Tot ce ai vrut să știi despre fungibilitate

Fungibilitatea nu este ceva nou, ci este o noțiune veche din domeniul economiei, însă a pătruns în mainstream datorită lumii crypto, mai precis a tokenurilor nefungibile (NFT). Deși termenul a fost explicat adeseori în mass-media, nu există încă o aprofundare a discuției, mai pe înțelesul tuturor. Acest articol este un comentariu despre fungibilitate în general dar și prin prisma activelor crypto.

Fungibil – ce înseamnă?

La o privire în DEX, fungibil înseamnă ceva care poate fi înlocuit cu altul de același fel, de aceeași calitate și aceeași cantitate, în cazul când formează obiectul unei obligații.

Un sinonim pentru fungibil ar putea fi interschimbabil însă este doar o aproximare pentru că nu înseamnă exact același lucru.

Ca să înțelegem ideea de bază mai ușor o să dăm exemplul fetelor care se îmbracă cu aceeași rochie. Imaginați-vă o petrecere la care două fete vin îmbrăcate la fel, deși nu și-au propus. Este lesne de înțeles că ambele vor fi dezamăgite când o vor vedea pe cealaltă. De ce? Poate pentru că nu se mai disting, nu mai sunt unice, speciale. În analogia noastră special/unic este echivalent cu non-fungibil (nefungibil). Fetele vor putea fi confundate între ele de către petrecăreți, ceea ce nu este de dorit. În analogia noastră, a fi confundate este o echivalare aproximativă cu fungibilitatea.

Banii sunt fungibili

Banii sunt reprezentați de unități echivalente. 1 euro al meu este același cu un 1 euro al tău. Bancnota ta de 100 de lei este echivalentă cu bancnota mea de 100 de lei (doar dacă nu e ruptă, vezi mai jos relativitatea fungibilității).

Banii sunt interschimbabili și echivalenți când vorbim despre aceeași bancnotă de aceeași calitate și cantitate, deci sunt fungibili.

Bunuri fungibile și nefungibile

Bunurile de același fel, de aceeași calitate, sunt fungibile. Spre exemplu un pix, un ac de siguranță, un pahar, sau orice alt bun produs în masă este de regulă fungibil.

Bunurile nefungibile sunt cele care au unicitate, o diferențiere datorită căreia nu pot fi echivalate între ele. De exemplu, o casă, un diamant, o pictură și așa mai departe.

Relativitatea fungibilității

Nimic nu este perfect, de aceea nici fungibilitatea nu poate fi perfectă. Așa cum spuneam mai sus, dacă bancnota mea de 100 de lei este ruptă, nu va mai fi tratată ca având valoarea de 100 de lei, deci nu mai este interschimbabilă cu o altă bancnotă de 100 de lei, în funcție și de cât de ruptă este, chiar dacă unii comercianți o vor accepta.

Criptomonedele pot fi considerate ca având un grad mai mare de fungibilitate chiar decât banii, tocmai pentru că sunt complet digitale, neexistând bancnote fizice care se pot degrada. Însă și aici fungibilitatea poate deveni relativă așa cum vom vedea mai jos.

Valoarea subiectivă

Cu toții dăm o valoare bunurilor din jurul nostru, dar valorile diferă în funcție de preferințele noastre. Spre exemplu, dacă vrem un scaun roșu și vânzătorul are doar scaune albastre, nu vom fi satisfăcuți chiar dacă scaunele roșii și albastre arată identic ca formă și au același preț. În teorie scaunele sunt fungibile dar în cazul nostru sunt nefungibile, pentru că dăm o valoare mai mare scaunului roșu decât celui albastru.

Banii pot deveni repede nefungibili când îi privim printr-o anumită perspectivă subiectivă. Dacă o sumă de bani a fost obținută foarte ușor și neașteptat, să zicem o primă, un bonus sau un premiu la loterie, omul respectiv va putea avea senzația că acești bani sunt ”în plus”, că nu au aceeași valoare ca banii obținuți prin muncă, deci în consecință, îi va cheltui mai ușor, cu mai puțină înțelepciune.

Bani murdari

La fel, banii obținuți prin mijloace ilicite se numesc bani murdari. Trecuți prin filtrul moral, acești bani nu mai au valoare pentru noi. Spre exemplu, când vorbim de bitcoin, există monede care au fost tranzacționate anterior prin Silk Road, cu scopul traficului de droguri. Unii oameni nu doresc să dețină astfel de monede și le preferă pe cele proaspăt minate, ca să fie siguri că nu au fost utilizate anterior în scopuri ilegale.

Această separare determină ca 1 bitcoin al meu să nu mai fie echivalent cu 1 bitcoin al tău, deci să nu mai fie fungibili, însă pentru că majoritatea tranzacțiilor se petrec pe exchange-urile mari și este dificil să li se urmărească originea, fungibilitatea se păstrează.

Paradigmele noi

O paradigmă nouă, foarte pregnantă astăzi, este cea a energiei sustenabile. Kevin O’Leary, investitorul de la emisiunea americană Shark Tank, a făcut o distincție între bitcoinii proveniți din fermele de minerit din China și cei proveniți din surse de energie sustenabilă:

În următorii doi ani, vor fi două feluri de bitcoini. Monede minate în China pe bază de cărbuni și monedele curate obținute în țări care folosesc surse de energie verde.

Kevin O’Leary – Aprilie 2021

Această paradigmă aduce o valoare superioară unor bitcoini în fața altor bitcoini, în funcție de cum au fost minați, scăzându-le gradul de fungibilitate. Între timp, minerii de bitcoin au migrat din China în America de Nord și se pare că acest capitol s-a încheiat momentan.

Tokenuri Nefungibile (NFT)

Unii le spun jetoane nefungibile sau token-uri non-fungibile, dar cu toții am auzit de NFT. În general NFT-urile se prezintă sub formă de colecție de imagini, dar pot fi reprezentate în multe feluri. Unicitatea lor le determină non-fungibilitatea. Câteodată imaginile sunt pur și simplu numerotate, astfel cineva poate avea tokenul numărul 1, care de regulă este considerat mult mai valoros decât un număr aleator din colecție, precum 3211.

Totuși, determinarea valorii NFT-urilor nu este un lucru simplu. Câteodată numărul NFT-ului contează, dar alteori este mai important conținutul NFT-ului (imaginea unică). Iar dacă vorbim despre lansarea unei colecții, nu putem ști la ce valoare vor ajunge tokenurile în licitații, de-obicei depinzând de factori complecși precum: succesul campaniei de marketing, mărimea pieței, numărul fanilor, bugetul etc.

Dacă vrei să afli despre cum să creezi un NFT citește și Cum creezi un NFT?

Concluzii

Sperăm că prin acest articol ți-ai făcut o imagine de ansamblu despre ce înseamna fungibil și nefungibil. Totuși, dacă ai întrebări sau adăugiri nu ezita să ne scrii un comentariu mai jos. Vom fi bucuroși să mai adăugam un paragraf în cazul în care ar mai fi ceva important de adăugat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *