Top 10 tipuri de investitori crypto – Tu care ești?

Dacă ai cumpărat crypto, chiar și o sumă foarte mică, ești un investitor în criptomonede. Fie că ești o persoană obișnuită sau reprezinți o companie, te poți încadra într-unul din aceste tipuri de investitori. Cu toții am trecut prin unele dintre aceste faze chiar dacă anumite tipuri ne definesc mai mult decât altele.

1. Începătorul

Este prima oară când investești în criptomonede chiar dacă mai auzisei înainte despre bitcoin sau nu. Ești atras de acest subiect și vrei să afli cât mai multe. Cauți pe Google cât mai multe informații, urmărești clipuri pe YouTube și pui întrebări în grupurile de Facebook.

Ești foarte entuziasmat de această nouă tehnologie care îți dă speranța că vei putea face foarte mulți bani cu efort minim, însă nu-ți este clar încă ce să cumperi, cât, cum și de ce.

2. Studentul de trading

Te-ai decis să înveți să citești grafice ca să le interpretezi pentru profit. Simți că ai suficientă inteligență ca să înțelegi și tu indicatorii de tranzacționare. Îți spui ”Cât de greu poate să fie?”. Te atrage faptul că un trader poate face profit în orice condiții, fără să trebuiască să se bazeze pe un bull market.

Pentru tine traderii sunt niște super oameni, care fac milioane prin propria inteligență și puterea de a-și controla emoțiile. Îți dorești foarte mult să devii un astfel de om.

Îți place să comentezi pe social media despre semnificația graficelor și ai satisfacție când explici de ce prețul a mers într-o direcție sau alta, însă nu reușești încă să faci profit constant prin tranzacționare.

3. Day traderul profesionist

Ești o persoană cumpătată, inteligentă, disciplinată. Ai învățat să faci profit interpretând graficele și calculând cu grijă riscurile. Nu ești genul care se laudă pe social media. Ți-ai dat seama mai demult că un trader profesionist nu înseamnă neapărat un milionar sau cineva care conduce un lamborghini, ci doar cineva care poate face profit constant. Profitul depinzând de banii pe care-i investești. Știi că nu trebuie să faci profit în fiecare zi pentru că ai zile, săptămâni și chiar luni în care ești pe pierdere.

Știi că ți-au trebuit ani de zile ca să înveți această meserie. O meserie care nu este palpitantă așa cum vezi în filme, dar care îți place pentru că te reprezintă pe tine și aduce profit. Nu pierzi timpul uitându-te la preț și sperând să se miște în direcția dorită. Nu verifici prețul de 20 de ori pe zi. Deși tranzacționezi aproape zilnic, gândești pe termen lung.

4. HODLER-ul

Sursa imaginii: Ice age. Copyright: 20th Century Fox.

Ți-ai dat seama că lumea crypto este încă la început. Ești convins că pe termen lung prețurile vor crește. Nu vrei să te complici cu trading-ul și preferi să acumulezi decât să speculezi. Nu ești impresionat de hype și de FUD prea ușor. Nu ești genul care vrea să se îmbogățească peste noapte. Ești mai realist și ai anduranța necesară să reziști mult timp fără să vinzi. Te consideri diamond hands nu paper hands.

5. Maximalistul

Sursa imaginii: Highlander. Copyright: Summit Entertainment.

Pentru tine există o singură criptomonedă adevarată: BITCOIN. Consideri că toate celelalte criptomonede sunt shitcoins, inclusiv Ethereum și Cardano. Gândești în bitcoini. Ești de părere că nu contează valoarea în lei, dolari sau euro a investiției tale, ci doar valoarea în BTC (sau satoshi). Crezi în motto-ul: ”1 bitcoin valorează întotdeauna 1 bitcoin”.

Gândești exclusivist și ai o mentalitate puristă. Nu vrei să te atingi de alte criptomonede nici atunci când te ajută să faci mai mulți bitcoini (stacking sats).

Ești deranjat când alte criptomonede cresc foarte mult și abia aștepți momentul în care acestea se vor prăbuși.

6. Norocosul

Sunt mai multe feluri de norocoși:

 • Începătorii care cumpără în bull market: Te-ai decis să cumperi crypto și a doua zi prețul a crescut. Începi să cumperi și alte criptomonede, iar acestea cresc TOATE. Nu-ți vine să crezi. Cum de ai ghicit care vor crește? Săptămână după săptămână câștigi necontenit. Te gândești că ești un geniu al bursei, Michael Burry combinat cu Warren Buffet și lupul de pe Wall Street. De ce nu ai început mai devreme? Începi să te lauzi. Trebuie să-ți convingi apropiații să investească. Când prețurile încep să scadă considerabil, nu-ți vine să crezi, negi, iar când pare prea târziu să-și mai revină, vinzi în pierdere.
 • Cei care au uitat crypto într-un portofel: Cu ani în urmă te-ai jucat cu BTC, dar fiind o valoare mică, nu te-ai mai obosit să-i mai scoți și au rămas undeva pe un wallet. Dar acum, afli de la știri că prețul BTC a crescut. Faci rapid un calcul și-ți dai seama că ai o sumă considerabilă.
 • Câștigătorii de tombole, concursuri: Ai câștigat un golden ticket pe site-ul FREEBITCOIN, în valoare de $200.000 plătiți în BTC, echivalentul unui Lamborghini Huracan EVO. Sau orice alt concurs, jackpot, sau loterie crypto.
 • All in: Ai pariat toți banii pe o criptomonedă care abia s-a lansat. Apoi ai făcut 100x-1000x în doar câteva săptămâni. Riscul a fost enorm, dar norocul a mers în avantajul tău, de data aceasta.

7. Escrocul

Escrocul nu investește în crypto decât suficient cât să susțină costurile minime pentru noul său SCAM. Escrocul va avea mereu cele mai senzaționale metode de a te îmbogăți. Acesta se va preface că este prietenul tău, că este expertul în trading, că este de la departamentul suport-clienți al unui exchange sau dezvoltatorul unei criptomonede care va schimba lumea.

Ca să te ferești de escroci citește și Țepele din crypto.

8. Dezvoltatorul

Charles Hoskinson – fondatorul Cardano

Dezvoltatorul investește în crypto la fel cum un antreprenor investește în dezvoltarea propriului proiect. Scopul este să lanseze o companie profitabilă. Dezvoltatorul este de-obicei concentrat pe infrastructură și marketing nu pe tranzacționarea de criptomonede.

9. Moonboy

Nu este vorba despre cântărețul cu părul verde sau de personajul din benzile desenate Marvel, ci de entuziaștii crypto care aleargă neobosiți după monedele cu cel mai mare potențial de a ajunge… la lună. Deși cu toții ne dorim ca monedele pe care le deținem să ajungă la lună, sau chiar pe marte, un adevărat moonboy va căuta doar monedele cu risk/reward uriaș, va căuta următorul SAFEMOON, sau orice token cu o valoare infimă și potențial uriaș de creștere.

Investiția unui moonboy nu are decât un scop: îmbogățirea peste noapte. Cu toate că mulți investitori din această categorie sunt începători, sunt și destui investitori cu vechime care preferă să fie moonboys.

10. Investitorul instituțional

Michael Saylor – CEO Microstrategy – sursa: Youtube KITCO News

Investitorii instituționali sunt o nouă clasă de cumpărători pentru lumea crypto, care reprezintă următoarea etapă în adopția globală a criptomonedelor. Aceștia reprezintă o companie sau o instituție și sunt practic niște HODLERI, însă, la o scară mult mai mare.

Momentan, investitorii instituționali nu sunt numeroși, însă printre aceștia se află: Grayscale, Block One, Microstrategy, Guvernul Chinez, Guvernul American, Tesla, Tezos, CoinShares etc.

2 thoughts on “Top 10 tipuri de investitori crypto – Tu care ești?”

 1. Multumesc pentru modul clar si succint in care ati explictat acest aspect.
  eu sunt ratusca .acumulez info,am trecut de la extaz la agonie si invers.
  Azi am descoperit criptomonede si sunt sigur ca voi apela pe termen lung la info. prezetate aici pe intelesul tuturor.

  Si inca ceva,as dori sa fac un curs de trading cu cineva profesionist!
  Multumesc anticipat!

  1. Cu multă plăcere, Mihai. Ne bucurăm că îți plac informațiile noastre. Pe piața din România nu am găsit încă un curs de trading suficient de bun pentru a-l recomanda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *