Cum faci profit când prețul scade – Metodă simplă

Suntem obișnuiți cu ideea că dacă prețul criptomonedei crește – facem bani, iar dacă scade – pierdem bani. Însă te-ai gândit că poți paria pe scăderea prețului ca să faci profit? În acest scurt ghid, îți vom arăta cum să faci profit când prețul scade.

Strategia de shorting (short selling)

Poate ai auzit despre shorting, un mecanism complex prin care te împrumuți, vinzi apoi cumperi în timp ce prețul cade, iar cumva tu faci profit. Pentru a face short selling trebuie să ai un cont cu levier (leverage) și să faci tranzacționare în marjă (precum futures trading). Pentru shorting ai nevoie de instruire și nu se recomandă începătorilor. Pentru ceilalți, există platforme de tranzacționare foarte performante, printre care BYBIT.

Ai înțeles ceva? Ei bine, stai liniștit că metoda pe care o vei învăța mai jos este mai simplă decât strategia de shorting. Nu trebuie să fii geniul Michael Burry din filmul The Big Short ca să pariezi împotriva prețului, ci doar să urmărești pașii de mai jos.

METODA LVT (Leveraged Tokens)

Dacă ai cumpărat o criptomonedă de pe un exchange, știi suficient cât să aplici metoda aceasta, pentru că tot ce trebuie să faci este să cumperi un leveraged token, care reprezintă un token care crește în valoare când prețul scade. Spre exemplu, tokenul BTCDOWN crește în valoare când Bitcoin scade.

Pasul 1:

Loghează-te pe Binance și intră pe pagina platformei de tranzacționare adică la TRADE -> ADVANCED (nu CONVERT sau CLASSIC).

Pasul 2:

Click pe ticker-ul BTC/USDT (sau orice pereche de criptomonede care te interesează) și apoi click pe ETF, ca în imaginea de mai jos:

Sursa imaginii: Binance Academy

Pasul 3:

Alege token-ul care te interesează. De exemplu BTCDOWN dacă vrei să pariezi pe scăderea prețului BTC. Pentru o listă completă vezi aici Lista Leveraged Tokens. Apoi cumpără-l la fel cum cumperi orice altă criptomonedă, cu un ordin de BUY.

Aceasta a fost toată metoda. Sperăm că îți va fi de folos.

Ce sunt Leveraged Tokens?

LVT-urile sunt o modalitate de a tokeniza pozițiile de SHORT sau LONG de pe piața Futures. Aceste token-uri au fost create de exchange-ul FTX și acum sunt disponibile pe cel mai mare exchange din lume, Binance. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt token-uri ERC-20 pe rețeaua Ethereum.

Beneficii:

  1. Scapi de problema lichidării: În mod tradițional, ca să pariez pe scăderea prețului, este nevoie să deschizi o poziție care va fi vulnerabilă la lichidare. Dacă prețul se mișcă prea mult împotriva poziției tale, banii tăi din marjă (margin account) se consumă și poziția ta este lichidată, pierzând nu doar din diferența de preț ci și din taxele de lichidare. Cu Leveraged Tokens nu poți fi lichidat, pentru că deții un token pe piața SPOT (în loc de Futures).
  2. Nu trebuie să depozitezi garanție: Așa cum am menționat anterior, când faci shorting, banii din marjă se pot consuma și vei fi lichidat. Contul de marjă (margin account) funcționează ca o garanție atunci când tranzacționezi cu levier (leverage: 2x, 3x, 10x, 125x) și dacă piața merge împotriva poziției tale, ori ești lichidat, ori va trebui să adaugi mai mulți bani în marjă. Cu Leveraged Tokens nu trebuie să depozitezi nici o garanție, ci doar banii pe care-i folosești ca să cumperi token-ul.
  3. Simplifică foarte mult strategia de short selling: Nu numai că short selling-ul este complicat de înțeles la început, dar trebuie să și înveți cum se folosește pe fiecare platformă. De exemplu, Binance nici nu-ți permite să faci short selling până nu completezi testarea cu întrebări grilă, după ce ai învățat tutorialul. Însă cu Leveraged Tokens, poți începe imediat, iar partea complicată dispare.

Ce Leveraged Tokens sunt disponibile?

Poate nu vrei să faci short la BTC, poate vrei la ADA, atunci cumperi tokenul ADADOWN. Pentru o listă completă de token-uri vezi pagina: Leveraged Tokens.

Cât este leverage-ul?

Aceste token-uri au un leverage variabil între 1.25x și 4x. Valorile se echilibrează în funcție de mișcările pieței, în așa fel încât să fie cât mai sigure pentru investitori.

Ce comisioane plătești la Leveraged Tokens?

Vei plăti același comision de tranzacționare conform volumului din contul tău și în plus o taxă de 0.01% pe zi.

Cum scoți profit cu Leveraged Tokens?

Spre exemplu, cumperi 1 BTCDOWN, iar dacă prețul BTC scade, acel 1 BTCDOWN valorează mai mult și-l poți vinde contra USDT. Vânzarea se face ca la orice criptomonedă, cu un ordin de vânzare (SELL).

Mai ai și opțiunea REDEMPTION ca să scoți profitul, însă de cele mai multe ori e mai profitabil să vinzi direct pe platformă pentru că la REDEMPTION există o taxă suplimentară (0.1%).

Shorting versus Leveraged Tokens

Strategia de shorting este mai potrivită pentru traderii avansați, care vor să seteze personal leverage-ul, poziția, stop-loss și alte opțiuni conform strategiei lor de trading.

Leveraged Tokens este pentru toată lumea.

Concluzii

Într-o piață volatilă ai nevoie să poți face profit și dacă prețul merge în sus dar și dacă merge în jos, astfel nu trebuie să fii doar un taur sau doar un urs, poți să alternezi și să fii ambele. Spre exemplu, chiar dacă crezi în bitcoin pe termen lung, poți face și profit pe termen scurt din corecțiile de preț (pariezi pe scăderea prețului) iar profitul obținut îl poți reinvesti, mărindu-ți cantitatea de bitcoini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *