Corelația dintre bitcoin și aur. Va exploda BTC precum aurul?

Prețul aurului a înregistrat valori record, fiind la cea mai mare valoare din ultimii 6 ani, datorită tensiunilor dintre Iran și SUA. Este o reacție previzibilă a oamenilor de a-și proteja banii prin cumpărarea metalelor prețioase în momente de instabilitate politico-economică. Bitcoin-ul poate fi folosit în mod similar cu aurul. Ne-am pus întrebarea dacă nu cumva și prețul BTC poate exploda în aceleași condiții.

Încă de la apariția BTC s-au făcut analogii între acesta și aur. De la cele mai superficiale asemănări – ”ambii sunt obținuți prin minerit” până la calculul minuțios al corelațiilor de preț. Cele mai populare asemănări sunt: ambii au caracteristica rarității, nu sunt emiși de o bancă centrală, nu produc inflație și prețul lor este în continuă apreciere pe termen lung.

Anul trecut Bloomberg a publicat o statistică în care ne arată o corelație a BTC cu aurul foarte mare. Mai precis de 0.83 (1 fiind corelația perfectă). Această corelație se învârte în jurul valorii de 0.5 de obicei, dar câteodată corelația crește foarte mult. Una dintre explicații a fost faptul că bitcoin-ul este un mecanism sigur de a stoca valoare monetară, care nu depinde de un guvern sau de locația pe glob.

Mergând pe această idee, numeroși traderi au încercat să găsească o cale de a anticipa prețul BTC în funcție de cel al aurului. Unul din acești traderi, Bill Charison, a publicat acum 2 zile propria lui ipoteză despre corelația dintre BTC și aur. Graficul său are deja o popularitate mare și sugerează o explozie a BTC peste $12.000 în următoarele zile.

El susține că BTC e corelat cu aurul și că există o întârziere în BTC față de aur, lucru care ne poate face să anticipăm cu ușurință prețul.

Deși a avut zeci de mii de vizualizări în doar o zi, ideea lui Bill rămâne controversată, scepticii spunând că nivelul de rezistență de la $8000 este prea puternic pentru a fi depășit atât de repede.

Concluzie

Deși analogia între aur și BTC are sens din mai multe puncte de vedere, corelațiile nu sunt ușor previzibile și nu pot constitui o strategie de trading în sine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *