Ultimele știri crypto: Minerit cu energia vulcanilor. Vine Taproot. Doge interzis în Thailanda.

În ultima săptămână, prețul bitcoin s-a menținut în zona de acumulare, cu un low de $31.000 și un high de $38.491; ultimele știri au fost atât bearish cât și bullish, iar oamenii se așteaptă la o mișcare puternică de preț săptămâna viitoare, însă nu e cert în ce direcție, deși analiza tehnică tinde spre un breakout bullish (citește și Previziuni criptomonede pe luna Iunie). Dar hai să aflăm ultimele noutăți…

Bitcoin în El Salvador: Zero impact asupra prețului

Știrea despre oficializarea monedei bitcoin în El Salvador a făcut furori în ultima săptămână, însă nu a avut un impact semnificativ asupra prețului BTC. De ce oare?

Se pare că este vorba despre o manevră de marketing politic a președintelui Nayib Bukele, acesta fiind cunoscut pentru dibăcia cu care comunică cu presa și tendința de a face show.

Bukele este un pasionat al tehnologiei și speră că prin adoptarea monedei bitcoin, cetățenii vor fi mai satisfăcuți, însă economiștii nu sunt de aceeași părere, invocând natura extrem de volatilă a criptomonedelor și problemele reale ale oamenilor care nu se vor rezolva cu această soluție.

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a arătat îngrijorarea deciziei guvernului din El Salvador.

„Acceptarea monedei Bitcoin ca metodă de plată legală ridică o serie de probleme de ordin macroeconomic, financiar şi juridic care necesită o analiză minuțioasă.”

Gerry Rice

Declarația purtătorului de cuvânt al FMI, Gerry Rice, se referă la decizia acordării viitorului împrumut către El Salvador, care este problematică datorită legalizării Bitcoin și există chiar posibilitatea să nu se mai acorde deloc, caz în care președintele El Salvador s-ar putea să dea înapoi.

Se poate mina bitcoin cu energia vulcanilor?

Se pare că da. Este posibil să minezi bitcoin cu energia geotermală a vulcanilor. Căldura emisă încinge apa de la baza vulcanului, creând un jet puternic de aburi care poate împinge turbinele, generând astfel electricitate.

”L-am instruit pe președintele companiei noastre de stat de electricitate geotermală, să pregătească un plan pentru a facilita mineritul de Bitcoin, foarte ieftin, 100% curat, 100% regenerabil și fără emisii de carbon de la vulcanii noștri.”

Nayib Bukele – președintele El Salvador

Deși este o idee originală și promițătoare, nu se știe dacă președintele va aplica planul până la capăt, mai ales pe fondul presiunilor de la FMI, însă putem spera că în viitor alte țări sau companii vor pune în aplicare această metodă.

Bitcoin face upgrade: avem Taproot din noiembrie

S-a ajuns la un consens pe rețeaua bitcoin, în privința celui mai mare upgrade de la Segwit încoace (din 2017), astfel că Taproot devine o certitudine și este programat pentru luna noiembrie.

Începând de acum, mai mult de 90% din toate blocurile care vor fi minate în actuala perioadă au semnalat suportul pentru upgrade-ul Taproot, ceea ce înseamnă că versiunile Bitcoin Core 0.21.1 sau mai noi vor începe să aplice noile reguli în luna noiembrie a acestui an, la fel ca și clientul alternativ de activare Taproot.

Ce este Taproot?

Taproot este un upgrade al protocolului Bitcoin, primul mare upgrade după Segwit (Segregated Witness). Propus pentru prima dată de fostul CTO al Blockstream, Gregory Maxwell și dezvoltat de colaboratorii Bitcoin Core, Taproot va face ca funcțiile de contracte inteligente ale Bitcoin să fie mai compacte, potențial mai private și, în unele cazuri, puțin mai flexibile. Fiind un soft fork, actualizarea este compatibilă cu blockchain-ul vechi, atâta timp cât majoritatea minerilor aplică noile reguli.

Taproot constă, de fapt, în două mari actualizări reunite într-una singură. Primul este introducerea semnăturilor Schnorr. Mulți criptografi consideră că schema de semnături Schnorr este cea mai bună din domeniu, deoarece proprietățile sale matematice oferă un nivel ridicat de corectitudine, nu suferă de maleabilitate și este relativ rapid de verificat.

Această modificare a semnăturilor este utilizată pentru a doua parte a actualizării, care este partea care se numește de fapt Taproot în sine. Folosindu-se de trucuri criptografice precum arborii Merkle, Taproot le permite utilizatorilor să combine criptografic mai multe condiții de cheltuieli într-o singură ieșire (simplificat, într-o singură “adresă”). Fondurile din această adresă pot fi cheltuite în mai multe moduri, de exemplu, de către persoane diferite, în funcție de celelalte condiții îndeplinite.

Pe scurt, upgrade-ul Taproot îmbunătățește confidențialitatea monedei bitcoin și scalabilitatea rețelei. Se speculează că un upgrade de asemenea proporții ar putea coincide cu vârful bull market-ului, însă aportul la prețul BTC va veni cel mai probabil în timp.

Activarea upgrade-urilor în rețeaua Bitcoin s-a dovedit uneori dificilă în trecut. Procesul de activare a Segwit, în special, s-a transformat într-un fel de câmp de luptă, în care (unii) mineri au refuzat să activeze upgrade-ul, până când (unii) utilizatori le-au prezentat un ultimatum oarecum controversat sub forma unui soft fork activat de utilizator (UASF), definit în BIP148.

Pentru o perioadă de timp, această controversă părea să se transmită și în discuția din jurul activării Taproot. Unii dezvoltatori și utilizatori au susținut că o activare similară de tip UASF ar trebui să fie integrată în mecanismul de activare încă de la început, în timp ce alți dezvoltatori și utilizatori s-au opus unei astfel de soluții, deoarece au considerat-o prea riscantă și/sau agresivă.

Deoarece Taproot este o actualizare soft fork și minerii au indicat că sunt pregătiți pentru upgrade, chiar și software-ul neactualizat ar trebui să rămână compatibil cu regulile Taproot, însă acest software neactualizat pur și simplu nu va aplica sau beneficia de aceste noi reguli. Un lucru foarte bun, care descurajează potențialele controverse din viitor.

Cățelușul DOGE nu e destul de drăguț pentru tailandezi

Comisia de schimb a valorilor mobiliare din Thailanda (SEC-ul tailandez) a anunțat vineri că a interzis câteva dintre cele mai în vogă tipuri de criptomonede, inclusiv token-urile meme, fan tokens și NFT-urile, într-o încercare de a ține în frâu comerțul cu instrumente crypto în care prețurile sunt determinate în mare măsură de capriciile sociale.

Măsura luată de SEC-ul tailandez este doar cea mai recentă acțiune a instituției de reglementare, care încearcă să ofere un cadru pentru crypto în țară. Deși nu caută să interzică crypto cu totul, autoritatea de reglementare a optat pentru o poziție protectoare pentru a împiedica oamenii obișnuiți și chiar comercianții să își riște fondurile prin investiții crypto de acest gen.

Conform SEC, următoarele nu mai au voie să fie tranzacționate în Thailanda, începând cu 11 iunie:

  • Meme token-urile, pe care SEC le descrie ca neavând substanță și nici un obiectiv clar, prețul depinzând de tendințele din lumea socială. Deși nu sunt definite exact, se presupune că acest lucru se aplică monedelor bazate pe meme, cum ar fi Dogecoin (DOGE), al cărui preț a fost influențat masiv de celebrități, mai ales de Elon Musk.
  • Fan token-uri, active digitale care sunt create în funcție de preferințele personale (precum fan tokens pentru fotbal și alte sporturi).
  • NFT-uri, care, pentru câteva luni scurte în acest an, a fost cel mai fierbinte sector al lumii crypto.
  • Token-uri de schimb, cum ar fi cele emise de Binance (BNB), Uniswap (UNI), FTX (FTT), care permit deținătorilor să obțină beneficii, cum ar fi comisioane de tranzacționare reduse pe exchange-ul corespunzător.

Această știre nu este asemănătoare cu știrile precum ”India interzice Bitcoin” unde este vorba doar de avertismente nu de aplicarea legii, pentru că în cazul Thailandei exchange-urile au la dispoziție 30 de zile pentru a delista aceste token-uri, în caz contrar riscând să fie închise.

Tesla reia plățile în Bitcoin

Elon Musk a anunțat pe Twitter că va relua plățile în BTC la achiziția mașinilor Tesla în momentul în care minerii confirmă că jumătate din energia folosită va fi regenerabilă.

Tweet-ul a venit cu o creștere de preț în noaptea de duminică spre luni (14 iunie).

Tweet-ul nu poate fi găsit direct pe profilul lui Elon Musk, pentru că este un răspuns către CoinTelegraph, dar îl puteți găsi în tab-ul Replies.

În al doilea paragraf al tweet-ului, putem citi:

”În momentul în care vom avea confirmarea utilizării energiei curate (~50%) de către mineri, cu o prognoză de creștere în viitor, Tesla va relua plățile cu Bitcoin.”

Elon Musk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *