Bitcoin Crash – Noua Tulpină Covid din Africa de Sud afectează piața crypto

Bitcoin s-a prăbușit vineri de la $59.150 la $53.500 după descoperirea unei noi variante de coronavirus, potențial rezistentă la vaccinuri, numită Omicron (B.1.1.529). Este foarte probabil ca prețul să continuă să scadă.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, a scăzut astăzi (26 noiembrie 2021) cu 9% la cel mai scăzut nivel din ultimele 6 săptămâni. Era pe cale să înregistreze cea mai mare scădere într-o zi din 20 septembrie încoace, dar nu se știe ce se va întâmpla până la sfârșitul zilei.

Să nu uităm că un bitcoin crash de mare impact a avut loc și în Martie 2020 datorită covid-19, când prețul a fost aruncat de la aproape $8000 la un modest $3750.

Prăbușirea de vineri vine în momentul în care Bitcoin părea pregătit pentru o depășire a pragului de 60.000 de dolari, pentru că încă de joi începuse o creștere susținută. Pe piețe, investitorii au renunțat la activele mai riscante în favoarea siguranței percepute a obligațiunilor, a yenului și a dolarului. Deci și acțiunile de la bursă vor înregistra deprecieri.

Oamenii de știință au declarat că noua tulpină – detectată în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong – are o combinație neobișnuită de mutații și ar putea fi capabilă să evite răspunsurile imune, să o facă mai transmisibilă și ar putea fi chiar rezistentă la vaccin.

Oamenii de știință sud-africani au spus că aceasta conține 32 de mutații la proteina spike, componenta virusului care se leagă de celule. Aceasta are de două ori mai multe mutații decât varianta Delta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri de urgență pentru a aborda problema apariției variantei B.1.1.529 (Omicron).

De ce afectează Covid-19 prețul Bitcoin?

În mod normal, Bitcoin ca și aurul este un activ de ”criză”, în care oamenii investesc atunci când economia tradițională are probleme pentru a se feri de deprecieri. Însă în momentele de mare criză, când ne putem aștepta la noi lockdown-uri în toată lumea, impactul asupra economiei se anunță extrem de mare încât cade și prețul bitcoin.

Cu alte cuvinte: dacă totul se depreciază, se va deprecia și moneda bitcoin.

Răspândirea variantei covid-19 ar putea să afecteze și mai mult apetitul investitorilor, mai ales că noua tulpină Omicron (B.1.1.529) nu este izolată în Africa de Sud, ci a fost descoperită și în Botswana, Hong Kong și Israel (și probabil nedetectată în multe alte țări).

Creșterea BTC va fi nu doar frânată ci întoarsă din drum, iar piața ar trebui să se pregătească pentru pierderi suplimentare, asta include toate activele crypto.

Monedele alternative (altcoins), care tind să se miște în tandem cu Bitcoin, au scăzut și ele. Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, s-a prăbușit cu aproape 13%.

Între timp, piețele tradiționale au fost și ele afectate. Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 2,4%, iar contractele futures pentru Dow Jones au scăzut cu 800 de puncte.

Până la ce preț va putea scădea Bitcoin?

Rămâne de văzut dacă situația este într-adevăr gravă. Pentru că momentan nu există dovezi că această tulpină este foarte periculoasă, însă poate fi. Trebuie așteptată analiza oamenilor de știință de la Geneva și întâlnirea OMS pentru a afla mai multe despre această situația.

Dacă se dovedește că este o tulpină periculoasă care poate într-adevăr să evite efectele vaccinului actual, atunci întreaga economie va suferi ca și în Martie 2020. Deci moneda Bitcoin ar putea înregistra o cădere de 54% (ca în Martie anul trecut), ceea ce înseamnă că va prețul va scădea undeva între $27.000-$29.000 (luând în considerare vârful de azi de $59.000).

Dar dacă noua tulpină covid va fi combătută de vaccinul actual, iar situația nu va fi gravă, moneda bitcoin își va reveni foarte rapid, poate chiar cu un plus de forță, spărgând pragul de $60.000 imediat și lansând un nou bull market pe sfârșit de an, către noi vârfuri istorice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *