Cum faci rost de criptomonede gratis în 2021 – 4 Metode

Se spune că nimic nu este gratuit, dar sunt metode prin care poți obține criptomonede gratis cu câteva click-uri. Desigur, obții doar cantități foarte mici. Nu te vei îmbogăți, însă vei putea aduna monede virtuale a căror valoare poate crește în viitor, cine știe cu cât.

Metoda 1: Bitcoini gratis cu ajutorul unui Bitcoin Faucet

Aceasta este poate cea mai veche metodă de a obține crypto gratis. Un bitcoin faucet înseamnă în traducere mot a mot un robinet de monede BTC. Practic, este un site care îți oferă bitcoin gratuit la fiecare oră, sau la alt interval prestabilit. În general, trebuie să rezolvi un captcha pentru a colecta monedele.

Încă mai există Bitcoin Faucets în 2021?

Da, încă mai există faucets care dau bitcoini gratis. Unul dintre acestea este FREEBITCOIN. Fiind un site care a rezistat testului timpului și care încă oferă o sumă mică de bitcoini în fiecare oră. Există și altele, însă fii atent, cele foarte noi pot fi SCAM.

Primul site de acest gen a fost construit de Gavin Andresen în 2010, cu numele „The Bitcoin Faucet”. Gavin este unul din primii programatori care au lucrat la codul sursă al bitcoin. Prin site-ul său puteai câștiga 5 bitcoini, în 2010. Pe vremea aceea nu însemna mai nimic, însă norocoșii care au păstrat monedele, ar avea acum o avere decentă. Pe toată perioada de activitate a faucet-ului s-au dat gratuit peste 12000 de bitcoini.

Metoda 2: Airdrops

Un airdrop este o ofertă gratuită de criptomonede, distribuite către portofelele tuturor celor care se înscriu la campania de airdrop. Câteodată poți obține monedele fără să faci nimic, alteori trebuie să faci un mic efort să dai like, retweet sau share.

Inițial, valoarea unui airdrop poate fi zero, sau o sumă foarte mică, dar valoarea poate crește ulterior în funcție de succesul proiectului. De exemplu, în 2018, Ontology (ONT) a organizat un airdrop de 1000 de ONT pentru toți cei care se abonau la newsletter. La vârf, ONT a fost peste $10 iar apoi a scăzut puternic în anii care au urmat. Dar chiar și astăzi, 1000 ONT valorează peste $1000. O plată semnificativă pentru un efort atât de mic.

Airdrop-uri organizate de exchange-uri

Exchange-ul descentralizat Uniswap a făcut un airdrop în septembrie 2020 (vezi știrea aici) tuturor celor care au făcut cel puțin o tranzacție pe platformă. Puteai să cheltuiești doar $10-$50 și erai eligibil să primești echivalentul a $1200 în token-ul UNI. Foarte mulți au vândut la $2-$3 pe token, însă cei care au făcut HODL, au putut înzeci suma. Nu e rău deloc pentru un airdrop.

În decembrie 2020, exchange-ul descentralizat 1inch a organizat un airdrop către 55000 de adrese care au tranzacționat cel puțin $20 sau care au făcut măcar 4 tranzacții. Numărul de token-uri primite varia în funcție de volumul tranzacțiilor tale, astfel că o adresă a primit aproape 10 milioane de token-uri, în valoare de $2.7 fiecare.

Unde găsesc Airdrop?

Se pot găsi liste cu airdrops pe diferite site-uri precum airdrops.io. Sunt foarte multe proiecte care se lansează, mai ales în spațiul DeFi.

Metoda 3: Promoții crypto

Ca să-și promoveze serviciile, companiile crypto organizează diverse promoții. Cele mai frecvente promoții sunt organizate de cel mai mare exchange crypto din lume, Binance. Spre exemplu, în martie 2021, cei de la Binance au oferit premii în valoare de $10.000 celor care utilizau pentru prima dată platforma peer-to-peer (p2p). Banii au fost acordați în monede BNB.

Acest mod de a primi crypto gratis necesită eforturi minime, întrucât nu este precum un voucher de reducere a comisioanelor care poate presupune un volum semnificativ de tranzacționare.

Există și diverse promoții lansate de influenceri pe social media, sau de cei care lansează proiecte crypto. Aveți totuși grijă la promoțiile crypto de pe twitter și alte rețele, pentru că puteți cădea victimă unei escrocherii (vezi cum te protejezi de escrocherii în crypto).

Metoda 4: NFT-uri gratis

NFT-urile sunt obiecte de colecție digitale care-și pot dovedi autenticitatea (mai multe despre NFT-uri aici). În funcție de NFT, acesta poate valora 0 sau milioane de dolari, însă atunci când colectezi NFT-uri gratuite poți avea surpriza ca unele dintre ele să înceapă să valoreze ceva.

Spre exemplu, poți câștiga NFT-uri dacă participi la Hunt pe Socios (află mai multe aici). Sau, poți primi NFT-uri gratuite prin ENJIN. Compania Enjin, postează din când în când pe pagina de twitter un cod QR pe care dacă-l scanezi cu Enjin Wallet, vei primi un NFT gratuit. Nu va trebui să plătești cost cu gazul (gas fee) sau alte comisioane. Desigur, trebuie să fii printre primii care scanează codul pentru că NFT-urile sunt ediții limitate.

Poți afla despre NFT-uri gratuite și de pe site-urile de airdrops (precum airdropalert.com).

NFT-urile deținute pot crește în valoare în timp și le poți vinde în schimbul criptomonedelor, de obicei, în schimbul ETH.

Alte metode de a obține crypto gratis

Metodele de mai sus funcționează în 2021, însă există și alte metode care ori nu mai funcționează astăzi, ori necesită prea mult efort sau capital ca să fie considerate gratis.

Fork-urile

Un fork este o ramificație a blockchain-ului. Spre exemplu, dacă vrei să creezi o criptomonedă similară cu bitcoin dar cu alte reguli, faci un fork. În felul acesta s-a născut Bitcoin Cash. Acesta fiind un fork al monedei bitcoin. La fel și ETC este un fork de-al ETH.

Cum faci bani cu fork-urile?

Dacă încă deții monede dinainte de data fork-ului, vei putea să încasezi și monedele noi. De exemplu dacă dețineai ETH la momentul fork-ului când s-a născut ETC, puteai să încasezi aceeași sumă de ETC ca cea de ETH pentru că un fork conține toate adresele, tranzacțiile și balanțele de pe blockchain-ul anterior până la data fork-ului.

Cum încasez criptomonedele din fork?

Îți trebuie un portofel (wallet) care suportă criptomoneda nouă și care suportă importul cheilor private (sau seed-ul). Portofelul Exodus suportă majoritatea fork-urilor, chiar și Bitcoin Gold (BTG). De exemplu, dacă imporți BTC în Exodus, vor apărea automat și balanțele BCH și BTG (și altele suportate), pe care le poți vinde. Nu uita că metoda funcționează doar dacă ai BTC de dinainte de fork (spre exemplu, fork-ul BCH a avut loc în August 2017).

Fork-urile sunt una din metodele care ofereau criptomonede gratis până în 2019, când încă mai erau în vogă, însă această metodă a fost demult depășită. Astăzi, se folosesc în mare parte aidrop-urile. În loc de fork-uri, se preferă copierea și modificarea unui contract smart pentru a crea o monedă similară, iar fork-ul ca procedeu este folosit pentru upgrade-urile aceleiași monede, nu pentru a crea una nouă.

Noduri și Masternoduri – Staking – Yield Farming

În protocoalele PoS (Proof of Stake) poți bloca o cantitate de criptomonede într-un nod sau masternod în schimbul unei dobânzi. Această funcție se numește staking. Cu cât depui un stake mai mare cu atât vei primi mai multă dobândă. Este echivalentul mineritului din protocoalele PoW (Proof of Work). Acest mecanism încurajează hodlerii să nu vândă și să facă staking pentru dobândă.

Nu-i putem spune o metodă de a obține crypto gratis pentru că în cazul acesta trebuie să ai crypto ca să faci crypto. Însă, pentru cei care au, pentru hodleri, este o modalitate de a obține crypto gratis, pentru că ei nu trebuie să facă mai nimic.

Totuși, în funcție de proiect, creearea de noduri sau masternoduri poate necesita cunoștințe tehnice suplimentare, așa că nu este pentru toată lumea.

Ce este Yield Farming?

Yield Farming este similar cu staking, însă îl faci cu un fond de lichidități pe exchange-urile DeFi. Spre exemplu, ca să faci farming pe Uniswap, trebuie să pui la bătaie ETH. Cu cât depui mai mult, cu atât vei produce (yield) mai multe monede din comisioanele de tranzacționare din fondul respectiv. Un alt exemplu este PancakeSwap. Trebuie să pui la bătaie BNB și primești (yield) CAKE.

Yield Farming-ul nu este simplu pentru că trebuie să înțelegi mai întâi cum funcționează lichiditatea în lumea DeFi. Pe exchange-urile descentralizate orice greșeală te poate costa pentru că nu există suport clienți, totul funcționând automat. Așa că, mai întâi experimentează cu sume mici și pe blockchain-uri cu comisioane infime ca să-ți faci o idee.

Concluzii

Criptomonedele sunt foarte imprevizibile și din punct de vedere al prețului dar și din punct de vedere al inovației. Mâine pot apărea noi tipuri de crypto care explodează în valoare. Sau reapar criptomonede ”moarte” care își revin la viață cu creșteri spectaculoase. Nu putem ști dacă o criptomonedă cu preț zero obținută printr-un airdrop nu poate deveni valoroasă în viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *