Prăbușire record a prețului Bitcoin în 24 de ore cu o revenire spectaculoasă. Legislatorii vor să oprească asemenea ”acrobații”

Ieri, prețul Bitcoin s-a prăbușit cu $13.000 de dolari (atingând $30.000), un record fără precedent pentru criptomonedă, după care și-a revenit aproape complet ($40.000), arătând din nou lumii cât de amețitor este universul crypto. Autoritățile de reglementare și legislatorii americani ar putea revizui legislația privind criptomonedele, după ultima săptămână de tranzacționare nebună, care a fost un spectacol de ”acrobații financiare”.

Potrivit unui raport Bloomberg din 20 mai, autoritățile de reglementare financiară de la Washington nu sunt încă sigure de modul în care să reglementeze piețele volatile. În timp ce autoritățile de reglementare bancară au depus miercuri mărturie la Capitol Hill, vicepreședintele supervizor al Rezervei Federale, Randal Quarles, a vorbit despre lipsa unor reglementări suficiente, declarând:

“Nu există reglementări suficiente. Suntem în proces de studiere cu FED a diverselor modalități de abordare a acestei probleme”.

Randal Quarles

El a adăugat că agențiile federale au nevoie de timp pentru a analiza abordarea corectă a reglementărilor înainte de a putea crea un cadru de supraveghere. Autoritățile americane sunt încă preocupate în principal de activitățile ilicite asociate criptomonedelor descentralizate, cum ar fi manipularea pieței, spălarea de bani și o tendință tot mai mare de atacuri ransomware.

Democratul texan Al Green l-a implorat pe Quarles să ofere idei despre cum ar trebui congresul să reglementeze piața declarând că “Aceasta este o problemă serioasă. Avem nevoie de expertiza dumneavoastră”.

Piața Bitcoin și crypto în general sunt volatile prin natura lor, iar corecțiile mari, de amploare, au fost la ordinea zilei, mai ales după ascensiuni atât de rapide, însă autoritățile de reglementare financiară par neliniștite de această ultimă prăbușire, care le-a depășit pe toate.

Controlorul interimar al valutelor, Michael Hsu, a declarat că el și alte autorități de reglementare au discutat despre înființarea unui grup de lucru inter-agenții privind monedele virtuale. Între timp, președintele Comitetului bancar al Senatului, Sherrod Brown, și-a exprimat separat îngrijorarea cu privire la volatilitatea criptomonedelor.

“Îmi spune că societățile Fintech și alți jucători care operează în afara sistemului de reglementare pot reprezenta un pericol. Nu cunosc încă soluția la această problemă, dar este un motiv de îngrijorare.”

Sherrod Brown

Într-o scrisoare de ieri, adresată controlorului interimar al valutelor, Michael Hsu de la OCC, Brown și-a exprimat îngrijorarea cu privire la autoritatea OCC de a acorda privilegii companiilor financiare și nefinanciare. El a menționat în mod special companiile crypto: Paxos, Protego și Anchorage, cărora li s-au acordat autorizații de trust național sub conducerea anterioară, a lui Brian Brooks, care ulterior a părăsit OCC pentru a se alătura uriașului exchange Binance.

Sherrod l-a acuzat pe Brooks că a favorizat companiile din lumea crypto, afirmând că:

“O companie care nu poate îndeplini cerințele riguroase aplicabile altor bănci nu ar trebui să i se permită să se prezinte în fața publicului la fel ca o bancă”.

Sherrod Brown

El a recomandat ca OCC-ul să reevalueze orice autorizații naționale condiționate și să oprească aprobarea oricăror autorizații suplimentare pentru entitățile nebancare de tip-ul Fintech, în special exchange-urile de criptomonede.

La începutul acestei luni, președintele SEC (Comisia de Valori Mobiliare și Bursiere), Gary Gensler, i-a sfătuit pe legiuitori cu privire la cel puțin o schimbare pe care crede că ar trebui să o facă, și anume acordarea unei autorități clare SEC asupra exchange-urilor de criptomonede.

Comentând natura extrem de speculativă a Bitcoin, Gensler a declarat că: “Bitcoin ar putea ajunge la zero sau ar putea ajunge la un preț foarte mare și aceasta este natura sa”, adăugând că în prezent există o lacună în sistem în ceea ce privește reglementarea și protecția investitorilor.

Ce se va întâmpla cu prețul Bitcoin în continuare?

Momentan, Bitcoin-ul și-a revenit, trăgând și piața criptomonedelor alternative după sine. Nivelul de suport de la $30.000 a fost respins puternic, după cum se vede în imagine și dacă se stabilizează peste $40.000, următoarea țintă va fi $46.000:

Acum 10 zile, ne aflam la nivelul de $59.000 și nimeni nu ar fi anticipat că va urma o cădere de aprox. 50% în mai puțin de 2 săptămâni, dar iată-ne aici. Există numeroase speculații referitoare la manipularea pieții de către Elon Musk. Sau zvonuri că ar fi vrut să-l falimenteze pe Barry Silbert, care a fost împotriva monedei DOGE, pe care Musk o îndrăgește.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *