Monedele digitale nu vor putea fi private – Banca Franței

Imagine Criptomonede care nu sunt private

Criptomonedele atrag curiozități mai ales în contexte de tensiuni, precum SUA-Iran sau negocierile China-SUA și există un interes al băncilor de a integra tehnologia blockchain pentru a satisface aceste curiozități.

Însă nu în orice condiții. Guvernatorul băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a afirmat astăzi că niște monede virtuale ar fi folositoare însă ar trebui să fie emise de băncile centrale și nu de companii private. Făcând referire indirect la companii precum Tether care emite un stablecoin cu același nume și Facebook care vrea să scoată moneda Libra.

Guvernatorul a declarat pentru Inter Radio Franța:

În țări nordice precum Suedia sau Olanda, bancnotele fizice nu mai sunt folosite aproape deloc și apare întrebarea dacă nu cumva ar trebui să le oferim cetățenilor dreptul la o monedă digitală care să înlocuiască bancnotele tradiționale păstrând beneficiile, printre care securitatea oferită de o bancă centrală.

Francois Villeroy de Galhau

Când a fost întrebat de ce nu ar putea fi monedele digitale private, Villeroy a declarat că banii sunt un bun public și că nu trebuiesc să fie nici private și nici controlate de o companie. Apoi a adăugat că băncile centrale experimentează momentan impactul unei monede digitale în zona euro.

Anul trecut guvernul francez a solicitat Uniunii Europene un cadru legislativ cu privire la criptomonede împreună cu crearea unei criptomonede publice. Ministrul de finanțe francez a declarat că o rețea comună de criptomonede ar fi necesară pentru toate cele 28 de state europene.

Franța nu e singurul stat care se gândește la astfel de măsuri ci și Regatul Unit, Canada, Japonia, Suedia și Elveția. Aceste țări au creat un grup împreună cu BIS (Banca Internațională pentru Settlements) pentru a analiza potențialul unor monede digitale (CBDC – central bank digital currency).

Chiar acum două zile, doamna președinte a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat că au pus la punct o echipă care să analizeze fezabilitatea și potențialele rezultate ale acestor monede digitale (CBDC).

Cu toate acestea, guvernul elvețian a menționat în trecut că un franc elvețian digital ar dăuna mai degrabă, concluzionând că introducerea unei monede digitale ar periclita stabilitatea financiară actuală.

În concluzie, aceste monede digitale nu vor fi criptomonedele actuale, ci niște stablecoin-uri create și controlate de băncile centrale, așa că nu vor fi private, însă este un pas înainte pentru adopția de masă a criptomonedelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *