Piața crypto e din nou pe roșu. Elon Musk aruncă bomba.

Dacă ieri dimineață un Bitcoin stătea comfortabil în jurul lui $58000, azi noapte Elon Musk a anunțat pe Twitter că oprește plățile cu Bitcoin pentru achiziția mașinilor Tesla. Această știre a devenit virală iar prețul a căzut rapid până la $46000 pe parcursul nopții trecute, recuperându-se în această dimineață undeva în jur de $50000. Căderea celei mai mari criptomonede a declanșat un val de deprecieri semnificative și pentru celelalte criptomonede.

Acesta este mesajul postat pe contul de Twitter al lui Elon Musk la ora 1 noaptea (ora României) pe data de 13 mai. Acesta spune că:

”Tesla a suspendat achizițiile de vehicule în moneda Bitcoin. Suntem îngrijorați de utilizarea din ce în ce mai accelerată a combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin, în special a cărbunilor, care au cele mai nocive emisii dintre toți combustibilii.”

Declarația companiei Tesla

Joacă Elon Musk la două capete?

Este posibil ca Elon Musk să tranzacționeze criptomoneda Bitcoin pentru profit? Iar atunci când vrea să cumpere mai mult să genereze știri negative, apoi când dorește să vândă să genereze știri pozitive, manipulând piața? Deocamdată, acestea sunt doar speculații ale utilizatorilor de pe twitter și reddit.

Tesla susține în continuare criptomonedele, declarând în același mesaj:

”Criptomonedele sunt o idee bună din mai multe puncte de vedere și credem că au un viitor promițător, însă nu pot veni cu un cost atât de mare asupra mediului înconjurător.”

Declarația companiei Tesla

Ne putem aștepta ca Tesla să vândă Bitcoin?

Tesla deja a vândut Bitcoin la sfârșitul lunii aprilie, în proporție de 10% din total, însă doar cu scopul de a testa lichiditatea, după cum a declarat Elon Musk. Însă acum, nu are planuri să vândă.

”Tesla nu va vinde Bitcoin și intenționăm să reintroducem tranzacțiile în momentul în care mineritul se orientează către surse de energie mai sustenabile.”

Declarația companiei Tesla

Nu numai că nu dorește să vândă Bitcoin, dar magnatul dă de înțeles că se pregătește să cumpere și alte criptomonede:

”De asemenea, urmărim și alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia folosită de Bitcoin per tranzacție.”

Declarația companiei Tesla

Ce se află în spatele declarației lui Elon Musk?

Poate fi o simplă declarație de relații cu publicul, în contextul în care Tesla s-a poziționat ca o companie verde, dar a rămas descoperită la acuzațiile că susține un proiect (Bitcoin) care folosește energii nesustenabile.

Argumentul consumului de energie prin minerit a fost demontat recent de Michael Saylor într-un interviu pentru KITKO News, în care a arătat că umanitatea produce 160.000 TWh în fiecare an din care 50.000 TWh sunt irosiți, în timp ce mineritul de Bitcoin folosește doar 120 TWh pe an. Deci faptul că există un consum de energie uriaș pentru minerit bitcoin este de fapt un mit.

Cu toate acestea, chiar dacă nu se consumă atât de multă energie cum ni se dă de înțeles, totuși, sursa energiei este în mare parte nesustenabilă. Pentru că fermele de bitcoin care folosesc energie sustenabilă nu sunt multe. 70% din puterea de minare provine din fermele aflate în China, iar acolo nu se ține cont de mediu la fel ca în vest și se folosesc mai mult centrale electrice bazate pe combustibili fosili, în special cărbune.

O speculație mai interesantă este că de fapt Elon Musk folosește această declarație ca un preambul, pentru că ar putea lansa în viitorul apropiat niște echipamente de minerit bitcoin bazate pe surse de energie verde, cu care ar putea ataca piața mineritului.

Își va reveni prețul Bitcoin?

Mai mult ca sigur, da. Chiar dacă mișcările criptomonedei sunt surprinzătoare pe fondul unei volatilității mari, putem observa că în special știrile nu pot avea un impact de durată asupra prețului, acesta revenindu-și relativ repede.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *