Cum cumperi tokenuri pe Binance Smart Chain prin PancakeSwap și Trust Wallet

Ca să cumperi tokenuri pe Binance Smart Chain îți trebuie un portofel care se conectează la Smart Chain (trust wallet, metamask) pe care îl alimentezi cu crypto, de obicei BNB. În acest ghid, vom lua pas cu pas fiecare etapă pentru a putea cumpăra un token pe BSC prin PancakeSwap utilizând portofelele Trust Wallet și Metamask.

ATENȚIE! Cumpărarea tokenurilor de pe PancakeSwap este foarte riscantă. În fiecare zi se descoperă scam-uri noi. Majoritatea tokenurilor nu sunt proiecte serioase și se lansează proiecte false zi de zi. Acestea nu pot fi oprite pentru că platforma este descentralizată. Faceți mereu research și nu investiți decât sume mici pe care sunteți dispuși să le pierdeți.

Ce este BSC (binance smart chain)?

BSC este un blockchain creat de Binance, pentru a crea un ecosistem de aplicații descentralizate mai rapid decât cel de pe rețeaua Ethereum. Odată cu apariția conceptului de DeFi și succesul DEX-urilor (exchange-uri descentralizate) precum Uniswap, a apărut o problemă majoră pe Ethereum. Rețeaua nu făcea față la volumul de tranzacții, comisioanele de tranzacționare crescând exagerat, iar viteza transferurilor și a execuției contractelor (smart contracts) scăzând considerabil.

Cei de la Binance au profitat de oportunitate și au creat BSC, care este compatibil cu EVM (Ethereum Virtual Machine) și a dat posibilitatea dezvoltatorilor de contracte smart de pe Ethereum să își porteze aplicațiile pe BSC. De ce ar veni cei de pe ETH pe BSC? Pentru că, BSC fiind o soluție de layer-2 (cum e Lightning Network pe Bitcoin), este extrem de rapidă și scalabilă, cu comisioane de tranzacționare foarte mici.

Astfel, în ultimul an, BSC a înflorit, cu un ecosistem de aplicații din ce în ce mai mare, iar atâta timp cât Ethereum rămâne o rețea greu de scalat, iar concurența nu s-a dezvoltat suficient de mult încă (Polkadot, Solana, Cardano) BSC va continua să fie o platformă necesară în lumea DeFi, unde se pot face investiții profitabile.

Ce este un token pe BSC?

La fel cum pe rețeaua Ethereum pot fi emise tokenuri ERC-20, similar pe BSC poate fi creat un token BEP-20. Un token este o criptomonedă sau coin. În funcție de blockchain-ul pe care se află, acest token respectă un standard anume. În cazul BSC, avem BEP-20, care este foarte similar cu tokenurile de pe Ethereum. Poate vă amintiți de ICO-uri (Initial Coin Offering), acestea erau tokenuri ERC-20.

În 2021, se pare că noul trend similar cu vechiile ICO-uri, constă în proiectele pe BSC.

Ce este PCS (PanCakeSwap)?

PancakeSwap (PCS) este cel mai popular exchange descentralizat de pe BSC. Prin PancakeSwap poți schimba (swap) tokenuri între ele. PCS este integrat în Trust Wallet și poate fi conectat și cu Metamask, ca tu să tranzacționezi criptomonedele direct din portofelul tău. Așa cum BSC este similar cu Ethereum, la fel PCS este similar cu Uniswap.

Criptomoneda exchange-ului PCS se numește CAKE și este corolarul criptomonedei UNI de pe Uniswap. Însă criptomoneda de bază pe PCS rămâne BNB.

De ce trebuie să folosesc BNB și nu alte criptomonede?

Pentru a cumpăra criptomonede pe BSC prin PancakeSwap poți folosi multe criptomonede, însă vei avea nevoie de BNB pentru a plăti comisionul de tranzacționare. Așa că dacă vrei doar să cumperi un token de pe BSC, cel mai bine este să cumperi direct cu BNB, comisionul fiind retras automat din sumă.

La fel cum pe rețeaua Ethereum este necesar să plătești comisionul de tranzacționare (gas fee) cu moneda ETH, la fel și pe BSC îți trebuie BNB. Dacă nu ai BNB în portofel, poți ajunge în situația în care să vrei să convertești $1000 BUSD în tokenul X, dar să nu poți pentru că nu ai BNB deloc și nu poți plăti micul comision de $1.

Chiar dacă ai și BNB și alte criptomonede în balanță, este mai avantajos să cumperi direct cu BNB, fiindcă dacă încerci să cumperi cu altceva, să spunem BUSD, Pancakeswap va converti BUSD în BNB automat și abia apoi va face swap-ul, iar la conversie mai pierzi un pic.

De unde cumperi BNB?

Cel mai simplu este să cumperi BNB direct de pe Binance. Poți cumpăra cu cardul. Dacă nu ai cont, îți poți crea unul aici: Binance.

Alternativ, poți cumpăra BNB și direct din Trust Wallet (tot cu cardul) însă te taxează mai mult decât Binance pentru că folosesc un procesator de carduri separat, în plus trebuie să cumperi de minim $50 (comparativ cu Binance unde minimul este $1).

Există și alte exchange-uri unde găsești BNB: Gate.io, Poloniex, KuCoin.

Cum transferi BNB de pe Binance pe Trust Wallet?

Ca să transferi BNB în Trust Wallet, pur și simplu faci o retragere din Binance. Click pe FIAT and Spot, unde vei vedea lista cu criptomonedele deținute. În dreptul BNB, click pe Withdraw (în partea dreaptă). Pe pagina retragerii (withdrawal) introduci adresa de primire (receive) din Trust Wallet și alegi rețeaua BSC.

După cum vezi în imaginea de sus, poți selecta rețeaua (Network). După ce ai introdus adresa, dă click pe Select withdrawal network și alege BEP20 (BSC) după cum vezi în imaginea de mai jos.

Poți folosi și BEP2, însă va trebui să convertești la BEP20 din Trust Wallet oricum dacă vrei să folosești PancakeSwap, așa că cel mai simplu este să trimiți direct pe BEP20 (BSC).

Cum transferi BNB pe Metamask?

Ca să transferi BNB pe portofelul Metamask, procesul este similar cu cel de mai sus. Asigură-te că ai ales rețeaua BSC în Metamask. Să nu cumva să fii pe Ethereum Mainnet, că n-o să meargă tranzacția.

După ce te-ai asigurat că ești conectat la BSC pe Metamask, copiază adresa BNB și introdu-o în câmpul Address când retragi din Binance (vezi screenshot-urile de mai sus). Apoi selectează BEP20 (BSC) la Network, exact cum ai făcut la retragerea în Trust Wallet.

Cum cumperi orice token de pe PancakeSwap prin Trust Wallet?

În Trust Wallet există tab-ul DApps unde poți găsi PancakeSwap. Când intri în PancakeSwap ai o interfață de swap simplă. Alegi criptomonedele pe care vrei să le schimbi. Ca să cumperi un token cu BNB, selectezi BNB la câmpul From (de la) și token-ul pe care dorești să-l cumperi în câmpul To (către).

Ca să alegi un token, click pe Select a token sau mai nou Select a currency și alege-l din listă. Dacă nu este în listă, va trebui să cauți adresa contractului (vezi exemplul de mai jos – cum cumperi safemoon ca să afli cum găsești adresa contractului).

Tranzacția se va procesa cu o confirmare din partea PCS și încă una din partea Trust Wallet care durează câteva secunde. În cazul în care primești o eroare, verifică slippage (vezi mai jos ce înseamnă).

Cum cumperi SAFEMOON prin Trust Wallet

Ca să cumperi SAFEMOON din Trust Wallet, urmărește pașii din secțiunea anterioară, iar când alegi token-ul îl poți alege din listă direct. Scrie safemoon în câmpul Select a token/currency.

Datorită faptului că pe BSC sunt multe scam-uri, este posibil să apară tokenuri false care se numesc tot SAFEMOON. Ca să eviți confuzia, cel mai sigur este să introduci direct adresa contractului în loc de denumirea tokenului.

ATENȚIE! Moneda SAFEMOON poate fi cumpărată și de pe exchange-uri. O poți găsi pe Gate.io, BitMart și WhiteBIT.

Unde găsesc adresa contractului?

Fiecare token a fost creat cu un smart contract, care are o adresă unică. Dacă nu folosești adresa oficială a fiecărui token, nu vei putea cumpăra, sau mai rău, vei cumpăra un token fals. Ca să găsești adresa contractului oricărui token, trebuie să intri pe site-ul lor oficial sau pe Coinmarketcap și CoinGecko.

Spre exemplu, dacă vrem adresa contractului SAFEMOON, o găsim rapid pe Coinmarketcap pe pagina tokenului, tot acolo găsim și link la site-ul oficial.

Desigur, SAFEMOON este listată și pe exchange-uri și nu mai este nevoie s-o cumpărăm direct din Pancakeswap, însă acesta a fost un exemplu ca să vezi cum poți cumpără orice token. În cazul tokenurilor mai noi, neapărat să folosești adresa contractului în loc de denumire, pentru că de obicei nici măcar nu le găsești denumirea pe Pancakeswap.

Cum modifici slippage pe Pancakeswap

Slippage înseamnă o diferență de preț care poate apărea când faci un swap (cumperi/vinzi tokenul), practic o marjă de toleranță în cazul în care suma pe care vrei s-o tranzacționezi nu corespunde 100% cu lichiditatea. Nu este nevoie să te gândești la slippage atunci când faci un swap, însă este nevoie să-l modifici dacă primești o eroare la swap.

Slippage-ul poate fi modificat manual de la icon-ul încercuit cu roșu din imaginea de mai jos:

Slippage-ul este de-obicei 3% dar în funcție de token, poate fi mai mare sau mai mic. După ce modifici slippage-ul, îl poți vedea afișat în partea de jos la Slippage Tolerance.

De ce să cumperi tokenuri pe BSC?

Majoritatea tokenurilor de pe BSC sunt escrocherii, însă sunt și proiecte care au succes și pot aduce investitorilor 100x, 1000x și chiar mai mult.

Numai tu poți decide după ce faci research asupra fiecărui proiect dacă merită investiția. Câteva considerente: vezi dacă token-ul are o echipă în spate, nu doar niște pseudonime ci niște persoane reale; vezi dacă au un website decent, dacă au un whitepaper; vezi ce spune lumea despre ei pe reddit și twitter; nu crede doar ce spune echipa în grupul de pe telegram; vezi dacă contractul este auditat, sau dacă urmează să fie. Chiar și cu aceste considerente, nu se știe niciodată, așa că nu investi decât sume pe care ești dispus să le pierzi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *