Minare Criptomonede 2020 – Merită sau nu? UPDATE 2021

Imagine cu rig de minare - Criptomonede.info

În acest articol vom scrie despre minarea de bitcoin, ethereum și alte criptomonede, dacă merită și cât de profitabil este. Pentru mulți entuziaști ai criptomonedelor, mineritul este ceva care a funcționat prin 2011 când puteai mina cu CPU-ul propriului computer, dar oare mai poate fi vorba de minare de criptomonede în 2020 și 2021?

Minare Criptomonede 2021 (UPDATE)

Am updatat acest articol scris în 2020, cu noi date obținute în ianuarie 2021. De la data scrierii acestui articol, mineritul de bitcoin, ethereum, monero și alte criptomonede a devenit foarte profitabil.

În 2020 a avut loc al 3-lea halving care a înjumătățit recompensa minerilor și implicit i-a descurajat de la minerit, însă prețul bitcoin a crescut de atunci (prețul atunci era între $8000-$10000) și minerii sunt din nou motivați să producă bitcoin. În cazul mineritului, totul depinde de prețul unui bitcoin, dacă este suficient de mare poți mina profitabil.

Ce înseamnă minarea de criptomonede?

Minarea de criptomonede, care a început cu mineritul de Bitcoin prin 2009, este utilizarea unui echipament (la început CPU, apoi GPU și ASIC) pentru a procesa tranzacții pe blockchain în schimbul unei recompense. Cum funcționează? Există ferme de Bitcoin și la care te poți conecta online cu echipamentul tău și în felul acesta contribui la puterea de procesare (hash power). Cu cât ai mai mult echipament, cu atât ai mai multă putere de procesare și vei primi mai multe recompense. Ce face mai exact aparatul de minat? Aparatul odată pus în priză folosește puterea de calcul pentru a procesa cât mai multe tranzacții în rețeaua Bitcoin folosind un algoritm criptografic.

De ce este necesar mineritul de criptomonede? Mineritul ne asigură că bitcoinii nou creați sunt obținuți printr-un efort (procesare, investiție în echipament, cost curent electric), așa numitul Proof of Work (PoW). Ceea ce face ca bitcoinii să fie obținuți foarte greu, să nu poată fi copiați, dobândind valoare reală. Procedeul este numit ”minerit” sau ”minat” în urma analogiei cu obținerea aurului (săpat, extras minereu, purificat). În felul acesta bitcoinul deși este digital, este rar precum aurul și greu de obținut.

Minare Bitcoin – La ce preț merită să minezi?

Vom presupune că folosim un echipament popular de la Bitmain, un Antminer S19 Pro, care ajunge la un hashrate de 110 TH/s. Un factor important este prețul energiei electrice. În funcție de locația în care te afli pe glob poți mina bitcoin chiar și când prețul acestuia scade sub $1000 (în Venezuela), dar sunt multe alte țări unde energia electrică este foarte ieftină, în jur de 1 cent american pe KW (Iran, Sudan, Ethiopia, Cuba, Libya).

La noi în România prețul electricității este de 10 ori mai mare (față de țarile enumerate mai sus) și dacă ești serios în privința mineritului ți-ai putea instala Antminer-ul într-o țară vecină. Și Ungaria și Bulgaria și Moldova și Ucraina au prețuri la curent mai mici decât noi, cel mai ieftin fiind la ucrainieni.

Majoritatea vom alege să minăm în România, așa că vă voi spune direct rezultatul calculului. Ca să minați în România, prețul unui bitcoin trebuie să fie peste $11000. Dar oare cât putem câștiga la prețul actual?

Calculator profitabilitate minare Bitcoin 2020

Calculul a fost făcut ținând cont de un preț al energiei electrice între 0.5-0.6 lei pe KW. Din rezultat, se vede că la un preț bitcoin între $11000-$11500 (intervalul în care a oscilat zilele acestea) activitatea de minat abia acoperă cheltuielile, practic suntem pe break-even.

În 2020 cu un Antminer S19 Pro conectat non-stop, puteți face abia 73.27 RON lunar.

Calculator profitabilitate minare Bitcoin 2021

În imaginea de mai sus, ați văzut cât puteați câștiga în 2020, dar în 2021 de când prețul BTC/USD a explodat, avem o profitabilitate mult sporită. Au apărut noi echipamente de minare, mai performante, dar ca să puteți vedea comparația cu poza de sus, vom folosi tot un Antminer S19 Pro.

În 2021 cu un Antminer S19 Pro conectat non-stop, puteți face mult mai mult decât în 2020.

Acest calcul a fost făcut în 17 ianuarie 2021 și după cum vedeți în imaginea de sus, puteți avea un venit de aproape 3600 lei, cu un cost al electricității de 1450 lei, iar profitul este undeva la peste 2000 lei pe lună. În funcție de prețului unui bitcoin, acest profit variază, evident cu cât crește prețul cu atât mai bine, însă partea dificilă este achiziționarea echipamentului de minerit, deoarece în momentul de față producătorii nu fac față cererii și nu sunt stocuri (câteodată mai sunt plăci video pe stoc aici).

Dacă vreți să faceți propriul calcul cu alte date folosiți acest calculator de profitabilitate minare, mai ales că poate aveți alt echipament, sau aveți alt tarif la energia electrică.

Minare Ethereum 2021 – Minare cu placa video

Ai un computer de gaming și nu-l folosești o mare parte din timp? De ce să nu-l pui la treabă, să-ți mineze niște ethereum? Mai ales că nu vei avea costuri enorme la curent precum la un Antminer. Și da, în 2021 încă poți mina cu placa video (depinde ce placa ai, vezi lista mai jos).

Dacă un Antminer e scump sau nu se găsește mai deloc, trebuie să analizăm și varianta pe GPU. În fond este vorba de minare de criptomonede, nu doar de bitcoin. Dacă GPU-urile nu mai sunt eficiente pentru minarea de BTC, totuși sunt foarte OK când e vorba de Ethereum și multe alte criptomonede.

Listă cu plăci video (GPU) de minat Ethereum

Important e să ai măcar 4 GB de RAM pe placă și măcar DDR5.

ATENȚIE! Datorită pandemiei, stocurile de plăci video sunt epuizate. Ca să puteți găsi o placă video decentă, încercați să verificați AICI unde câteodată sunt plăci pe stoc cu plata în bitcoin.

 • GTX 1050 Ti – o placă entry level pentru minat și destul de ieftină.
 • Geforce GTX 1060 – o placă destul de bună, însă doar varianta de 6 GB e OK pt minat.
 • GeForce GTX 1070 și 1070 Ti – mai puternică decât 1060 dar raportul calitate-preț e mai mic.
 • GeForce GTX 1080 Ti – foarte puternică, necesită 250 W și costă de două ori și jumătate cât 1070.
 • RTX 2080 Ti – numărul 1 pt minat, cu 11 GB DDR6 și cu un preț care sare de 7000 lei.
 • Radeon RX 570 and Radeon RX 580 – Cele mai ieftine plăci de minat de la AMD.
 • RX Vega 56 – Cu 8 GB, este o placă optimă pentru minat Monero (XMR) și pe locul 2 Eth.
 • RX Vega 64 – Un pic mai bună decât cea de sus, tot pentru minat Monero.
 • RX Radeon VII – Destul de scumpă pentru minat, dar dacă deja o ai e perfect.

Sunt multe alte GPU-uri cu care poți mina OK, dar acestea sunt cele mai populare.

Cum minezi cu placa video?

Dacă ești începător, cel mai simplu mod de a mina cu placa video este să download-ezi un program căruia îi dai drumul și minează automat. Cel mai OK program de acest gen este Salad.io care e foarte simplu de folosit și banii câștigați îi primești în crypto sau îi poți retrage cumpărând carduri visa preplătite, carduri cadou (ebay, amazon) sau vouchere de gaming. Dacă bagi și un cod promoțional îți dublează suma minată (vezi dacă mai e valabil codul: EC5FUG).

Dacă nu ești începător, deja știi să-ți construiești propriul rig, să-l conectezi la pool-uri, să faci overclocking și să testezi diferiții algoritmi până obții varianta de minare cea mai optimă.

Ce criptomonede se pot mina cu placa video (GPU) în 2021?

Bitcoin-ul se minează folosind algoritmul SHA256. De când au apărut ASIC-urile (ex: Antminer), GPU-urile nu mai sunt eficiente pe algoritmul SHA256, însă merg pe multe alte algoritmuri ale altor criptomonede precum:

 • Ethereum (ETH) – Deși este criptomoneda numărul 1 după bitcoin, tot poți s-o minezi profitabil acasă în 2021, pentru că nu doar criptomonedele mici pot fi minate profitabil. Cu algoritmul Ethash, majoritatea GPU-urilor puternice vor putea să mineze ETH.
 • Ethereum Classic (ETC) – Setările de minare sunt identice ca la ETH și de multe ori este un pic mai profitabil de minat decât ETH. Poți verifica profitabilitatea oricând, introducând numele plăcii video și algoritmul (Ethash) într-un calculator de profitabilitate.
 • Monero (XMR) – Una dintre cele mai mari criptomonede private, folosește algoritmul CryptoNight și printre cele mai profitabile pe GPU. Deși monero a fost delistată de pe unele exchange-uri, poate în continuare să fie minată profitabil.
 • AEON (AEON) – A început ca un hard-fork al Monero (dacă nu știi ce înseamnă hard-fork, vezi Întrebări Frecvente la ”Ce înseamnă fork”) însă folosește algoritmul CryptoNote.
 • Monero Classic (XMC) – La fel ca în cazul ETH și ETC, varianta clasică este un pic mai profitabilă de multe ori, așa că dacă vrei să minezi Monero, verifică dacă nu e mai profitabil să minezi Monero Classic.
 • BEAM (BEAM) – O criptomonedă lansată în 2019. Este o monedă privată care funcționează cu algoritmul Hanshii și protocolul MimbleWimble (denumire inspirată din Harry Potter).
 • Electroneum (ETN) – O criptomonedă cu care ne-a familiarizat Andy Popescu. Mulți români o minau cu telefonul, însă între timp nu se mai poate mina ETN decât de anumite ONG-uri selectate de companie.
 • Feathercoin (FTC) – Un fork al Litecoin, dar care folosește algoritmul NeoScrypt ce permite minarea atât pe GPU cât și pe CPU. Desigur că minarea pe GPU este mai profitabilă astăzi.
 • Zcash (ZEC) – O altă criptomonedă populară și ușor de minat acasă. Folosește algoritmul Equihash și de multe ori e mai profitabilă de minat decât ETH.
 • Grin (GRIN) – O monedă nouă similară cu BEAM care se minează cel mai bine pe GPU-uri Nvidia.
 • Horizen (ZEN) – Una dintre criptomonedele private, care precum Zcash, folosește algoritmul Equihash.
 • Haven Protocol (XHV) – Una dintre criptomonedele care a crescut mult în 2020, folosește algoritmul CryptoNight Haven.

Sunt multe alte criptomonede care pot fi minate cu placa video, mai ales că au apărut multe proiecte noi în ultima vreme.

Minare criptomonede cu telefonul

Există o cale indirectă de a mina criptomonede cu telefonul. Folosind o platformă de cloud mining cu care minați de la distanță. De exemplu, vă înregistrați pe minergate și accesați serviciul de cloud mining. Practic minarea se face în cloud, nu pe telefon propriu-zis, iar voi plătiți doar electricitatea parțial, în funcție de propriul buzunar, începând de la câțiva dolari, dar numai dacă este profitabil (verificați în aplicație). După ce ați creat contul pe minergate și ați accesat serviciul de cloud mining, vă puteți conecta oricând prin web sau prin aplicația de pe telefon să vedeți cât ați minat (aplicația se găsește pe Google Play, căutați minergate).

Poți mina bitcoin cu telefonul?

Mulți se întreabă dacă poți mina bitcoin cu telefonul. Astfel de aplicații au existat, însă din păcate la ora actuală orice aplicație de minerit cu telefonul este interzisă de către App Store și Google Play, motivul fiind că forțează limitele telefonului, scurtând durata de viață a componentelor și se poate încinge excesiv. În plus, minarea de BTC se face cu echipamente specializate (ASIC) iar telefoanele sunt mult prea slabe dpdv al puterii de procesare pentru a putea mina bitcoin.

Verdict

Minarea de criptomonede este foarte profitabilă în 2021 și merită, însă nu uitați că profitabilitatea (calculator de profitabilitate minerit) diferă în funcție de investiția în hardware, dificultatea rețelei, prețul criptomonedei și costul electricității.

1 thought on “Minare Criptomonede 2020 – Merită sau nu? UPDATE 2021”

 1. Incercati Nodle.com si nodle sdk , minezi pe telefon fara a folosi cpu/gpu , folosesti locația si Bluetooth telefonului pentru a gasi si a colecta/transmite date de la senzori si dispozitive IOT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *