Predicție Bitcoin (BTC) în 2020

Cum va evolua valoarea bitcoin anul acesta? Va fi bullish sau bearish? Până la ce preț va ajunge? Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele vor fi comentate în acest articol din punct de vedere al analizei tehnice și fundamentale.

UPDATEVezi predicția pe 2021 aici.

Moneda bitcoin a început bine în ianuarie, cu o apreciere de aproximativ 30% în ultimele 3 săptămâni, dându-ne speranțe că vom avea un an bun, dar desigur, volatilitatea BTC ne poate surprinde mereu și ne putem aștepta la întorsături de situație pe tot parcursul anului.

Bitcoin Halving

Într-un articol anterior (click pe imaginea de mai jos pentru articol), am analizat evenimentul înjumătățirii bitcoin și potențialul bullish care se poate reflecta în preț. Cu toate acestea, nu am discutat câteva amănunte importante legate de ce se întâmplă mai exact cu prețul BTC la înjumătățire și cum am putea să-l tranzacționăm.

Înjumătățirile anterioare și efectul lor în prețul BTC (click pe poză pentru a ajunge la articolul inițial)

Dacă ne uităm mai atent la momentul fiecărei înjumătățiri o să vedem că există o creștere care începe înainte de eveniment și apoi o cădere în preajma evenimentului. În imaginea de mai jos, am făcut un zoom la ultimul halving pentru a vedea mai bine ce s-a întâmplat:

Zoom pe graficul anterior, la momentul înjumătățirii din 2016

Observăm o creștere a prețului cu o lună înainte de eveniment (linia galbenă marchează înjumătățirea). Iar în preajma halving-ului prețul continuă să cadă până în august.

De aici rezultă că prețul crește anticipat. Prețul bitcoin-ului aproape s-a dublat, speculatorii anticipând momentul. Dar când s-a produs înjumătățirea nu s-a întâmplat mai nimic cu prețul, așa cum mulți se așteptau (și se așteaptă și în 2020) ceea ce a dus la un dump major.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne așteptăm la o creștere serioasă pe 17 mai 2020. Ci în aprilie sau chiar mai devreme, cu anticiparea evenimentului.

Prețul Bitcoin va crește în Aprilie, mai degrabă

Entuziasmul anticipării înjumătățirii nu s-a produs doar în 2016 ci și la primul halving din 2012, când prețul a început să crească de la sfârșitul lui octombrie, cu o lună înainte de eveniment, din nou. Deci putem spune că avem un precedent, deci un tipar, nu doar un singur eveniment anterior.

Cu o înjumătățire în mai, șansele ca prețul să crească în aprilie sunt decente, iar conform ultimelor înjumătățiri, aprecierea ar trebui să fie undeva între 50% și 100%. Dacă prețul se va menține în jur de $8,000 ne putem aștepta la o creștere între 12K și 16K.

Însă această creștere, chiar dacă se va petrece, va fi temporară și ne putem aștepta la o depreciere puternică începând cu luna mai, urmată de o zonă de stagnare cu volatilitate mică și apoi o apreciere lentă dar susținută în a doua parte a anului, precum în 2016, deși de data aceasta poate dura mai mult.

Scenariul taurilor (bullish)

Dacă piața crypto este ciclică, bitcoin-ul va începe în 2020 un raliu lung de 2 ani spre $100,000

Observăm că perioadele verzi (de apreciere) cresc în durată. Prima a durat 1 an iar a doua peste 500 de zile, putem presupune că după a 3-a înjumătățire va dura și mai mult. Acest lucru nu e dedus doar datorită aparentei creșteri progresive, ci și datorită faptului că cu cât piața este mai mare cu atât mișcările sunt mai ample și mai lente.

La ce preț ajungem conform taurilor?

Cu o creștere în aprilie, prețul BTC va putea ajunge la $16,000 spărgând rezistența de la 14K datorită entuziasmului înjumătățirii. Iar dacă în a doua parte a anului va începe o creștere progresivă cu volatilitate mică, precum la înjumătățirea anterioară, atunci avem șanse să ne întoarcem la 20K, dar nu mai mult, pentru că speculatorii se vor asigura cu un zid de rezistență la acel nivel pentru a preveni o depreciere majoră ca cea de la sfârșitul lui 2017.

Scenariul urșilor (bearish)

Urșii nu au același entuziasm pentru halving. Pentru cei care nu cred în ciclicitatea piețelor, nu există nici un motiv ca bitcoin-ul să crească mai mult în 2020 decât în 2019. Dacă ne uităm la graficul BTC/USD pe ultimii 2 ani, observăm că suntem în continuare într-o piață a urșilor care nu se știe când se va termina:

Piața urșilor nu se va termina decât când prețul se poate stabiliza deasupra zonei de rezistență, peste $14,000

Observăm o tendință sistematică de a cădea din zona de rezistență (din iunie în august 2019). Chiar dacă este străpuns canalul descendent prin săgeata verde, vom avea de întâmpinat rezistența aproape de 12K, care nu va fi spartă (cel mai probabil), întorcându-ne la nivelul de $8,000 din care am plecat. Dacă nu străpungem deloc canalul descendent, atunci vom coborî sub nivelul de $6,000 la sfârșitul lunii martie.

La ce preț ajungem conform urșilor?

Până la sfârșitul anului este suficient timp să coborâm la $3,000 și chiar mai jos. Cât despre un maxim, este foarte dificil să depășim $14,000 deci acesta ar fi prețul cel mai mare la care ar putea ajunge BTC anul acesta. O nouă creștere semnificativă ar trebui să înceapă de-abia după ce ricoșăm de la un nivel inferior ($2,000 – $3,000 cel mai probabil), ceea ce durează, deci nu o vom avea mai devreme de 2021.

Concluzii – Preț Bitcoin

Din punct de vedere al analizei fundamentale, avem înjumătățirea care este un eveniment bullish. Pe de altă parte, analiza tehnică dă dreptate urșilor însă nu ține cont de analiza sentimentului. Nu se știe câtă putere vor avea taurii în contextul înjumătățirii dar dacă sentimentul oamenilor este pozitiv, se va putea sparge nivelul de $14,000 anul acesta.

În procente, taurii au 60% șanse iar urșii 40%, luînd în considerare și analiza sentimentului. Ca cifre, bitcoin-ul are un top plauzibil la $20,000 și un bottom posibil între 2K și 3K.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *