Minare Ethereum și criza cipurilor în 2021

minare ethereum cu placa video

Pentru a mina ethereum cât mai profitabil, avem nevoie de plăci video scumpe și o valoare ridicată a gazului eth (comisionul minerilor). Prețul gazului este la cote ridicate și rețeaua are nevoie de mai mulți mineri, însă cu GPU-urile este mai greu datorită crizei cipurilor.

Criza globală a cipurilor a început încă de anul trecut datorită pandemiei. Ciclurile de producție au fost amânate iar acum cererea este mai mare decât oferta. Acest lucru afectează numeroase industrii, de la telefoane la automobile, însă și mineritul de crypto. Datorită crizei, plăcile video populare se găsesc mai greu în 2021 și prețul acestora este în creștere. Nu există nici un semn că ciclul de producție va reveni la niveluri normale, așa că trebuie să ne descurcăm cu ce găsim/avem.

Dacă ai un computer de gaming, probabil ai un și un GPU decent. Îl poți pune la treabă când nu joci, sau când dormi, conectând placa video la un pool (fermă de minerit). O variantă mai simplă este să folosești aplicația celor de la Salad.io care te plătește în crypto sau în carduri visa virtuale cu care poți cumpăra online. Aplicația merge pe windows și îți detectează automat placa video, anunțându-te dacă e suficient de performantă pentru minerit sau nu. Apoi prin simpla apăsare a butonului START pornești mineritul. Dacă bagi și un cod promoțional îți dublează suma minată (încearcă codul: EC5FUG).

Top plăci video pentru minare ethereum în 2021

Deși sunt greu de găsit, totuși cu puțin noroc mai găsești placi video bune pe stoc. În general plăcile de gaming dau randament și la minerit, însă nu întotdeauna.

NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti

Un monstru sacru al plăcilor video, este probabil cel mai bun GPU pentru minerit ethereum ținând cont de raportul calitate/preț. Sunt și plăci mai performante, desigur, dar luând în calcul și consumul și prețul, aceasta este cea mai bună. Are un hashrate de 60 MH/s și un consum de 200 W.

PREȚ: între 4000 și 6000 RON (în funcție de distribuitor)

DISPONIBILITATE: Verifică AICI

AMD Radeon RX 5700 XT

O placă video de gaming decentă, dar foarte bună și pentru minare ethereum. Aproape aceeași performanță ca RTX 3060 Ti, însă mult mai ieftină. Are un hashrate de 54 MH/s și un consum de 225 W.

PREȚ: între 2500 și 3700 RON (în funcție de distribuitor)

DISPONIBILITATE: Verifică AICI

NVIDIA GeForce RTX 3090

Cu siguranță cea mai performantă de pe listă, însă nu este pentru buzunarul oricui. Cu 24GB GDDR6X RAM, sparge toate normele atât în gaming cât și în minerit eth, însă prețul ridicat strică ecuația și este mai rentabil să cumperi mai multe plăci mai ieftine, decât un singur RTX 3090. Are un hashrate de 121 MH/s și un consum de 350 W.

PREȚ: 15000 RON

DISPONIBILITATE: Verifică AICI

NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER

Dacă RTX 3090 este prea high-end, avem aici o placă video pentru un buget mai mic. Nu consumă mult dar nici nu minează cu un hashrate mare, însă ușor ușor poți strânge niște câștiguri, mai ales în bull market-ul din 2021. Are un hashrate de 26 MH/s și un consum de 125 W.

PREȚ: între 1200 și 2700 RON (în funcție de distribuitor)

DISPONIBILITATE: Verifică AICI

AMD Radeon RX Vega 56

O placă video decentă, silențioasă, care nu se încinge ușor, pe care o poți pune la treabă în timp ce dormi. Are un hashrate de 48 MH/s și un consum de 165 W.

PREȚ: 3000 RON

DISPONIBILITATE: Verifică AICI

Alte GPU-uri pentru minerit

Plăcile GTX 1060/1070 rămân în continuare valabile, la fel ca și Ti-urile: GTX 1660/1070/1080 Ti plus RTX-urile 2070 sau 2080 Ti. De la AMD avem RX-urile 580/590 cât și 5600 XT și 6700 XT. Sunt încă multe plăci video fabricate anii trecuți care duc destul de bine pe partea de minerit, în general criteriile sunt cât mai mult RAM și cât mai puțin consum, combinate.

De ce să minez ethereum în loc să cumpăr ETH?

O întrebare al cărei răspuns necesită puțină gândire în perspectivă. Dacă ne gândim bine, investiția în ethereum în loc de echipament de minare, poate părea o idee mai bună, pentru că nu mai trebuie să cumpărăm gpu, să plătim curent în plus, iar prețul ETH este în creștere. Totuși este o investiție speculativă și nu știm cât timp va crește prețul, pe de altă parte suntem tentați să folosim investiția în ETH pentru a cumpăra tokene DeFi sau alte criptomonede mici, iar riscul poate crește, investiția devenind încet încet un joc de noroc.

Cât despre cumpărarea unei/unor plăci video pentru minerit este ca o mică afacere, unde avem investiție inițială, costuri lunare (curent electric) și venit (eth minat). Dispare latura speculativă și practic vindem ETH câștigat ca să plătim curentul electric și să reinvestim (eventual în mai multe plăci video) sau să încasăm profitul. În felul acesta, chiar dacă piața cade, sau mineritul devine neprofitabil (vezi și calculatorul de profitabilitate), pur și simplu ne oprim din minerit, fără să pierdem 80% din investiție, ca atunci când deținem crypto și ne prinde un bear market. Profitul rămâne încasat și plăcile video pot fi revândute sau păstrate pentru următorul sezon de minerit.

Concluzii

Chiar dacă ne aflăm într-o criză a cipurilor, cu puțin noroc încă mai putem găsi plăci video decente pentru minerit. Iar atâta timp cât minarea de eth este profitabilă, oricine cu un gpu decent poate face un mic venit pasiv.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *