Ce criptomonede să cumperi în 2021

Cum afli ce criptomonede să cumperi în 2021 fără să faci un efort prea mare citind despre mii de proiecte? În acest articol am prezentat o serie de criterii și exemple, pentru a vă înlesni procesul de gândire ca să luați mai ușor decizia care vi se potrivește.

Pe principiul – este bull market, deci crește toată piața – putem fi tentați să cumpărăm orice, lăsând norocul să decidă asupra investiției noastre. Deși într-adevăr există și un factor de noroc, putem măcar încerca să ne creștem șansele de a investi rațional.

Criptomonede cu risc redus

Deși nu poate fi vorba de risc prea scăzut în lumea crypto, totuși față de alte criptomonede, cele cu capitalizare de piață mare au volatilitate mai moderată și deci riscul mai scăzut.

BITCOIN (BTC)

Regele criptomonedelor, are cea mai mare capitalizare de piață, cea mai mare putere de procesare în rețea și este și cel mai longeviv. De aceea, instituțiile preferă bitcoin atunci când investesc în crypto. La fel, cu cât investiția ta este mai mare, cu atât e mai bine să aloci un procent mai mare în BTC, pentru a-ți reduce riscul.

ETHEREUM (ETH)

Datorită utilității în aplicații descentralizate și valului nou disruptiv (DeFi), Ethereum este în continuare cea mai puternică criptomonedă după Bitcoin. Este din nou alegerea companiilor atunci când investesc în crypto, dar este considerată cu risc mai ridicat decât Bitcoin, spre exemplu, fondul Grayscale taxează 3% din investiție pentru ETH în loc de 2% pentru BTC, datorită riscului mai mare.

Criptomonede cu risc mediu (TOP 10 market cap)

Dacă cele mai sigure investiții sunt BTC și ETH, totuși, pentru cei care vor să-și diversifice portofoliul pentru a câștiga un pic mai mult dar fără să riște bugetul cu altcoin-uri obscure, o investiție rezonabilă este să aloci buget și pentru alte criptomonede din TOP 10:

POLKADOT (DOT)

Noul star al lumii crypto, Polkadot a ajuns pe locul 4 în top 10. Această nouă criptomonedă se presupune că va înlocui Ethereum, de către cei optimiști, fiind dezvoltată de Gavin Wood, co-fondatorul Ethereum. A avut o creștere spectaculoasă și a întrecut Ripple și Litecoin foarte recent. Dacă ați fi investit $100 în Polkadot acum 6 luni, acum ați fi avut $900. Dar sezonul altcoins pare că abia a început, iar sentimentul pozitiv al pieței are potențialul de a ridica valoarea Polkadot și mai sus.

CARDANO (ADA)

O criptomonedă care inspiră încredere pentru că și-a crescut reputația gradat până să ocupe locul 6 din top 10. Acum valorează $0.36 fiind mult sub valoarea pe care a avut-o în bull market-ul din 2017 când a atins $1.27, ceea ce lasă loc speculației că cel puțin se va întoarce la valoarea anterioară.

CHAINLINK (LINK)

Chainlink este un blockchain focusat pe utilitate, asemănător cu Polkadot, încearcând să conecteze blockchain-uri diferite. A atras atenția sectorului DeFi și a reușit să crească ajungând pe locul 7 în top 10. Ieri a depășit pentru prima oară valoarea de $25 pe monedă, care reprezenta vârful cel mai înalt de până acum. De aici înainte, potențialul de creștere este foarte mare (în comparație BTC deja și-a dublat valoarea de la momentul depășirii vechiului vârf).

LITECOIN (LTC)

Bătrânul Litecoin, îl urmează pe tăticul său Bitcoin la fiecare pas, rămânând în continuare în top 10. Este precum argintul față de aur. O criptomonedă care și-a câștigat reputația în mulți ani și care are o utilitate interesantă: să fie un test net pentru Bitcoin, cu alte cuvinte, un upgrade al BTC va fi testat mai întâi pe Litecoin, dacă este posibil, precum segwit care a fost lansat pe rețeaua Litecoin înainte de a trece pe BTC. Nu ne așteptăm ca Litecoin să crească foarte mult procentual, însă se poate dubla în acest sezon pentru a ajunge la valoarea vârfului anterior.

BINANCE COIN (BNB)

Este moneda celui mai mare exchange crypto din lume, Binance. Dacă ați fi investit $100 acum 3 ani și ceva în BNB, acum ați fi avut $8200. Are scop utilitar (discount-uri la comisioane de tranzacționare), iar datorită creșterii popularității Binance, a crescut și moneda, fiind într-un trend sănătos ascendent.

Criptomonede cu risc mediu spre mare

Dacă criptomonedele din top 10 sunt pentru cei mai conservatori, există suficiente proiecte cu market cap mare, care sunt un pic mai riscante dar pot promite mult.

UNISWAP (UNI)

În Septembrie 2020, exchange-ul Uniswap și-a lansat token-ul UNI (Uniswap Protocol Governance Token) și a oferit câte 400 de tokens gratuit pentru toți userii care au folosit platforma până atunci (vezi știrea completă aici). Valoarea de atunci era $3, iar acum este $10. Pare să fie un token care va continua să crească în valoare și în același timp inspiră și încredere, fiind cel mai de succes proiect DeFi.

ELROND (EGLD)

Un proiect românesc foarte promițător care construiește o infrastructură blockchain folosind tehnologia sharding, cu scopul de a obține o capacitate de scalare uriașă cu viteze superioare proiectelor existente (de tipul internet descentralizat). Este o gură de aer proaspăt printre atâtea proiecte superficiale, să avem un proiect serios cu focus pe dezvoltare. Este în parteneriat cu numeroase business-uri internaționale cât și românești (spre exemplu Netopia – procesatorul de plăți) cu scopul de a forma un ecosistem economic pe blockchain. În ultimii 3 ani a crescut în jur de 10x și fiind un proiect cu market cap mic (21 milioane) ne putem aștepta să ajungă la 4 cifre în acest bull market (o creștere de 10-50x într-un an).

AAVE (AAVE)

Un alt proiect DeFi – un sistem de împrumuturi descentralizat care îți permite să împrumuți, să fii împrumutat sau să câștigi dobândă deținând crypto. AAVE a crescut de 5 ori în ultimele 3 luni și ne așteptăm să continuă să crească. Nu este un proiect obscur, ajungând pe locul 16 în câteva luni de la lansare și având utilizare.

VECHAIN (VET)

Este un proiect care aduce tehnologia blockchain în domeniul managementului în afaceri, cu precădere în zona lanțurilor de distribuție ale furnizorilor. Proiectul nu este nou, însă a urcat în top, ajungând pe locul 21 iar valoarea sa s-a triplat în ultimele 3 luni.

THETA (THETA)

Este un proiect care permite utilizatorilor să vadă conținut video precum esports, dar într-un mod descentralizat. A urcat pe locul 23 în top iar creșterea sa uluitoare de la valori sub 10 cenți la peste $2 a atras atenția pasionaților de crypto.

SYNTHETIX (SNX)

Un proiect DeFi prin care dezvoltatorii pot crea variante sintetice ale criptomonedelor, sau chiar ale acțiunilor la bursă, metalelor prețioase sau valutelor, pentru a fi tranzacționate 24/24 fără barierele burselor de valori clasice. Token-ul a crescut de la $2.5 la $16 în doar 3 luni, ajungând pe locul 24 în top lăsând impresia că va fi unul dintre cele mai importante proiecte DeFi.

KUSAMA (KSM)

Nu în ultimul rând avem Kusama. Această criptomonedă a surprins lumea crypto înmulțindu-se cu 100x din 2020 până în 2021. Graficul acesteia prezintă o creștere sănătoasă și puternică. Proiectul este creat tot de Gavin Wood, fostul CTO de la Ethereum și cel care a creat Polkadot, iar utilitatea constă în testarea rapidă a tehnologiilor blockchain înainte de a fi lansate pe platforma Polkadot.

Criptomonede cu risc mare și foarte mare

Poate ați auzit raționamentul conform căruia e mai bine să cumperi o criptomonedă care valorează câțiva cenți sau chiar mai puțin, pentru că atunci când va ajunge la valoarea unui Bitcoin te vei îmbogăți. Într-adevăr, monedele care valorează foarte puțin au loc de creștere, însă probabil nu vor ajunge la valoarea BTC niciodată. Dar chiar și așa, acestea pot crește considerabil, însă trebuie urmărite și alte aspecte, precum totalul monedelor. Spre exemplu, DOGE este o criptomonedă care valorează sub 1 cent, însă dacă ne uităm la totalul monedelor, observăm un număr foarte mare (128 miliarde), dacă ar fi avut un număr mai mic, precum BTC (21 milioane), atunci poate ar fi avut șanse să se apropie de valorile BTC (teoretic), însă numărul de monede fiind foarte mare, toată capitalizarea de piață va fi împărțită la un număr mare, generând un preț foarte mic per monedă. UPDATE: cu toate acestea DOGE a reușit să se impună ulterior datorită popularității enorme generate de Elon Musk, influenceri și mediile virale, însă nu multe criptomonede vor avea norocul lui DOGE însă tot vor putea să crească mult și nu au nici problema market cap-ului despre care am menționat mai sus:

THE GRAPH (GRT)

Una dintre cele mai noi criptomonede, lansată la sfârșitul lui 2020, a crescut de 8 ori într-o singură zi când s-a lansat pe Binance. Proiectul promite că va organiza și indexa datele de pe blockchain într-o platformă care poate fi accesată precum o bază de date, pentru a fi folosite în aplicații descentralizate. Nu este însă o monedă foarte mică, ajungând deja pe locul 51 în top.

ZILLIQA (ZIL)

Zilliqa nu este o criptomonedă foarte mică (dpdv al market cap), însă valorează 6 cenți la data scrierii acestui articol și pare un candidat bun pentru a face 10-30x anul acesta. Proiectul are la bază o tehnologie focusată pe scalabilitatea rețelei, cu scopul de a realiza mii de tranzacții pe secundă.

DENT (DENT)

Este unul din proiectele suficient de obscure care pot speria investitorii, însă la o valoare curentă de $0.0003 per monedă și un total al monedelor de 88 de miliarde, comparând cu alte criptomonede putem deduce că este rezonabil să ajungă la 10 cenți, ceea ce înseamnă o creștere de 300x. Această creștere uriașă este evident teoretică, dar pentru o investiție minimă, merită precum cumpărarea unui loz în plic. Proiectul promite că este primul operator telefonic complet digital, cu carduri SIM electronice iar plata serviciului se face prin moneda DENT. Este mai greu de cumpărat pentru că nu se află pe multe exchange-uri mari, însă o găsim pe Binance.

AKROPOLIS (AKRO)

Un alt proiect obscur, însă din punct de vedere al valorii actuale (1 cent) și al numărului total de monede (2.4 miliarde), are potențialul să ajungă la $1, deci 100x. Graficul DENT/USD nu arată foarte sănătos pentru că în noiembrie 2020, hackerii au furat $2 milioane USD stocate în AKRO, dar având în vedere că piața crește puternic, șansele să explodeze sunt mari, chiar dacă poate că nu este o criptomonedă de viitor. La bază Akropolis este un proiect DeFi care a câștigat un premiu special la un hackathon pentru aplicația descentralizată de fonduri de pensii (Pensify).

CHROMIA (CHR)

Din nou un proiect obscur, pe principiul valoare mică și potențial mare de creștere. Desigur, având în vedere și că totalul posibil al monedelor este 1 miliard, iar moneda valorează 3 cenți, avem încă un candidat cu potențial de 100x pe puțin. Descrierea proiectului este destul de vagă și promite să creeze aplicații descentralizate dar nu este evident ce anume este inovativ. Graficul CHR/USD nu arată sănătos, poate fi o criptomonedă pump-and-dump, dar nu ne surprinde nimic și este posibil să explodeze oricum, chiar dacă doar pe termen scurt.

Există foarte multe criptomonede cu potențial de creștere, să nu uităm că pe CoinMarketCap sunt listate peste 8300 de proiecte. Nu le putem prezenta pe toate, însă cele pe care le-am ales sunt exemple relevante categoriei de risc.

Criptomonede pe care NU merită să le cumpărați

Poate ați observat că am omis câteva criptomonede mari, dar le-am omis deoarece nu promit foarte multe din punct de vedere al proiectului și al potențialului de creștere. Desigur, această analiză este doar o recomandare și putem greși în privința lor, mai ales că în lumea crypto chiar și monedele abandonate pot exploda la un moment dat, urmând un tipar pump-and-dump.

RIPPLE (XRP)

De când a apărut știrea procesului SEC contra companiei Ripple, token-ul XRP a scăzut puternic și a pierdut creșterea pe care foarte multe alte criptomonede au înregistrat-o în ultima perioadă (sezonul altcoins), rămânând undeva între $0.2 și $0.3 la momentul scrierii acestui articol. Problemele nu s-au oprit aici pentru că mai multe exchange-uri au început să suspende sau chiar să delisteze XRP de pe propria platformă, printre care: Coinbase, Binance US, Crypto.com, Blockchain.com, OKCoin și altele. Deși mulți deținători ai XRP speră că moneda își va reveni, sau că Ripple va câștiga procesul, totuși nu merită riscul și probabil că este mult mai avantajos să cumpărăm alte criptomonede între timp care se apreciază în valoare în timp ce XRP rămâne constantă.

BITCOIN CASH (BCH) și BITCOIN SATOSHI VISION (BSV)

Aceste două criptomonede au creat un adevărat război în lumea crypto, între Roger Ver (BCH) și Craig Wright (BSV), ambele personalități având o reputație discutabilă, cearta dintre ei nu a făcut decât să dăuneze financiar proiectelor, care au continuat să scadă în preț. Cu toate acestea, aceste criptomonede pot în continuare să urmeze tipare pump-and-dump și chiar să mai reziste ani buni, însă neavând utilitate și existând multe alte proiecte cu potențial de creștere mai mare, nu le putem considera o investiție rațională.

TETHER (USDT)

Este considerată de mulți o criptomonedă și se află pe locul 3 după capitalizarea de piață, însă este doar un stablecoin, adică o monedă a cărei valoare este fixată de cea a dolarului american, care nu poate crește în valoare, ci este făcută pentru a converti cu ușurință din dolari în crypto și invers. Un stablecoin precum Tether este mai degrabă folositor într-o piață descendentă (bear market) când criptomonedele pierd valoare și este mai bine să ținem capitalul în dolari.

Sunt multe alte criptomonede în care nu prea merită să investiți, precum DOGE, EOS, Stellar (datorită asocierii cu XRP) și multe altele. Exista numeroase proiecte care au avut un apogeu și au ieșit din atenția publicului, iar fondatorii ori au plecat ori au decis să nu mai investească în proiect.

Cum să investiți în criptomonede

V-ați făcut o idee și ați ales câteva criptomonede care vi se par niște investiții bune, dar cât să alocați fiecăreia și de ce? În funcție de buget și de toleranța la risc, puteți să vă construiți un portofoliu care vi se potrivește.

UPDATE: Toate criptomonedele prezentate în acest articol au crescut foarte mult de la momentul scrierii. Dacă vreți să aflați ultimele predicții, citiți și Previziuni Criptomonede.

Profilul conservator (HODLer)

Dacă vă place să investiți pe termen mediu și lung, aveți o toleranță mică la risc, sau aveți un buget relativ mare pe care nu vă permiteți să-l riscați, sunteți în categoria de investitor conservator și ați putea urma schema de investiție: 80% BTC, 10% ETH, iar restul împărțit în mai multe criptomonede, iar cele de risc mare să nu depășească 2% fiecare.

Profilul mediu (Trader ocazional)

Dacă toleranța la risc vă permite să investiți în mai multe criptomonede și vreți să fiți mai activ în procesul de investiție, puteți urma o schemă de investiție în care puneți 50% în BTC sau/și ETH, iar restul bugetului îl distribuiți în criptomonede din top 50 (criptomonedele de risc mare să nu depășească 5% fiecare).

Profilul extrem (Pariorul)

Dacă doriți câștiguri rapide și vă permiteți să pierdeți întregul buget, sau dacă investiți o sumă suficient de mică încât să nu vă afecteze pierderea ei, atunci vă încadrați în categoria pariorului. Puteți investi întregul buget pe criptomonede obscure cu risc mare, speculând multiplicări masive.

Profilurile de mai sus sunt doar exemplificative, ca să vă faceți o idee despre cum să alocați fiecare clasă de risc, pe baza cărora să vă puteți face propriile scheme de investiție. Însă nu uitați că deși profilul extrem poate avea noroc pe termen scurt, totuși pe termen lung câștigul cel mai mare îl face HODLer-ul.

Disclaimer

În 2021 există suficiente proiecte promițătoare în care putem investi, însă recomandarea noastră este să cântăriți fiecare decizie înainte de a investi, documentându-vă despre fiecare proiect în parte din mai multe surse (nu citiți doar pagina de pe site-ul proiectului, verificați și bitcointalk sau reddit).

Acest articol nu este un îndemn de cumpărare a criptomonedelor ci este o serie de informații în scop educațional, iar criptomonedele prezentate sunt exemple de criptomonede populare, tranzacționate astăzi. Nu uitați că tranzacționarea de criptomonede poate duce la pierderea întregii investiții.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *