A primit 701 BTC din greșeală! Gafa făcută de Blockfi.

Trebuia să primească $701 USD, dar a primit bitcoini. Norocosul s-a trezit milionar peste noapte cu 701 BTC în cont, adică peste 23 de milioane de dolari la prețul de $34.000 pe bitcoin.

Startup-ul a declarat că a făcut plăți promoționale incorecte în Bitcoin și nu în dolari americani și că lucrează la remedierea problemei, dar unii destinatari au retras deja monedele înainte ca firma să poată face ceva.

Depozitele eronate de Bitcoin în conturile utilizatorilor de la BlockFi nu au afectat operațiunile curente ale creditorului, iar compania înregistrează niveluri record ale volumului de tranzacționare fără întrerupere, a declarat miercuri directorul general.

BlockFi Inc, un startup de împrumuturi de criptomonede, a trimis din greșeală Bitcoin unor utilizatori ca parte a unei promoții și încă lucrează la remedierea situației.

Compania a făcut ceea ce a numit ”plăți promoționale incorecte” în Bitcoin în loc de dolari americani către anumiți clienți. Deși BlockFi a încercat să le anuleze, o serie de beneficiari au retras monedele înainte ca firma să poată da înapoi. Au fost mai puțin de 100 de clienți, a declarat compania, și nu toți au primit câte 700 BTC, alții au primit 5 BTC. Pierderea companiei este de aproximativ 10 milioane de dolari, deși această sumă scade pe măsură ce tot mai mulți utilizatori returnează monedele, a declarat Zac Prince, co-fondator și director executiv al BlockFi.

“BlockFi are rezerve pentru prevenirea pierderilor ca parte a politicilor sale contabile, iar aceasta este o fracțiune din rezervele de pierderi existente – deci nu există niciun impact negativ asupra capitalului propriu sau asupra operațiunilor curente ale platformei. Problema care a cauzat eroarea a fost rezolvată și au fost dezvoltate măsuri de protecție suplimentare pentru a preveni orice problemă similară în viitor.”

Zac Prince

Depozitele eronate nu au afectat operațiunile în curs de desfășurare ale BlockFi, iar compania înregistrează niveluri record ale volumului de tranzacționare fără întrerupere, a adăugat el.

Între timp, capturi de ecran ale depozitelor au făcut turul pe rețelele de socializare, cel puțin un Tweet arătând un depozit de 700 de Bitcoin (vezi imaginea de sus). Deși a scăzut semnificativ în această săptămână, un bitcoin se tranzacționa miercuri în jurul valorii de 34.000 de dolari, aceeași valoare ca și astăzi.

Săptămâna trecută, BlockFi a scris pe Twitter că unii participanți la promoție “pot vedea o plată bonus inexactă afișată în istoricul tranzacțiilor lor“.

Între timp, compania a trimis un e-mail utilizatorilor afectați cerând ca banii să fie returnați.

BlockFi, poate cea mai populară companie non-bancară de criptomonede, oferă o serie de produse crypto, inclusiv împrumuturi și depozite cu dobânzi și gestionează platforme pentru tranzacționarea criptomonedelor. Compania a fost în centrul atenției în ultima perioadă, deoarece i-a crescut și capitalul și baza de clienți în ultimele luni.

Greșeala companiei de criptomonede amintește de gafa de 500 de milioane de dolari a Citigroup Inc. din vara anului trecut, când a trimis din greșeală plăți către un grup de creditori.

Dacă ar fi să izolăm problema, a fost doar o eroare temporară“, a declarat Mike Loukas, director executiv la TrueMark Investments, despre BlockFi. “O eroare pe care băncile o fac frecvent, în dolari. Dar pentru că aici este vorba despre o criptomonedă volatilă, greșeala s-a amplificat“.

Nu toți clienții vor să returneze bitcoinii

Unii clienți au retras bitcoinii din cont, imediat cum i-au primit. BlockFi a trimis un email tuturor clienților în cauză, rugându-i să returneze banii. Majoritatea au returnat banii, însă BlockFi nu a reușit să recupereze toată suma încă.

Un client a anulat retragerea, dar a fost prea târziu, iar bitcoinii ajunseseră deja în portofelul său securizat, cold storage, fără ca acesta să știe. A doua zi, a fost sunat de BlockFi și amenințat cu proces penal dacă nu returnează banii.

Un user de pe Reddit, s-a plâns că a retras propriile lui fonduri de pe BlockFi, dar compania l-a amenințat că-l dă în judecată dacă nu returnează fondurile, deși a fost o confuzie din partea companiei.

Există și cei care iau partea celor care au păstrat bitcoinii trimiși din greșală, argumentând că nu există nici un temei legal să-i dai în judecată, de vreme ce natura blockchain-ului arată că poți trimite BTC la o adresă greșită și să nu-i mai poți recupera niciodată, deci dacă BlockFi a trimis greșit este răspunderea lor, mai ales că au rezerve să acopere pierderile.

Dezbaterea încă continuă pe Reddit. Cei care țin cu BlockFi au argumentat că nu poți să scapi basma curată luând bitcoinii trimiși greșit pentru că BlockFi are toate datele tale, adresa, cartea de identitate și îți poate face proces bazat pe rea credință și tentativă de furt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *