Rugpull – ce înseamnă?

Atunci când inițiatorii unui proiect crypto fug cu banii investitorilor înseamnă că au făcut rugpull. Expresia este acum folosită pentru orice fel de exit-scam din lumea crypto, deși ea avea o definiție referitoare în mod specific la smart contracts din DeFi. Acum, expresia și-a lărgit înțelesul așa că nu se mai face distincție dacă se referă la o cădere a prețului NFT-urilor sau un joc crypto eșuat, practic de fiecare dată când pierzi bani într-un proiect crypto vei spune că a fost rugpull.

Așa cum descriam în articolul despre țepele din crypto, expresia rugpull în traducere înseamnă când cineva îți trage covorul de sub picioare. Înțelesul originar descria ceea ce se întâmplă atunci când dezvoltatorii unui proiect fug cu rezerva de lichiditate (pool). Această rezervă de lichiditate este o componentă esențială a unui proiect DeFi, care permite tranzacționarea crypto pe platforme DeFi precum Uniswap sau Pancakeswap.

Tipuri de rugpulls

Aceste rugpulls sunt metode de fura banii investitorilor crypto de către cei care știu să-și promoveze proiectele și care profită de vestul sălbatic de pe platformele descentralizate. În lipsa unei legislații, aceștia nici măcar nu pot fi considerați în afara legii. Cu timpul escrocheriile au evoluat și au devenit din ce în ce mai greu de detectat, dar și mai greu de pus în practică.

Rugpull simplu

Persoana care crează un proiect, să spunem un nou token pe Pancakeswap, are nevoie de fonduri pentru a crea rezerva de lichiditate necesară pentru tranzacționarea pe platformă. Fondurile le obține de la oameni după ce-i atrage prin social media cu noul său proiect promițător. Oamenii investesc, lichiditatea este blocată într-un smart contract, dar creatorul proiectului dispare peste noapte cu toate fondurile din lichiditate.

Burn address

Oamenii au învățat să se ferească de un rugpull simplu, obișnuindu-se cu aceleași tipare constând într-o echipă anonimă, proiect fără MVP, sloganuri euforice și ostentative. Așa că băieții răi au trecut la altă șmecherie profitând de conceptul de burn, când arzi din monede pentru a crea deflație, și au creat o adresă de burn falsă.

Investitorii sunt foarte încântați ca un proiect să aibă un astfel de mecanism de burn, așa că este de obicei un atu ce atrage mai mulți investitori. De regulă, nu are nimeni acces la adresa de burn, fondurile trimise acolo devenind inaccesibile, dar unii păstrează cheile private în secret. După ce s-a strâns o sumă suficient de mare, hoțul accesează fondurile din adresa de burn și le vinde pe piață generând un dump masiv care dăunează tuturor investitorilor.

Slow Rug

Un rugpull lent. Acesta se întâmplă la proiectele care au ceva tracțiune, ceva succes și destui investitori. Escrocheria constă în a extrage fonduri de-a lungul timpului de la investitori, în cantități suficient de mici să nu afecteze piața prea mult, dar care sunt suficient de mari pentru o mână de oameni (hoții). În felul acesta proiectul ”sângerează” până la o eventuală prăbușire completă.

Este destul de greu să detectezi un slow rug pentru că dezvoltatorii au multe modalități aparent legitime de a lua fonduri de la investitori, cum ar fi să ceară fonduri pentru listarea pe exchange, sau fonduri de marketing. Lucruri care sunt greu de verificat, mai ales când s-a stabilit un raport de încredere între investitori și dezvoltatori. Dar în principiu niște semnale de alarmă sunt atunci când dezvoltatorii nu prea fac nimic, promit multe și se focusează doar pe hype.

La un slow rugpull se putea folosi și adresa de burn până recent, dar între timp investitorii au început să citească contractele smart să vadă cu ochii lor dacă adresa de burn permite transferuri. Mai mult decât atât, firmele de audit crypto (precum Certik) detectează imediat o adresă de acest gen.

Exit-Scam Rugpull

În principiu, toate rugpulls sunt niște exit-scams, însă sunt situații în care echipa e onestă și nu dorește un rugpull dar ajunge în această situație nefericită în mod circumstanțial. Câteodată în echipă există o persoană cu intenția de a face ”rug” la un moment dat. Membrii echipei de multe ori nu sunt neapărat prieteni sau cunoscuți, așa că se poate strecura o persoană malițioasă care reușește să obțină accesul la unul din portofelele importante. Nu este un lucru rar să vedem echipe care se destramă din acest motiv, sau echipe care se dezic de un membru care a furat din fonduri.

O altă situație este cazul în care un dezvoltator onest care vrea să creeze un proiect real pe termen lung, întâmpină o serie de eșecuri, în sensul că piața cade, interesul față de token scade și nu are fonduri să mai investească în marketing. O astfel de persoană în lipsa integrității și a unui simț etic, va fi motivată să facă un exit fugind cu banii investitorilor loiali care mai rămăseseră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *