Ce facem când cade piața

imagine cu caderea pietei criptomonedelor (bitcoin)

Când cade piața, avem o oportunitate de cumpărare la un preț mai mic. Aceasta este cea mai bună soluție, însă poate fi o decizie dificilă pentru că apar întrebări precum: ”Și dacă va cădea mai mult?” sau ”Nu cumva începe un bear market?”. Vom explora aceste dileme în acest articol, încercând să găsim o soluție la fiecare.

Ce înseamnă că piața cade? Acestea sunt corecții ale pieței. Câteodată sunt mai mari sau mai mici, dar în principiu vedem că totul e pe roșu, majoritatea criptomonedelor sunt în scădere, începând cu Bitcoin și până la cele mai mici tokene.

Ce este un flash-crash de criptomonede?

Este o cădere bruscă a prețului criptomonedelor, la fel cum am văzut ieri, când prețul unui Bitcoin a căzut de la aprox. $60.000 la $50.000 în doar câteva ore. Dacă deții crypto și vezi prețurile în direct la momentul acestei căderi rapide, vei fi tentat să intri în panică și să vinzi, ca să nu pierzi prea mult. Însă aceasta este cea mai contraindicată decizie. Nici să cumperi imediat cum vezi picajul nu e bine, pentru că, așa cum se spune în terminologia traderilor: Nu încerca să prinzi un cuțit în cădere. În engleză, falling-knife este cuțitul care cade, în analogie cu prețul care cade rapid. O decizie mai bună este să începi să cumperi când prețul încetinește din cădere, să cumperi gradat, ca să prinzi un preț cât mai ieftin. Va trebui să ai răbdare, să nu lași panica să te copleșească, mai ales că platformele de tranzacționare se blochează în astfel de momente.

De ce se blochează platformele fix când cade piața?

Nu, nu este o conspirație, nu vă gândiți la Robin Hood și acțiunile Gamestop. Platformele de tranzacționare se blochează de fiecare dată când există un trafic exagerat de mare iar serverele nu fac față. Acest trafic amplificat este generat de numărul mare de oameni, care intră în panică și vor să vândă când văd că piața cade, cam la fel ca la ultimul sezon din Game of Thrones când platforma HBO abia făcea față când era episodul live. Ideal ar fi să fii printre cei care se pregătesc să cumpere. După cum spunea vrăjitorul din Omaha:

When there’s blood in the streets, you buy.

Warren Buffet

Cu alte cuvinte, când lumea intră în panică și vinde, este bine să cumperi.

Am cumpărat dar prețul continuă să scadă

Cel mai bine este să cumperi gradat. Dacă ai 1000 de lei, cumperi câte 100-200 de lei o dată. O cădere ”bruscă”, nu înseamnă că durează o secundă, poate dura mai multe ore și suntem tentați să ne grăbim. Este dificil să apreciem cât va dura căderea, sau dacă e o corecție care durează mai multe săptămâni. Nu putem ști exact cât va dura și până la ce preț va cădea, de aceea e bine să investim în trepte, puțin câte puțin.

Dacă deja ai investit toți banii și prețul continuă să scadă, cel mai bine este să nu faci nimic, să continui să faci HODL. Mai ales dacă este doar un flash-crash, piața își va reveni rapid până a doua zi, chiar dacă nu la fel ca la început. Spre exemplu, un flash-crash de la 60.000 la 50.000 și-a revenit a 2-a zi la 56.000-57.000

Și dacă de fapt, începe un bear market?

Piața crypto este volatilă, deci trebuie să ne așteptăm mereu la căderi de preț temporare. Nu putem să ne gândim că începe un bear market la fiecare mică corecție. Poate nouă ni se pare o cădere masivă, dar o corecție sănătoasă, naturală, este o scădere în jur de 30% și este perfect normală pentru un bull market. Dacă avem o corecție de 15-20% cum a fost ieri, nu înseamnă că începe un bear market. Momentan, nu sunt indicații că bull market-ul s-ar fi terminat.

De ce cad toate criptomonedele în același timp?

Criptomonedele cad simultan, aproape toate, pentru că sunt legate de prețul bitcoin. În piața crypto, liderul este Bitcoin, în sensul că acesta dictează direcția generală a pieței. Dacă prețul bitcoin scade, vor scădea și prețurile celorlalte criptomonedelor, cu mici excepții. Dar de ce? Pentru că, prețul multor criptomonede este exprimat în bitcoin (mai precis în satoshi, o fracțiune de bitcoin). Prețul lor nu este utilizat direct în fiat (USD, EURO etc) pentru că platformele de tranzacționare îl exprimă în BTC. Exemplu: Dacă prețul BTC scade, iar LTC are prețul de 0.004 BTC, va scădea automat și valoarea Litecoin în USD.

În lumea DeFi, prețul tokenelor este mai degrabă influențat de ETH sau de BNB (pe Binance Smart Chain), însă și de tokenele de SWAP (uniswap, pancakeSwap) iar felul în care se stabilește prețul este mai complex, de aceea, nu sunt corelate așa de direct cu BTC, însă dacă piața cade semnificativ, vor fi afectate și acestea.

De ce să cumpăr când cade piața?

La prima vedere pare irațional ca atunci când piața cade și foarte mulți vând, tu să te apuci să cumperi. Hai să ne reamintim de prețul bitcoin în Martie 2020, când a căzut puternic, ajungând sub $4000. Cei care au avut încrederea să cumpere atunci, se bucură acum de profituri considerabile. Desigur, nu vom mai prinde așa un chilipir, însă atâta timp cât suntem într-un bull market, este o idee bună să cumpărăm corecțiile. Aceste corecții de preț pot fi considerate momente de discount când putem cumpăra bitcoin la reducere (sau alte criptomonede).

Cum pot face bani când piața cade?

Deși cumpăratul rămâne varianta cea mai bună pe termen lung, se pot face bani rapizi dacă pariezi pe căderea prețului (short sell). Însă, strategia de short selling este recomandată doar traderilor cu experiență. Pentru traderii începători sau intermediari, există o metodă simplă de a aplica short selling, cumpărând poziții de short tokenizate. Pentru mai multe detalii vezi articolul: Cum faci profit când prețul scade – Metodă simplă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *