Ce este DeFi? Cel mai mare fenomen de la ICO-uri încoace.

Imagine cu DeFi.

DeFi vine de la ”Decentralized Finance” și se referă la servicii financiare descentralizate. Poți cumpăra, vinde, împrumuta și depozita fără necesitatea unei companii/instituții centrale guvernate de regulatori.

Dacă un exchange clasic, centralizat, precum Coinbase, Bitfinex sau Binance, era vulnerabil la atacuri cibernetice, hacking, sau putea fi dat în judecată, putea da faliment, un exchange de tip DeFi lucrează automat prin smart contracts pe rețeaua Ethereum.

De ce este DeFi important?

Numai în luna August valoarea tranzacțiilor DeFi a crescut cu 3 miliarde USD. Cel mai mare exchange descentralizat de tip DeFi este Uniswap și a devenit într-un timp foarte scurt lider de piață datorită tehnologiei de automatizare a tranzacțiilor prin smart contracts având la bază un model simplu și inovativ care asigură lichiditatea.

Acum câteva săptămâni, Uniswap a întrecut Coinbase Pro la volumul de tranzacții. Dar de ce folosesc oamenii Uniswap? Unul din motivele principale este că nu pot exista ordine de plată false, apoi nu există volum fals, comisioanele sunt extrem de mici, lichiditatea este foarte mare și nu în ultimul rând nu mai trebuie să te înscri cu buletinul ca pe un exchange clasic, procedurile KYC (Know Your Customer) nefiind necesare fiindcă totul se face peer-to-peer prin intermediul unui software open-source care funcționează automat.

Dar Uniswap nu este singurul exemplu. O multitudine de servicii DeFi s-au lansat precum Aave și Compound pentru împrumuturi.

De ce DeFi ?

Pe fondul pandemiei COVID-19, neîncrederea în instituțiile financiare tradiționale a crescut. A crescut nevoia unei alternative la instrumente financiare (împrumuturi, exchange, depozite) folosind o tehnologie care nu depinde de bănci și regulatori. Vidul legislativ de a reglementa exchange-urile pe bază de criptomonede a creat o oportunitate pentru apariția unui nou tip de market maker.

Deși existau DEX-uri (exchange-uri descentralizate) și până acum, problema majoră era lichiditatea, problemă care este rezolvată de modelul pe baza cărui e construit Uniswap (precum și multe alte noi servicii DeFi).

Ce legătură este între ICO-uri și DeFi ?

După eșecul ICO-urilor, au urmat IEO-urile (Initial Exchange Offering), care erau superioare ICO-urilor pentru că tokenul era garantat de puterea exchange-ului care îl emitea (spre exemplu Binance Coin – BNB). Dar în momentul în care a apărut DeFi, s-au putut creea IDO-urile (Initial DEX Offering), care au avantaje mult superioare pentru că sunt practic niște ICO-uri listate pe exchange-uri descentralizate (DEX) și nu au nevoie de nici o aprobare ca în cazul exchange-urilor centralizate. Cu alte cuvinte, oricine poate oferi un IDO – este noua modalitate de a atrage bani în lumea crypto.

Dezavantaje DeFi

Deși DeFi este cu siguranță un fenomen major în lumea crypto are și dezavantaje. Tokenele noi oferite pe DEX-uri, sunt ca și ICO-urile, niște proiecte crypto, care pot eșua, deci nu vei face bani garantat investind in IDO-uri pe Uniswap, chiar dacă piața în totalitate este în creștere.

Datorită DeFi, rețeaua Ethereum este mai încărcată ca niciodată. Asta însemnând că un comision pe o tranzacție poate fi mai mare decât valoarea sumei trimise (spre exemplu, trimiți tokeni în valoare de $10 la o adresă și plătești $30 ca să ajungă). De ce se încarcă rețeaua Ethereum așa de mult? Pentru că toate aceste DeFi-uri, sunt construite pe rețeaua ETH și fiecare smart contract folosește ”gas” (vezi prețurile pe ethgasstation.info). În acest moment echipa Ethereum nu a reușit să pornească proiectul Serenity (ETH 2.0), Vitalik Buterin anunțând luna trecută că este mai dificil decât a anticipat. Acest proiect ar fi ajutat cu creșterea vitezei tranzacțiilor, dar momentan s-a amânat, iar DeFi va încărca în continuare rețeaua Ethereum în mod excesiv.

Cum pot folosi un serviciu DeFi precum Uniswap?

Pentru un serviciu precum Uniswap nu-ți trebuie cont, nici măcar o adresă de email. Ci un wallet precum metamask, care suportă token-uri ERC20. Chiar și fără metamask, poți folosi serviciul dacă ai câte o adresă pentru fiecare criptomonedă pe care vrei s-o schimbi cu altă criptomonedă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *