Predicție Bitcoin 2021

Explorați analiza din acest articol în care am expus o predicție a prețului Bitcoin pentru noul an 2021 din perspectiva analizei tehnice și fundamentale dar și ținând cont de ce spun analiștii și personalitățile din lumea crypto.

Analiză preț Bitcoin pe anul anterior (2020)

Ca să putem explora scenariile viitoare ale cursului BTC/USD este necesar să ne întoarcem în 2020 când am făcut o analiză similară (vezi aici analiza din 2020). Am reușit să prevedem că prețul va crește în a doua parte a anului. Am anticipat și o întoarcere la $20000, menționând un potențial vârf al anului (deși acest vârf a fost depășit cu mult), iar scenariul taurilor (bull run) a fost considerat mai probabil decât cel al urșilor.

Până în luna octombrie a existat o creștere lentă dar prețul a fost mai degrabă pe un canal plat decât ascendent, însă de la începutul lui octombrie a început o creștere susținută de la $10000, ajungând la $14000 la sfârșitul lunii. Între $14000 și $16000 exista la momentul respectiv o zonă de rezistență puternică. Această rezistență a fost depășită în noiembrie și în acel moment a devenit posibilă recucerirea marelui vârf precedent (ATH-ul, aproape de $20000), lucru care s-a și întâmplat până la sfârșitul lunii. La începutul lui decembrie, am avut o scurtă corecție, însă $20000 a fost depășit la scurt timp, am atins un nou record iar prețul a accelerat și mai tare în utimele 2 săptămâni din decembrie cu o mișcare parabolică până la $29000.

Analiză preț Bitcoin 2021

Anul a început cu continuarea raliului din decembrie, ce a dus prețul la un nou vârf foarte aproape de $42000. De atunci a urmat o mișcare corectivă care durează de aproape 2 săptămâni și în care suntem și astăzi, care poate fi o trambulină pentru următoarea mișcare ascendentă.

Acesta este scenariul taurilor (bullish) din 2020, care arată o direcție puternică spre $100000 între 2020 și 2022.

În graficul de mai sus, putem vedea ciclurile bitcoin după fiecare înjumătățire. Zonele verzi sunt perioadele de creștere puternică, iar zonele roșii sunt perioadele prelungite de corecție. În imaginea de mai jos putem vedea același grafic, dar cu evoluția prețului actual:

Evoluția prețului la momentul scrierii acestui articol se înscrie în continuare în ciclul bitcoin de după înjumătățire.

Dacă facem o comparație între cele două grafice, observăm că anul 2021 se află complet în zona verde deci scenariul taurilor este în continuare în desfășurare și putem ajunge și chiar depăși $100000 anul acesta.

Scenariul taurilor (bullish)

Suntem într-un bull market (piață ascendentă), deci ne putem aștepta ca piața să continue să crească pe parcursul anului (pentru mai multe detalii despre motivele creșterii prețului bitcoin dă click aici).

De ce ar putea moneda bitcoin să ajungă la $100000? Nu avem o rezistență, pentru că suntem la niveluri record, însă putem analiza ciclurilor trecute. Dacă măsurăm pe graficul anterior creșterea procentuală a zonei verzi din 2017, de la momentul înjumătățirii până la ATH, obținem cu aproximație 3000%. Dacă am avea aceeași creștere și în zona verde în care ne aflăm acum, ajungem la o estimare de $275000 per bitcoin.

Dar dacă ne întoarcem în 2013 observăm că în zona verde avem o creștere procentuală de aprox. 9000%. Deci nu avem aceeași creștere la fiecare înjumătățire, nici măcar pe aproape, ci scade cu creșterea prețului, considerabil, de trei ori. În cazul acesta, putem aproxima o creștere de 1000% (de 3 ori mai mică decât cea din 2017), din care rezultă o estimare de $95000 per bitcoin.

Deci, dacă ești bullish dar ești mai conservator, poți lua în calcul vârful de $95000, iar dacă ai o toleranță mai mare la risc, poți lua în calcul $275000. Hai totuși să vedem ce spun și personalitățile din lumea crypto.

Preț Bitcoin 2021 conform experților

Înainte de a menționa personalitățile din lumea crypto, trebuie precizat că pe 29 ianuarie 2021 Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a adăugat hashtag-ul bitcoin pe profilul său de twitter, ceea ce a dus la o creștere de 20% a criptomonedei în mai puțin de 2 ore. Nu putem decât să ne așteptăm la și mai multe acte de acest gen pe parcursul acestei piețe ascendente, care vor fi sta la baza unor previziuni din ce în ce mai mari:

  • Justin Sun, fondatorul criptomonedei TRON, a declarat că oricare ar fi valoarea unui bitcoin, un fapt evident rămâne și anume că suntem într-o piață ascendentă (bull market) și nu se va termina prea curând. Apoi a adăugat că în urma unui document Citibank ajuns public pe twitter, se estima o sumă de $318000 per bitcoin până în Decembrie 2021.
  • Tim Draper, antreprenorul din Silicon Valley, a declarat că prețului unui bitcoin va atinge $250000 până în 2022. Adăugând că este foarte optimist în privința proiectelor DeFi.
  • Max Keiser, gazda emisiunii financiare “Keiser Report”, a spus că prețul unui bitcoin va ajunge la $220000 până în Decembrie 2021. Acesta a prezis în trecut prețul unui bitcoin pentru sfârșitul lui 2020, spunând încă din 2018 că 1 BTC va ajunge la $28000 în Decembrie 2020, ceea ce în mod neașteptat s-a și întâmplat.
  • Gemenii Winklevoss, proprietarii exchange-ului Gemini și mari susținători ai criptomonedelor, au publicat anul trecut un raport în care explică de ce prețul unui bitcoin va ajunge la jumătate de milion de dolar, mergând pe premiza că BTC va înlocui gradat piața aurului. Nu au precizat anul în care vom ajunge acolo, însă putem deduce că în 2021 un bitcoin va fi undeva deasupra lui $40000 pe drumul spre $500000
  • Mike Novogratz de la Galaxy Digital a transmis într-un tweet către Maisie Williams, actrița care a jucat-o pe Arya în Urzeala Tronurilor, că anticipează un preț de $65000 per bitcoin, în 2021.
  • PlanB, analistul anonim olandez din spatele modelului Stock-To-Flow (S2F), prezice conform graficelor sale un preț de peste $100000 pentru anul acesta. O predicție greu de contestat pentru că până acum prețul unui bitcoin a urmat cu conștiinciozitate modelul S2F de-alungul anilor, fără abateri majore.
Modelul Stock-To-Flow creat de analistul anonim care a făcut furori în ultima perioadă.

Dacă ne uităm cu atenție la imaginea de mai sus, observăm că graficul multicolor (prețul BTC/USD) urmează curba S2F, iar la fiecare bull market avem acele vârfuri care se ridică deasupra curbei. Dacă ne uităm în dreptul anului 2021, observăm că segmentul roșu urcă. Partea roșie însemnând segmentul de după halving, începe să urce rapid spre graficul mov, iar ulterior va deveni portocaliu și apoi galben (de obicei pe galben avem vârful la fiecare bull market de după înjumătățire – sfârșitul lui 2013 și sfârșitul lui 2017). Dacă graficul mov este depășit, prețul bitcoin va depăși $100000, dar nu putem spune cu cât.

Modelul S2F este extrem de bullish și prezice că până în 2026, prețul unui bitcoin va ajunge la un milion de dolari. Însă există controverse datorită faptului că modelul nu se aplică la numeroase alte categorii de investiții și predicțiile par exagerate.

Scenariul urșilor (bearish)

Din punct de vedere al analizei tehnice, graficele nu sunt bearish, pentru că suntem într-o piață ascendentă, însă urșii speculează o viitoare cădere a prețului, pentru că a crescut prea repede în ultimele luni și piața de-obicei se corectează. De dezbătut rămâne dacă vom avea doar o corecție într-o piață ascendentă, cu o cădere la nivelurile $25000-$28000, sau vom avea începutul unei piețe descendente (bear market), care ne va duce mai degrabă la $14000.

Din punct de vedere al analizei fundamentale, există suficiente motive ca prețul să scadă în următoarea perioadă. Urșii sunt conștienți că există numeroși catalizatori pentru creșterea accelerată a bitcoin-ului până acum, incluzând incertitudinea politică din Statele Unite, la fel și ajutorul în bani dat de statul american, care a trebuit să emită monedă nouă. Cu cât se emite mai multă monedă cu atât dolarul se devalorizează și bitcoin-ul crește. În plus, pandemia a ajutat la crearea incertitudinii socio-economice.

Cu toate acestea, instabilitatea politică dispare (Joe Biden a preluat funcția la Casa Albă), pandemia se reduce datorită vaccinului, iar statul american se va opri din acordarea ajutoarelor financiare domestice. Catalizatorii dispar, iar prețul unui bitcoin ar trebui să coboare.

Există FUD suficient pentru a crea o piață a urșilor. Christine Lagarde, președinta băncii centrale europene a declarat acum o săptămână că Bitcoin-ul este periculos și trebuie reglementat. Pe același ton a vorbit acum câteva zile și Janet Yellen (trezoriera aleasă a Statelor Unite propusă de Joe Biden) spunând că terorismul poate fi finanțat cu bitcoin. O reglementare poate să creeze panică, având ca efect o piață descendentă.

Un eveniment cu caracter puternic bearish este procesul cu Tether. Acuzațiile sunt grave și compania Tether devine din ce în ce mai defensivă. Dacă se dovedește că aceștia ar fi manipulat prețul Bitcoin în 2017, cumpărând BTC cu monedă emisă fără acoperire, atunci reacția pieței va fi foarte negativă, cel puțin pe termen scurt și mediu.

Să nu uităm de procesul cu Ripple, prin care se poate dovedi că a 3-a fostă cea mai mare criptomonedă a fraudat milioane de oameni. Acest proces poate amenința numeroase proiecte care au avut o structură similară (spre exemplu Stellar Lumens), deși nu este neapărat un atac direct la Bitcoin.

Din punct de vedere al prețului, urșii așteaptă o cădere spre $20000. De ce $20000? Pentru că acolo există linia de suport cea mai puternică iar o astfel de cădere ar anula efectele euforiei excesive care au dus prețul la $42000, pe principiul equilibrium.

Concluzii – Preț Bitcoin 2021

Suntem în al treilea ciclu al înjumătățirii, la niveluri record iar sentimentul pieței este extrem de pozitiv. Și în acest an, ca și anul trecut, acordăm mai multe șanse scenariului taurilor, cu un vârf foarte greu de anticipat dar cu precădere în jur de $100000. Un bottom (low) al acestui an, probabil că nu va fi sub $20000.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *