Play to Earn: Jocurile NFT redefinesc viitorul muncii

Modul în care lucrăm în societatea noastră se îndreaptă din ce în ce mai mult către o economie bazată pe lucrul la distanță (remote), o ocazie prin care jocurile NFT play-to-earn încep să promită din ce în ce mai mult. Vă puteți imagina o lume în care nu vom mai lucra pentru o companie sau stat, ci pentru un protocol descentralizat, într-un joc pe calculator?

O lume virtuală din jocul The Sandbox unde poți crea lumi 3D bazate pe NFT-uri.

“Economiile lumii crypto au început deja să redefinească viitorul muncii. Ele îmbină modul în care ne jucăm, învățăm, ne organizăm, socializăm și creăm, cu conceptul de proprietate privată și generarea de venituri. În acest sens, ceea ce se pregătește în prezent este mult mai amplu decât munca de zi cu zi.”

Stephen McKeon, profesor la Universitatea din Oregon.

Într-adevăr, jocurile crypto îmbină și concepte de investiții, comerț și management pe lângă jucatul în sine. Se poate spune că este o gameificare a comerțului cu NFT-uri care creează noi economii și implicit noi surse de venituri.

În ecosistemele crypto, avem grupuri de smart contracts, în care circulația resurselor este impusă prin cod, mai degrabă decât printr-un intermediar uman care se bazează pe o structură juridică tradițională. Ceea ce înseamnă că indivizii sunt acum capabili să formeze colectiv relații contractuale complexe chiar și în absența unei instituții care să-i supervizeze. Acesta este un lucru fără precedent pentru organizarea umană și gestionarea resurselor.

Aceste contracte inteligente ne permit să modernizăm mecanismele actuale de coordonare care convertesc aportul uman în capital, ceea ce duce la modele complet noi de a munci pe bani și face accesibile oportunități de câștig mai viabile pentru persoanele din întreaga lume, care până acum erau insuficient deservite. Evident, țările mai sărace vor avea de câștigat, iar pentru noi românii este o oportunitate mai mult decât binevenită.

Cum funcționează jocurile Play to Earn?

De multe ori, există un token al jocului (o criptomonedă) care este folosit în loc de bani dar și pentru guvernanță, sau poate fi reprezentat ca un NFT din joc. Fiecare token de guvernanță îi conferă jucătorului puterea de a participa la dezvoltarea jocului și la alocarea fondurilor interne, această putere fiind, desigur, proporțională cu cantitatea de tokenuri pe care o deține fiecare jucător. Acest tip de sistem este transparent pentru toată lumea și asigură corectitudinea în schimbul de obiecte între jucători. Jocurile Play to Earn merg în direcția unei democratizări și a meritocrației îndepărtându-se de rigiditatea autoritară a unei companii tradiționale.

De asemenea, jucătorii pot primi o parte din veniturile jocului, bucurându-se în același timp de jucatul în sine. Modelele convenționale de afaceri pentru jocuri sunt, în general, concepute astfel încât toate veniturile să revină companiei producătoare. În schimb, jocurile NFT se străduiesc să construiască universuri deținute de jucători, permițându-le acestora libertatea de a juca și de a câștiga venituri.

Ca să vezi câteva exemple de jocuri NFT citește și: Cele mai tari jocuri crypto – TOP 7

“Explozia de popularitate în proiectele play-to-earn joacă un rol major în adoptarea criptomonedelor în general. Oportunitatea de a câștiga bani decenți prin intermediul jocurilor Play2Earn poate fi salvatoare pentru persoanele din țările în curs de dezvoltare. Gamificarea mediului crypto facilitează acceptarea lumii DeFi, care va îmbunătăți cu siguranță modul de a face afaceri și viața noastră de zi cu zi.”

Sasha Ivanov, fondator al Waves Protocol.

3 Moduri prin care faci bani cu jocurile crypto

Cu toții putem înțelege ideea de Play to Earn, dar cum facem banii mai exact?

  1. FARMING/GRINDING: În jocurile free-to-play mai ales, trebuie să repeți o activitate de multe ori ca să poți găsi obiecte (NFT) prețioase. Spre exemplu, în Lost Relics, mergi în căutarea unor comori pierdute, luptându-te cu monștrii în catacombe. Dacă după completarea unei catacombe, ieși nevătămat de acolo și reușești să aduci niște iteme valoroase, atunci ai făcut bani. Astfel trebuie farmezi catacombele cât mai mult ca să ai norocul de a descoperi ceva valoros, sau să acumulezi mai multe iteme cu valoare mică.
  2. Investiția în iteme: Dacă cumperi iteme (NFT) – ideal când jocul este încă la începuturi – nu va mai fi necesar să pierzi foarte mult timp cu farming, pentru că mergi pe ideea că itemele vor crește în valoare cu cât vin mai mulți jucători și economia crește și poți câștiga din revânzare. Sau NFT-urile în sine generează venit, și simpla lor deținere este suficientă pentru un venit pasiv.
  3. Investiția în token: Dacă investeai în AXS (tokenul Axie Infinity) la început, făceai un 10x fără să joci, pur și simplu prin HODL pe creșterea prețului. Aceasta este o practică frecventă a investitorilor crypto, care nu sunt gameri și nu vor să joace ci să speculeze token-ul. Știind că crypto gaming este o industrie de viitor, poți căuta tokenul fiecărui joc promițător și să cumperi puțin din fiecare.

Ideal este să poți folosi toate 3 aceste metode combinate, caz în care vei avea șanse mari să faci bani, mai ales dacă ai prins jocul devreme (în fază pre-alpha, alpha sau beta).

Dacă vrei să afli mai multe despre jocurile pe blockchain, alătură-te grupului: Crypto Gaming România.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *