Criptomoneda ICP – Internet Computer – Ce înseamnă și ce potențial are

ICP este o criptomonedă care a apărut brusc în TOP 10 în luna mai 2021 și care a stârnit curiozitatea tuturor pasionaților de crypto. În acest articol vom afla mai multe despre Internet Computer (ICP), un proiect care vrea să revoluționeze complet internetul.

Sursa imaginii: MIT News

Ce este ICP – Internet Computer?

ICP înseamnă Internet Computer Protocol și a fost dezvoltat de fundația Dfinity. O fundație din Elveția al cărei nume înseamnă ”descentralizare infinită” (D de la decentralized, finity de la infinity). Criptomoneda ICP a fost construită pe propriul blockchain (Internet Computer Protocol).

Fondatorul Dfinity, Dominic Williams, spune că acest protocol ne oferă o platformă care nu poate fi atacată de hackeri, reduce costurile foarte mult și este interoperabilă. Utilitatea principală fiind posibilitatea creării de website-uri și aplicații web fără să mai avem nevoie de servere, cloud și alte servicii care costă considerabil. Misiunea este de a oferi un internet deschis, unde utilizatorii nu vor fi dominați de marile companii de tehnologie.

Criptomoneda ICP este folosită pentru a cumpăra putere de procesare pe blockchain și vine cu o cantitate maximă de 469 milioane de monede.

Dfinity a fost fondată în 2016 de către Dominic Williams, un antreprenor în serie. În 2021 fundația a ajuns la 188 de angajați din Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și Germania, având 3 centre de cercetare în Silicon Valley, San Francisco și Zurich.

S-au investit 220 de milioane de dolari în granturi acordate cercetătorilor platformei.

Este ICP un shitcoin?

ICP nu este un ICO (un token pe rețeaua Ethereum) nici un token pe BSC, ci este un proiect gândit de la zero, cu blockchain propriu, în care s-au investit mulți bani și foarte mult talent. Dacă ar fi să punctăm seriozitatea unui proiect crypto, probabil că ICP ar lua notă maximă.

Proiectul este în al 5-lea an de dezvoltare și nu a fost focusat pe creșterea prețului monedei ci pe construirea infrastructurii. ICP nu s-a lansat ca un blockchain fără aplicații, așa cum s-au lansat ADA, DOT, SOL, ci a venit deja cu un exchange descentralizat, o platformă social media și o aplicație de mesagerie. Fiind un proiect de anvergură, are potențialul de a depăși concurența (Ethereum, Cardano, Polkadot, Solana).

Cum a devenit Internet Computer (ICP) atât de mare de a ajuns în Top 10?

Cu fonduri venite din partea firmei Andreesen Horowitz. Să nu uităm că Andreesen Horowitz are o reputație considerabilă în Silicon Valley, mulți investitori fiind atrași de ICP, datorită acestei firme.

Un alt motiv este misiunea proiectului, care arată mult potențial, putând destabiliza niște companii gigantice de pe internetul actual.

Diferența între ICP și celelalte criptomonede

Cu ce diferă Internet Computer de Ethereum și celelalte blockchain-uri pe care se pot construi aplicații descentralizate? În primul rând, toate criptomonedele actuale depind de rețeaua de internet. Peste 60% din nodurile rețelei Ethereum rulează pe servicii centralizate de cloud, iar 25% pe Amazon AWS. Dacă serviciile de cloud sau ISP-urile doresc să blocheze accesul ETH sau al altor proiecte, o pot face, însă nu pot bloca și ICP. Diferențele cele mai importante sunt:

  • Oricine poate crea website-uri și software pe ICP: Tot ce vei crea pe ICP nu va mai fi spionat de Google sau Amazon. Proiectele tale vor fi ferite de văzul companiilor mari. Proiectele nu sunt doar pentru dezvoltatori software, orice persoană va avea posibilitatea să-și găzduiască site-ul pe ICP.
  • Internet Computer este o platformă descentralizată, nu are nevoie de cloud: Multe alte blockchain-uri rulează în cloud. ICP rulează pe centre de date independente din întreaga lume, configurate special pentru platformă. Aceste centre pot crea noduri și sunt plătite în moneda ICP în schimbul puterii de procesare, asemănător cu mineritul de BTC sau ETH.
  • Este rapid: Deși au apărut numeroase proiecte crypto care promit viteza tranzacțiilor, ICP are viteze mari la tranzacții, poate rula aplicații web și site-uri la viteza internetului și este scalabil la infinit.

ICP seamănă cu Filecoin?

Deși Filecoin rulează pe IPFS (InterPlanetary File System), care poate fi confundat cu ICP, este mai mult un serviciu de stocare și schimb de fișiere. Spre exemplu, un website pe IPFS nu poate fi decât un site static (HTML) și nu poți rula aplicații web complexe.

Cum funcționează Internet Computer

Protocolul Internet Computer rulează numai pe hardware dedicat care îndeplinește anumite standarde de calitate ca să atingă viteze mari. În comparație, Ethereum rulează noduri pe hardware de orice calibru, îngreunând procesarea.

ICP este descentralizat, și este guvernat de NNS (Network Nervous System), care este un fel de ICANN (organizația de pe internetul centralizat care guvernează domeniile de internet).

Pentru a crea un nod este necesar acordul NNS, care verifică cerințele minime ale hardware-ului pe care rulează nodul înainte de a-l accepta în rețea. Cu cât mai multe noduri diferite sunt acceptate în rețea, cu atât crește și descentralizarea, iar posibilitatea scalării este nelimitată prin intermediul unui subnet.

Un subnet este un blockchain separat, care poate fi integrat cu alte blockchain-uri, o tehnologie similară cu parachains de pe Polkadot. Prin intermediul NNS, se conectează noduri unul la celălalt dând naștere unui subnet. Aceste subneturi sunt folosite pentru a găzdui canistre (canisters), care sunt echivalentul unui smart contract. Aceste canistre se pot conecta cu alte canistre de pe alte noduri, datorită capacității subneturilor de a face legătura cu alte subneturi.

Cine controlează rețeaua Internet Computer?

Rețeaua este controlată prin NNS, un fel de sistem nervos al rețelei, care permite hodlerilor să voteze în privința regulilor de guvernanță, similar cu alte protocoale Proof-Of-Stake (POS).

Ca să votezi, trebuie să blochezi monedele ICP în așa zișii neuroni, ceea ce-ți oferă avantaje similare cu staking-ul.

Dezavantajele ICP

Internet Computer pare să fie un proiect ideal, dar nici un proiect nu poate fi perfect:

  • Prețul mai poate scădea: investitorii inițiali au obținut o diferență de preț uriașă pe creșterea de la lansarea care a avut loc în prima jumătate a lunii mai 2021, așa că ne așteptăm ca aceștia să vândă parțial ca să încaseze profit. În al doilea rând, nu toate monedele au fost emise încă iar acest lucru poate genera o scădere de preț.
  • ICP este un altcoin: Chiar dacă este un proiect serios, prețul criptomonedei va avea de suferit ca orice monedă alternativă atunci când Bitcoin se prăbușește.
  • Zvonuri conspirative: Există o teorie care susține că ICP este un proiect în care sunt implicați membrii ai forumului economic mondial de la Davos, iar aceștia ar putea controla Internet Computer prin numărul mare de monede ICP deținute. Astfel, noul internet descentralizat ar fi totodată guvernat de o putere centrală. Aceste zvonuri, dacă devin virale, pot crea suficient FUD (sentiment negativ) ca să dăuneze puternic prețului.

De unde cumperi moneda ICP – Internet Computer?

Datorită reputației fondatorilor și a investitorilor, criptomoneda ICP s-a lansat puternic pe majoritatea exchange-urilor mari, astfel că poate fi cumpărată și de pe Binance, cel mai mare exchange din lume.

Criptomoneda poate fi găsită și pe Coinbase, Gate.io, Kucoin, OKEx, Coinlist Pro, XT, MXC, Huobi, Hitbit și altele.

Concluzii

ICP este o criptomonedă promițătoare pe termen lung. Chiar dacă prețul deja a explodat și se menține în TOP 10-15, potențialul de creștere este încă foarte mare datorită bull market-ului.

Prețul ICP de azi depinde de data la care citești acest articol. Poți afla prețul Internet Computer de pe site-uri precum CoinMarketCap sau CoinGecko.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *