Va ajunge ETH la ATH înaintea BTC? Predicții pe Septembrie 2021 și alte noutăți

Criptomoneda Ethereum (ETH) a început o mișcare ascendentă acum câteva zile, de pe la $3200, ajungând astăzi la un vârf de $3843 (pe exchange-ul Binance). Creșterea poate continua și pragul de la $4000 este iminent.

Să nu uităm că ATH-ul este în jur de $4400 și ne putem aștepta la spargerea acestuia în luna Septembrie. În același timp, moneda BTC este abia la $50.000 și mai are mult până ATH-ul de $64.000. Se vorbește despre fenomenul de flippening în care ETH va întrece BTC, dar dezbaterea continuă.

De ce crește Ethereum așa de repede?

Sunt două motive vizibile pentru care moneda ETH a urcat atât de rapid în ultimele zile:

  1. Explozia NFT-urilor: boom-ul din NFT-uri este automat legat de Ethereum pentru că volumul de tranzacții NFT este majoritar pe blockchain-ul Ethereum și deci cererea a crescut datorită dorinței ”balenelor” de a investi și mai mult în NFT-uri, prin cumpărare de ETH.
  2. Upgrade-ul ETH London: Un fork care n-a reușit să stăvilească creșterea comisioanelor de tranzacționare pe Ethereum, însă a reușit să dezvolte mecanismul de deflație. Un mecanism care a introdus arderea parțială a comisioanelor de minare de pe blockchain, determinând o scădere a monedelor ETH din piață.

Cu alte cuvinte, în timp ce explozia NFT-urilor generează comisioane de tranzacționare, tot mai multe monede ETH sunt arse prin mecanismul rețelei, iar cererea crește, generând un preț mai mare.

Va ajunge Ethereum la ATH înaintea Bitcoin?

Cel mai probabil, DA! Ethereum are toate șansele să spargă pragul anterior și să se îndrepte către $5000, deoarece mecanismul de deflație determină o creștere în timp a prețului cu sau fără fenomenul NFT sau sectorul DeFi. Însă acestea din urmă vor accelera urcarea prețului cu fiecare pas nou în dezvoltare.

În acest moment, ETH este o investiție mai bună decât BTC pentru că se apreciază mai rapid, însă doar pe termen scurt, momentan.

Ce este flippening? Va înlocui ETH pe BTC?

Flippening-ul este un fenomen prin care Ethereum ar întrece Bitcoin la capitalizarea de piață, și ar deveni criptomoneda dominantă. De fiecare dată când ETH explodează în preț, se menționează această ipoteză, însă nu credem că se va întâmpla prea curând, dacă se va întâmpla vreodată.

Spre exemplu: în momentul de față BTC are un market cap de aprox. $932 miliarde iar ETH un mcap de $440 miliarde. Deci ETH ar trebui să ajungă la un preț de aprox. $7500 doar ca să aibă același market cap precum Bitcoin. Nu este imposibil, însă acest exemplu ar fi posibil doar dacă BTC ar sta pe loc sau ar scădea în timp ce ETH s-ar dubla, ceea ce e foarte puțin probabil, pentru că atunci când crește toată piața, cresc și ETH și BTC împreună chiar dacă unul crește mai rapid. Ceea ce înseamnă că ETH ar trebui să atingă o valoare mult mai mare decât $7500 ca să întreacă BTC.

Gazul de pe Ethereum este la cote uriașe

Comisionul de tranzacționare, așa numitul ”gas fee”, a crescut din nou la prețuri inacceptabile. Spre exemplu, pentru o tranzacție simplă de transfer ETH dintr-un portofel în altul, plătești în jur de $27 pe tranzacție, iar săptămâna trecută plăteai de două ori mai puțin.

Ca să folosești Uniswap plătești în medie $400 pe tranzacție iar dacă vrei să folosești OpenSea (marketplace de NFT-uri) plătești și peste $1000, ceea ce este mult prea mult pentru majoritatea utilizatorilor, chiar dacă sunt balene sau nu.

De fiecare dată când activitatea pe rețeaua Ethereum crește, apare și problema creșterii gazului (gas fee), aceasta fiind corelată și cu creșterea prețului monedei ETH. Astfel de probleme sunt rezolvate de rețelele de smart contracts mai noi, precum BSC, SUSHI, Solana, Dot, Cardano, AVAX, Elrond, Algo care vor să înlocuiască complet Ethereum, fiind supranumite și ”ETH Killers”.

Predicție Ethereum pe luna Septembrie

Prețul ETH la momentul scrierii acestui articol este puțin sub $3800 și pare că se stabilizează, însă ultimele 2 zile au fost pe creștere susținută, ceea ce arată un impuls care abia a început. Dar chiar dacă mai urcă zilele următoare, va exista cu siguranță o rezistență puternică între $4000-$4200.

Predicția taurilor: Taurii se așteaptă la un ETH = $5000 luna aceasta. Suntem bullish pe ETH în Septembrie și vom acorda un procent de 70% pentru scenariul ascendent, pentru că există mult hype în momentul de față în zona NFT iar impulsul cu care a pornit creșterea ETH în ultimele zile pare suficient de puternic pentru încă câteva lumânări bullish.

Predicția urșilor: Urșii spun că ETH se întoarce la $3000. De ce? Pentru că avem 3 nivele de rezistență de depășit așa cum se vede pe graficul de sus, care nu vor putea fi depășite și prețul va cădea progresiv pe parcursul lunii. În plus, urșii susțin că hype-ul din NFT este doar o bulă speculativă care se va sparge luna aceasta. În timp ce prețul gazului a ajuns suficient de mare ca să descurajeze utilizarea rețelei și deci a monedei ETH.

Dacă urșii sau taurii au dreptate, nu putem ști acum, însă putem da un 30% urșilor. Să nu uităm că ambele variante se pot petrece luna aceasta, adică un spike la $5000 urmat de o scădere rapidă la $3000, însă acest scenariu intermediar rămâne la nivel de speculație, plus că totul depinde și de prețul Bitcoin.

Predicție Bitcoin pe luna Septembrie

Moneda Bitcoin a crescut în ultimele zile, de la $46500 la $50450. Ne-am întors la pragul de acum o săptămână când atingeam $50500. Suntem optimiști că va reuși să spargă pragul de $50000 stabilizându-se deasupra. Momentan prețul este în jur de $49400 și dansul din jurul lui $50000 nu s-a terminat încă.

Predicția taurilor: Taurii se așteaptă ca BTC să sară cel puțin la $52000 luna aceasta. Conform EFA (The Economy Forecast Agency), prețul unui Bitcoin va ajunge la $53000 în a doua parte a lunii Septembrie. Însă aceasta este o analiză conservatoare, iar noi considerăm că dacă sparge într-adevăr 50K și se stabilizează, va genera un nou val bullish și va urca la $55000 cu potențial de a avansa și mai mult. Suntem tauri 70%.

Predicția urșilor: După cum vedem în graficul de sus, scenariul bullish se bazează pe un triunghi ascendent, însă urșii nu cred că se formează un triunghi ascendent ci că este doar un nivel de rezistență care va fi respins în jos. Chiar dacă se formează un triunghi ascendent, în 38% din cazuri, prețul merge în jos. Conform urșilor, suntem la un bull-trap sau un dead cat bounce.

Chiar dacă urșii au și alți ași în mânecă, precum FUD-ul cu Tether și regulatorii care amenință cu noi restricții legislative, se întâmplă prea multe evenimente în crypto luna aceasta ca piața să devină bearish, spre exemplu:

  • Hard Fork-ul Alonzo pe Cardano va avea loc pe 12 Septembrie 2021 și este cel mai anticipat eveniment Cardano al anului.
  • HBAR a lansat un upgrade major astăzi.
  • Binance Smart Chain integrează Kira până pe 30 septembrie.
  • Summitul Cardano va avea loc pe 25 septembrie.
  • ZeroSwap (ZEE) va lega chain-urile: Elrond, AVA și DOT, pentru tranzacții fără cost între acestea.
  • PolkaCity (platformă de NFT) se integrează cu blockchain-ul Polkadot.
  • Conferința Crypto – The Next Web va avea loc la Amsterdam din 30 septembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *