Totul despre fan tokens pentru Fotbal. Cum poți vota fotbaliștii pe platforma Socios.

Fan tokens sunt cel mai cool mod de a te implica în destinul echipelor tale de fotbal preferate. Ca să poți vota, trebuie să deții fan tokens. Un mod simplu de a le cumpăra sau vinde este prin Binance, unde găsești fan token-uri pentru echipe precum: Atletico de Madrid, AC Milan, Paris Saint-Germain (PSG) sau Juventus. Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți beneficia de aceste token-uri și cum altfel le poți găsi, citește în continuare.

Chiliz și cum poți vota cu echipa ta de fotbal

În spatele tehnologiei de fan tokens, se află blockchain-ul Chiliz, care este o rețea distribuită care folosește criptomoneda CHZ, unde se pot emite token-uri pentru fani.

Ca să votezi, trebuie să deții fan tokens și să participi la sondajele oficiale ale cluburilor de fotbal. Fan token-urile pot fi cumpărate din aplicația Socios direct cu cardul sau cu criptomoneda CHZ, dar și de pe exchange-uri (Chiliz Exchange, Binance).

Nu poți vota oricând, ci doar atunci când un club de fotbal postează sondajele pe pagina din Socios. Aceste sondaje sunt anunțate din timp și poți afla despre ele direct din aplicație sau de pe site-ul Socios la secțiunea Polls.

Cum folosești aplicația Socios ca să votezi

Prin intermediul aplicației Socios poți vota în diversele sondaje pe care le publică cluburile sportive. Urmează pașii următori ca să folosești aplicația pe telefon:

Înregistrează-te

Ca să te înregistrezi, intră AICI. La înregistrare alege adresa de mail (ca în poză) ca să poți activa mai ușor (va trebui oricum să adaugi o adresă de mail mai târziu). În plus, la înregistrare vei fi înscris automat în concurs și vei primi puncte ulterior pentru descărcarea aplicației și activarea acesteia:

(Dacă nu dorești concurs și puncte gratis, sari la pasul următor)

Descarcă Socios

Ai link la aplicație pe pagina unde te-ai înregistrat (imediat sub Login with, vezi imaginea de sus). Altfel, aplicația poate fi găsită pe App Store sau Play Store direct, însă dacă vrei să obții puncte gratuite va trebui să revii la pagina de sus (imaginea) ca să adaugi username-ul tău.

Activează contul

După ce ai instalat aplicația, va trebui să introduci numărul tău de telefon ca s-o activezi, iar după ce ai completat codul primit prin SMS vei putea să alegi un username și să finalizezi înregistrarea pe mail (dacă nu ți-ai adăugat deja cont de mail la pasul 1). În final vei primi un email de confirmare, care trebuie confirmat în maxim 3 zile.

Cumperi fan tokens

Utilizează orice card (Visa, Mastercard) pentru a cumpăra criptomoneda CHZ din aplicație, pe care o vei putea schimba în fan tokens. Dacă deja ai cumpărat fan tokens pe exchange-uri, nu le poți transfera direct, decât de pe Chiliz Exchange sau de pe Binance indirect (vezi puțin mai jos cum poți transfera de pe Binance).

Votezi

Pentru a vota, trebuie să mergi pe pagina clubului respectiv. Găsești paginile cluburilor de fotbal direct în aplicația Socios.

Nu am primit codul SMS de activare!

Mulți utilizatori, atât români cât și străini, au raportat că nu primesc codul de activare prin SMS după instalarea aplicației Socios. Poți să primești codul și pe mail dar numai dacă deja ți-ai creat deja un cont cu o adresă de mail (la etapa ”Înregistrează-te” de mai sus). Dacă ți-ai descărcat aplicația înainte de a te înregistra, nu vei putea solicita decât codul prin SMS.

Ca să rezolvi această problemă, dezinstalează aplicația Socios și fă-ți mai întâi cont AICI, dă scroll jos unde vezi ”Login with” și alege Mail (ca în poza de mai sus, de la etapa ”Înregistrează-te”).

Nu merge. Îmi cere doar cod prin SMS.

Dacă tot nu merge, încearcă mai târziu. Până la urmă vei primi și codul dacă persiști la ore diferite. Unii utilizatori au reușit în seara aceleiași zile, alții a doua zi.

În plus, dacă primești un cod și nu apuci să-l introduci la timp (limită 1 minut), nu are nimic, poți folosi același cod din nou.

Dacă nu se rezolvă imediat, încearcă și zilele următoare. Iar până se rezolvă, poți cumpăra fan tokens de pe exchange-uri (Chiliz Exchange, Binance), mai ales dacă anticipezi că prețul tonken-urilor va crește.

Cum transferi fan tokens din Binance în Socios?

Dacă vrei să transferi fan tokens din contul tău de Binance în aplicația Socios, trebuie mai întâi să transferi de pe Binance pe Chiliz Exchange și apoi direct în Socios. Costurile de transfer sunt foarte mici (sub $1). O altă alternativă este să transferi CHZ direct de pe Binance pe Socios.com, după care poți converti CHZ în fan tokens din aplicație.

Cum transferi fan tokens de pe Socios pe exchange-uri

Poți transfera fan tokens din aplicația Socios folosind opțiunea withdraw numai către exchange-urile care oferă suport pentru token-uri. Spre exemplu, toate cluburile de fotbal care au făcut token sunt în partneriat cu Chiliz Exchange, deci le poți retrage acolo. Pe Binance poți transfera doar token-urile: Juventus Fan Token, Paris Saint-Germain Fan Token, Atletico de Madrid Fan Token și AC Milan Fan Token (în timp vor fi adăugate mai multe).

Sunt și alte exchange-uri care au suport pentru fan tokens (Upbit, Waxirx, Paribu, Mercadobitcoin) însă ai grijă unde trimiți pentru că dacă token-urile nu sunt acceptate, le vei pierde la transfer.

Cât costa fan tokens și câte trebuie să cumpăr?

Prețul variază în funcție de cerere și ofertă ca orice criptomonedă. La momentul scrierii acestui ghid, Juventus Fan Token se vinde în jur de $15, iar Galatasaray aproape $7.

Poți cumpăra de orice buget. Deci, dacă vrei să cumperi de $5, poți cumpăra 0.5 ACM (AC Milan Fan Token), nu este nevoie să cumperi unul întreg sau sume rotunde. La fel, dacă vrei să cumperi de $100 poți cumpăra aproape 4 PSG, la prețul aprox de $25 pe token (la momentul scrierii acestui articol).

Cum faci bani cu Fan Tokens?

Aceste token-uri sunt practic criptomonede, deci le poți tranzacționa pentru profit direct pe exchange-uri (Chiliz Exchange, Binance). Dacă cumperi la un preț și aștepți să crească ca să vinzi, vei face profit. Dacă ești mai răbdător, le poți ține și pe termen lung pentru că industria aceasta este încă la început și pe parcursul anilor vor cumpăra din ce în ce mai mulți fani, iar prețul, probabil, va crește.

Disclaimer: Ține cont că nu există nici o garanție a câștigului. Poți pierde toți banii investiți, valoarea token-urilor fiind speculativă și volatilă.

imagine cu fan tokens hunt socios
Sursa imaginii: Socios.com

Fan tokens gratis. Participă la token hunt și câștigă!

Poți obține fan tokens gratuit dacă participi la evenimente organizate de Socios.com precum vânătoarea de token-uri. Există două tipuri de evenimente: locale (Local Quest) și zilnice (Daily Global Hunt).

La noi în România, putem găsi doar Daily Global Hunt. În ce constă? Practic, în fiecare zi trebuie să te loghezi în aplicația Socios ca să colectezi criptomoneda CHZ sau tokens în balanța ta. În aplicație se va deschide modul AR (realitate augmentată) și îți va apărea o hartă. Un fel de hartă a comorilor, care sunt undeva în vecinătatea ta (ca un joc).

Dacă știi jocul PokemonGo, este similar, practic trebuie să te deplasezi fizic, urmărind indicația hărții de pe telefon ca să colectezi token-ul. Nu trebuie să mergi mult, distanțele sunt în jur de 100-200 metri, rareori mai mult. Dar, cu ocazia aceasta mai faci și puțină mișcare, că până la urmă este o aplicație din lumea sportului.

Concursuri pe puncte SSU (Socios United Fan Token)

Punctele SSU sunt token-uri de guvernanță ai aplicației Socios cu care vei putea participa la sondajele echipelor, la jocuri, concursuri și evenimente.

Poți participa la concursuri, adunând puncte (SSU). Cu cât aduni mai multe puncte SSU, cu atât ai mai multe șanse de câștig. La momentul scrierii acestui articol există un concurs în desfășurare, iar locul 1 poate câștiga 5000 CHZ echivalent cu $1500.

Cum câștig puncte SSU?

Primești 2 puncte gratuit la înregistrare, unul pentru descărcarea aplicației și celălalt pentru adăugarea username-ului. Apoi primești puncte când ai activitate în aplicație, spre exemplu: când participi la vânătoarea zilnică și când votezi sau participi la sondaje, jocuri și evenimente.

Lumea Crypto și fotbalul

Lumea Crypto cucerește teritorii noi pe nesimțite, iar acum a venit și rândul fotbalului. Încă de la începutul lui 2021 am aflat de primul fotbalist cumpărat cu Bitcoin din istorie. Este vorba de fostul jucător de la Real Madrid, David Barral.

Apoi am auzit despre povestea lui Ifunanyachi Achara, un fotbalist de origine nigeriană de la Toronto FC. Acesta avea probleme cu trimiterea banilor din Canada în Nigeria, dar a descoperit moneda Bitcoin:

”Am stat în Toronto încă de când a început COVID-ul și nu prea am ieșit afară – datorită carantinei – așa că am avut o grămadă de timp să mă documentez despre Bitcoin. M-a prins lumea aceasta a criptomonedelor și m-am îndrăgostit complet de ea.”

Ifunanyachi Achara, fotbalist la Toronto FC.

Acum, Achara primește salariul în Bitcoin, pornind un trend și pentru colegii săi. Acesta nu a fost primul fotbalist care și-a convertit salariul în crypto. Trend-ul a pornit cu fotbalul american, când Russel Okung, jucător NFL, și-a convertit jumătate din salariu în Bitcoin prin Decembrie 2020. Apoi a urmat Culkin, care va fi primul jucător NFL care își va încasa tot salariul în Bitcoin, un salariu de bază, anual, de $920.000 USD.

De la Bitcoin la fan tokens este doar un pas. Astfel că token-urile pentru fani au prins o popularitate uriașă în toată lumea sporturilor, cucerind în sfârșit și fotbalul. Sperăm că și în România vom avea fan tokens pentru echipele locale, cât de curând.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *