Ce este Solana și de ce toată lumea o cumpără?

Criptomoneda Solana (SOL) a explodat la un nou ATH, depășind prețul de $160, întrecând moneda Dogecoin în top 10 și ocupând locul 7 la momentul scrierii acestui articol cu o capitalizare de piață de peste 47 de miliarde de dolari. În continuare vom descoperi de ce a crescut Solana atât de tare și care este viitorul acestei criptomonede promițătoare.

UPDATE: Marți 7 septembrie 2021, Solana a urcat și mai tare atingând $195.

Știai că dacă cumpărai Solana în valoare de 100 de lei la începutul anului, astăzi ar fi valorat ~9000 de lei?

De ce a crescut Solana?

Dacă la începutul anului Solana era în jur de $2, în luna mai criptomoneda SOL a atins un ATH de $58, apoi a căzut cu corecția pieței până la $19. Taurii au început să accelereze pe la mijlocul lunii august când Solana a urcat de la $43 la $53 într-o singură zi. Apoi pe parcursul a 3 săptămâni, a intrat într-o zonă de descoperire a noului ATH (vârf) depășind $160 în seara de luni (6 Sept 2021) fără semne de oprire (n.r. UPDATE, a spart $190 a doua zi).

Motivul pentru care Solana (SOL) a crescut atât de mult este lansarea Pyth Network pe blockchain-ul Solana, luna trecută. Pyth Network este un serviciu crypto de tip ”oracol”, un agregator de date financiare, foarte necesar pentru evoluția DeFi (finanțe descentralizate). Există planuri de a transmite aceste date în viitor prin rețeaua Wormhole.

Ce este Solana?

Solana este criptomoneda cu cel mai rapid blockchain din lume, având un comision de tranzacționare mediu de doar $0.00025 conform site-ului oficial.

Solana a fost fondată în 2017 de către Anatoly Yakovenko, un important inginer de la Qualcomm, Dropbox și Mesosphere. Acesta a descoperit o cale de a îmbunătăți considerabil performanța unei rețele de noduri, astfel făcând-o la fel de rapidă ca un singur nod clasic.

Solana este un blockchain concurent cu Ethereum, aducând smart contracts pe o rețea mult mai performantă tehnic decât Ethereum. Algoritmul utilizat este dPoS (delegated-Proof-of-Stake) cu mecanism de incentivizare a hodler-ilor ca să valideze tranzacții și cu mecanism de deflație prin burn parțial al comisionului de tranzacționare. Iar pe viitor moneda virtuală SOL va fi folosită și pentru guvernanță.

În 2021, jucători mari din piață îi recunosc potențialul (FTX și Jump) iar pe partea de investiții (VC) s-au strâns peste 300 de milioane de dolari în iunie 2021 de la companii precum: Alameda Research, Andreessen Horowitz, Polychain Capital și CoinShares.

Solana versus Ethereum

Chiar dacă Solana este ”mai bună” decât Ethereum din punct de vedere tehnologic, nu înseamnă neapărat că-l va întrece sau că-l va distruge (Solana fiind considerată un ETH Killer).

În momentul de față, Ethereum are o popularitate mult mai mare decât Solana și o activitate uriașă comparativ. Nimeni nu-l poate opri pe Vitalik Buterin să-și îmbunătățească invenția pas cu pas de-a lungul anilor înainte ca proiectul Solana să i-o ia înainte.

În plus, echipa din spatele Solana a declarat că proiectul lor este mai degrabă complementar cu Ethereum decât rival.

Ce înseamnă Solana?

Solana înseamnă în limba spaniolă ”loc însorit” și poate fi și nume de fată, însemnând lumina soarelui.

Predicție preț Solana

Dacă comparăm linia galbenă de pe grafic, cu cea de jos de pe Stoch RSI, observăm o divergență accentuată care indică o viitoare scădere a prețului. Însă inerția bullish mai poate dura un timp, așa că putem să ne așteptăm ca prețul să depășească și $200 în următoarele zile.

Însă dacă prețul se stabilizează și revine la o structură laterală, ne putem aștepta la o nouă explozie a prețului însă nu acum ci ulterior, în funcție de durata corecției.

Dacă investitorii inițiali încep să vândă masiv, vom vedea și o corecție puternică, cu posibilitatea unei coborâri între $100 și $90 (nivelul 0.5 respectiv 0.618 Fibonacci).

Desigur, prețul Solana va fi influențat și de mișcările tăticului Bitcoin, care este în continuare pe creștere, cochetând cu nivelul $52000. Iar dacă acesta va continua raliul spre $55000 (așa cum am prezis într-un articol precedent), atunci prețul SOL are șanse mari să avanseze și zilele următoare.

De unde cumperi Solana (SOL)?

Poți cumpăra criptomoneda Solana de pe exchange-urile majore, cel mai simplu fiind de pe Binance (dacă încă nu ai un cont de Binance, crează unul în 5 minute aici).

Poți cumpăra direct cu cardul bancar de pe exchange sau convertind alte criptomonede, în principal Bitcoin, USDT sau BUSD.

Nu e mai bine să vinzi Solana la ATH?

E ok să iei profit, în funcție de prețul de intrare (cumpărare), însă ATH-ul a început după ce prețul a spart $58, iar unii au vândut la $70, alții la $100, dar acum prețul este $180. Așa că cel mai înțelept este să vinzi parțial, să mai păstrezi niște monede, ca să nu pierzi o creștere parabolică importantă cu un vârf neașteptat. Desigur, nici să încerci să prinzi vârful nu este o idee bună, dar măcar poți să-ți crești prețul mediu de vânzare prin această vânzare parțială.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *