut prin mai mult de o duzină de corecții Bitcoin de peste 40% din 2012 până în prezent dar comparativ cu corecțiile pe altcoins ajungi la cu totul alt nivel de durere. Suntem programați să simțim aceste emoții, așa că, într-un fel, nu devine niciodată mai ușor să înduri aceste momente grele din istoria crypto.

Dar există un remediu pe care mă bucur să vi-l prescriu tuturor. Am constatat că acesta funcționează foarte bine pentru mine, iar de-a lungul anilor încă nu am întâlnit o piață bear pe care acest remediu să nu fi reușit s-o vindece: convingerea.

Această convingere puternică în investițiile tale se dobândește doar prin educație, experiență și prin citirea/urmărirea celor care depun o muncă semnificativă în cadrul industriei crypto. Toți cei care sunt puternic implicați în această industrie vă vor spune că sunt mai încrezători ca niciodată pe termen lung.

Așa că lăsați investitorii mai noi să se preocupe de ideea îmbogățirii peste noapte sau cu câștigurile pe termen scurt. Trenul poate părăsi stația în orice moment odată ce prețul se află atât de mult sub ultimul vârf care era cu 60% mai mare cu doar câteva săptămâni în urmă.

E plin de răscruci pe drumul spre $100K BTC, $10K ETH sau 100x pentru proiecte de calitate aflate în fază incipientă.

O nouă prăbușire sângeroasă, o revenire spectaculoasă sau ambele? Orice ar veni, să vină. Cel puțin nu ne plictisim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *