De ce crește Bitcoin? – Update Ianuarie 2021

În acest articol vom vorbi despre motivele care duc la creșterea prețului Bitcoin (BTC/USD) în ultima perioadă (update la articol pentru fiecare creștere majoră) dar și despre motivele fundamentale care duc la creștere în general fără să depindă de situația actuală.

Update 3 Ianuarie 2021

După o creștere spectaculoasă, depășind prețul de $34000 pe bitcoin, anul începe în forță cu speranțe mari pentru toți deținătorii de BTC.

Motivul creșterii prețului bitcoin este datorat în primul rând sentimentului pozitiv al pieței care a început cu depășirea vârfului anterior (aprox $20,000). Piața încearcă să găsească un nou vârf, acest fenomen având denumirea de ”price discovery”. Atâta timp cât prețul se află în această zonă de descoperire, apar cumpărători noi, iar cei vechi vor să cumpere mai mult, lucru care crește cererea de BTC și automat și prețul.

Un alt motiv este cumpărarea de criptomonede (în principal bitcoin) de către instituții precum Microstrategy, Square sau Grayscale. Aceste instituții nu pot vinde la loc bitcoin precum o persoană fizică, ci sunt supuse regulatorilor financiari, de aceea odată cumpărați, bitcoinii vor fi blocați o perioadă de timp și vor fi mai puțini disponibili pe piață.

Un alt motiv este lichiditatea scăzută a ofertei de bitcoin care este la un nivel foarte scăzut pe toate exchange-urile. Conform analiștilor Kilian Heeg și Rafael Schultze-Kraft de la Glassnode, lichiditatea BTC este în descreștere rapidă, ceea ce conduce la creșterea prețului.

Lichiditatea BTC scade iar HODL crește (Illiquid Supply) rezultând creșterea prețului. Sursa: Glassnode

Se pot face speculații că datorită impactului negativ economic datorat de pandemie, s-au printat mai mulți dolari americani pentru aplanarea deficitului, în timp ce bitcoinii s-au împuținat. Cele două fenomene combinate au generat un efect accelerat de creștere a prețului BTC/USD.

Pe aceeași idee, nu doar lichiditatea de monedă BTC a scăzut ci și echipamentele de minat bitcoin (ASIC-uri) au devenit greu de găsit, cererea depășind producția. Mineritul a devenit foarte profitabil la aceste prețuri BTC/USD, însă companiile producătoare nu pot onora comenzile decât cu mare întârziere, spre exemplu, Bitmain nu-ți poate livra un Antminer decât cel devreme în August 2021, iar MicroBT are toată producția rezervată pe următorii 2 ani.

Nu în ultimul rând, a doua rundă de ajutor financiar pe care SUA l-a oferit cetățenilor americani poate fi cheltuit pe orice, inclusiv cumpărarea de bitcoin. Analistul Jason Deane, a declarat pentru Forbes.com că vor fi oameni care vor investi acești bani în bitcoin mai mult ca sigur. Acesta îi sfătuiește să nu facă acest lucru, datorită naturii volatile a criptomonedelor.

De ce a crescut prețul Bitcoin în ultimele luni ale anului 2020 ?

Prețul unui Bitcoin a crescut puternic din septembrie 2020 din aceleași motive pentru care a crescut și piața bursieră în ultima vreme, cu creșteri spectaculoase precum stocul TESLA. Cu alte cuvinte, sentimentul pozitiv al revenirii la normalitate generat de avansarea semnificativă în producerea vaccinului anti-COVID 19, a declanșat un val de speculație de un optimism euforic.

Un alt doilea motiv este legat de alegerile prezidențiale din SUA. Câștigarea lui Biden este pozitivă pentru prețul BTC datorită faptului că se anticipează scăderea dolarului. Dacă speculatorii îl asociază pe Trump cu boom-ul economic, căderea lui Trump este echivalentă cu o scădere a economiei americane, lucru care favorizează creșterea investițiilor în active care mitighează riscul, precum metalele prețioase dar și bitcoin-ul (vezi aici despre corelația dintre BTC și aur).

Un al treilea motiv se datorează anunțului făcut de Paypal referitor la introducerea criptomonedelor despre care am scris un articol (aici).

De ce crește Bitcoin în general?

Vom enumera motivele generale din analiza fundamentală care duc la creșterea prețului unui bitcoin și pe care e util să ți le amintești atunci când sentimentul pieței este negativ:

Cererea și oferta

Numărul de bitcoini e limitat la 21 milioane și se estimează că deja 20% din ”monede” au fost pierdute irecuperabil, ceea ce duce la o ofertă din ce în ce mai scăzută cu o cerere din ce în ce mai mare. Cu alte cuvinte: nu sunt destui bitcoini pentru toată lumea – ceea ce duce la creșterea valorii BTC pe termen lung.

Înjumătățirea

Recompensa minerilor este înjumătățită din 4 în 4 ani, ceea ce duce la o scădere sistematică a ofertei de criptomonedă și implicit la creșterea prețului (mai multe despre asta aici).

Tehnologia nouă

Protocolul bitcoin este îmbunătățit cu adiția de tehnologii noi și în funcție de impact crește și sentimentul pozitiv, implicit și cererea. De exemplu, la începutul lui 2017 exista încă incertitudine în privința scalării BTC (numărul de tranzacții pe secundă), prețul era în jur de $1000. A urmat faimoasa Scaling Debate, care s-a încheiat cu apariția segwit (segregated witness), o bucată de tehnologie care făcea posibilă conectarea cu Lightning Network (creată pentru a crește semnificativ viteza tranzacțiilor). În momentul în care tehnologia a fost testată cu succes în Mai 2017, a fost momentul decisiv care a declanșat marele bull market din 2017.

Astfel de tehnologii pot apărea și în viitor, trebuie doar să fim atenți să le observăm înainte de a fi implementate pe protocolul Bitcoin. O astfel de tehnologie poate fi una care îmbunătățește confidențialitatea, precum semnăturile Schnorr, care încă nu s-au implementat încă, dar pot avea un impact major atunci când se vor implementa.

Inflația FIAT

Dolarul american, ca orice monedă FIAT generează inflație și în consecință se va deprecia pe termen lung în relație cu numeroase bunuri și active, de la terenuri și alte proprietăți la metale prețioase și bitcoin. Cu alte cuvinte, bitcoin-ul va crește pe termen lung în raport cu dolarul (notă: Puteți înlocui dolarul cu leul românesc, euro sau altă monedă și efectul va fi similar).

Evenimente Socio-Politico-Economice

Criza economică din 2008 este cea care a favorizat apariția monedei bitcoin și adopția inițială, urmată de crizele din Cypru și Grecia. Hiperinflația din Argentina și Venezuela a favorizat utilizarea criptomonedelor. Bitcoin-ul va fi mereu avantajat în momente de incertitudine economică, precum războaie, pandemii și crize financiare.

Investiții instituționale

Instituții precum CME și BAKKT au introdus bitcoin în portofolii. Acesta este un început promițător care ne sugerează că și alte instituții vor urma.

Digitalizarea

Digitalizarea în domeniul financiar este în creștere datorită Fintech-urilor (companii precum: Paypal, Stripe, Revolut, Venmo). Băncile vor să țină pasul și vor trece la așa numitele monede digitale sau CBDC (Central Bank Digital Currency). Și YUAN-ul și EURO au planuri de digitalizare. În lumea crypto astfel de monede există deja, le numim stablecoins (precum Tether – USDT). Un număr mare de oameni va adopta monedele digitale, iar cei care erau străini de criptomonede le vor putea înțelege mai bine prin prisma CBDC-urilor. Iar în momentul în care vor vedea că moneda țării lor se devalorizează în timp ce această monedă digitală numită bitcoin crește în valoare, va intra val imens de oameni în piață.

Un alt aspect al digitalizării este faptul că generațiile viitoare vor fi din ce în ce mai digitalizate. Conform președintelui ETF Store, Nate Geraci, milenialii preferă Bitcoin în loc de aur. Iar Generația Z (cei nascuți începând cu 1996) care folosește numerarul din ce în ce mai puțin, Bitcoin devine un no-brainer pe termen lung. Instituțiile și corporațiile vor trebui să se muleze pe dorințele consumatorilor și vor favoriza adopția criptomonedelor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *