Cum investești în crypto – Ghidul unui antreprenor

Acest ghid de investiție în crypto a fost postat public pe Facebook de către antreprenorul Cornel Rusu la data de 13 februarie, când Bitcoin era cu 2 luni în urmă față de vârful din 14 aprilie ($64.854). Ghidul a fost folositor pentru cei care l-au citit atunci, dar este folositor și pentru cei care îl citesc acum și pentru toți cei care vor să investească în criptomonede pe termen lung. Pentru a informa cât mai multă lume, am decis să publicăm acest ghid și pe site-ul nostru, un ghid scris direct, simplu și fără menajamente:

Legat de crypto, pentru cei care visează la milioane din crypto, că tot avem acum un bull run frumos, ceva de luat, vorba englezului, “with a pinch of salt”, țînând cont că nu e nici pe departe sfat de investiții ci mai degrabă nebunia unui anonim cu apetit mare la risc și prezent (cu in & out / ups & downs, nu că ar conta prea mult) în lumea digital money de prin 2003, de pe vremea defunctului e-gold a doctorului Jackson:

Cum să faci bani din crypto – prima sută de mii (de ce îți dorești tu), apoi primul milion

 • Pas 1: Lucrezi / faci ceva business și strângi ceva bani, preferabil cel puțin 5-10k euro/usd.
 • Pas 2: De cât ai reușit să strângi la pasul 1 și, foarte important, îți permiți să-i pierzi fără să plângi prea tare, te documentezi cât de bine poți, repet, te documentezi, și apoi cumperi ceva (coin, token, proiect) în crypto (nu neapărat o singură chestie, te poți diversifică pentru diluarea riscului) care acum se lansează / e la început / nu a explodat încă dar fundamental sună bine și are șanse să fie rachetă (atenție să eviți schemele frauduloase pregătite din start ca țeapa).
 • Pas 3: Când explodează crypto-ul cumpărat (gen 30-50-100x) când era ieftin îl schimbi în diverse alte proiecte Crypto / ICO / IDO / DeFi / NFT / etc care atunci se lansează / sunt la început / n-au explodat încă.
 • Pas 4: Aștepți și te rogi la Dzeu ca bull run-ul crypto să continue/explodeze până deținerile tale ajung la pragul setat de tine (prima sută de mii / primul milion).
 • Pas 5: Când ai ajuns la pragul setat faci cash out și bagi banii în bancă, depozite, bonds, etc (sau vezi ieșirea din crypto – nota redacției) așteptând picarea pieței.
 • Pas 6: După ce piață a picat serios de tot, gen cel puțin 50%-60%, te documentezi din nou și începi să cumperi din nou diverse proiecte crypto care sună bine / au sens pe termen lung de cât îți permiți să pierzi DAR în trepte la fiecare scădere (gen cu 5-10%, faci DCA = dollar cost averaging) până termini banii făcuți la pasul anterior (ATENȚIE: nu și banii de pâine / chirie, doar cei proveniți de la pasul 1).
 • Pas 7: Aștepți ca piață să revină în bull run și începi din nou de la pasul 2.
 • Pas 8: Când te-ai plictisit să reiei ciclul faci cash out și te pensionezi anticipat / vizitezi lumea punând banii la căldurică (gen 50% din bani bagi în ETF-uri internaționale + 40% în bonduri + 10% cash în depozite bancare) sau te apuci de alte business-uri la modă atunci SAU lenevești o săptămâna / 1 luna / 1 an prin vacanțe exotice și tot felul de distracții și apoi o iei din nou de la pasul 2 cu ce o fi atunci la modă (Vestul Sălbatic pe Lună / Marte?) sau te apuci de un business mai tangibil / tradițional sau cu mai puțin stres și bătăi de cap.

Cum te protejezi când investești în crypto

 1. Asigură-te că, orice ar fi, tu și familia ta puteți trăi decent și până nu ai pus deoparte în depozite bancare cel puțin 100k nu-ți da demisia de la job-ul sau din business-ul / freelance-ul actual; e nevoie de siguranța acelei surse de venit.
 2. Niciodată, dar niciodată, NU risca mai mult decât îți poți permite să pierzi, mai ales în crypto și mai ales dacă nu vrei să albești înainte de vreme / să faci ulcer / să divorțezi / etc.
 3. All-in / YOLO / ori la bal ori la spital – NU înseamnă și banii de pâine / chirie / trai decent;
 4. Ca în orice altceva ce vrei / îți propui să faci, dar cu atât mai mult în crypto, DYOR = do your own research, încearcă cât de mult, și cât mai bine poți, să citești / analizezi / gândești / compari și apoi să iei decizii, nu le juca, chiar fără absolut nici o logică, ca la loto sau ruleta;
 5. Economia / piața , inclusiv cea crypto, teoretic e ciclică, ce urcă (teoretic) și coboară dar asta nu înseamnă că tot timpul și în toate situațiile se aplică această regulă generală. Se mai întâmplă și să coboare și să moară / să devină perimat / EOL (end of life) sau să nu mai urce o perioada mare de timp!
 6. Pregătește-te din toate punctele de vedere, economic, fizic, mental, emoțional, social, juridic, etc. și acceptă că oricând ai putea să-ți pierzi toți banii investiți în crypto.
 7. Nu te baza pe crypto, și mai ales pe tradingul în crypto, pentru a trăi, pentru a-ți întreține familia și copiii în școală, pentru asta ai nevoie de un day job / business / freelance cu un venit (cât mai) stabil și pe măsură nivelului tău de trăi, pe care să nu-l bagi / investești în crypto.
 8. Crypto, deși eu personal cred că reprezintă viitorul, în prezent, de (cele mai ) multe ori, e mai mult o loterie bazată pe emoția pieței și mai puțin pe fundamente economice solide!
 9. Investițiile în crypto nu ar trebui să fie 100% din portofoliul tău investițional, pe cât posibil e de preferat să ai investiții diversificate, în diferite clase de active care nu se corelează / nu se influențează ușor / rapid între ele, și să-ți faci o stragetie în funcție de personalitatea / apetitul de risc / toleranță ta la pierdere.

Cele de mai sus nu reprezintă sub nici o formă sfaturi de investiții, în funcție de ce știe / pe cine știe / ce noroc și oportunități are / găsește, cum / cât muncește / investește fiecare, sunt (multe) alte variante (mult) mai puțin riscante de făcut milioane, în general într-un termen (mult) mai lung de timp!

Succes și baftă, vei avea nevoie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *