Cine este Nick Szabo? Ar putea fi Satoshi Nakamoto conform lui Elon Musk

Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin a preferat să păstreze anonimatul, însă există numeroase suspiciuni care indică în direcția lui Nick Szabo, un inginer software american, de origine ungurească. Într-un interviu de sărbători, Elon Musk a fost întrebat de Lex Friedman dacă el (n.r. Elon) este Satoshi, acesta a replicat că nu este el, însă crede că toate indiciile se îndreaptă către persoana lui Nick Szabo.

Sursa imaginii: Youtube.com

Este Nick Szabo inventatorul Bitcoin?

Nicholas Szabo este un programator cu expertiză în criptografie care a făcut cercetări în domeniul monedelor digitale încă din 1998 când a dezvoltat moneda virtuală numită Bit Gold. Numai în această frază sunt foarte multe ”ingrediente” pe care le-am putea regăsi în personalitatea lui Satoshi. Principalele indicații sunt:

  • Faptul că știa și criptografie dar și programare simultan (protocolul Bitcoin a necesitat cunoaștere ambelor domenii pentru a fi creat).
  • Faptul că Bit Gold funcționa pe aceleași principii de a rezolva calcule criptografice folosind puterea de procesare a unui computer, la fel ca mineritul Bitcoin. În plus Bit Gold începe coincident tot cu prefixul ”Bit”, iar astăzi Bitcoin este supranumit și aur digital.
  • Nick a inventat termenul de ”smart contracts”, ceea ce dovedește că este mereu cu un pas înainte în lumea crypto la fel cum era și Satoshi.
  • Szabo era interesat de folosirea pseudonimelor pe internet încă din anii ’90.
  • Nick Szabo a scris următoarele cuvinte despre creatorul Bitcoin într-un articol din 2011: ”Eu, Wei Dai și Hal Finney eram singurele persoane pe care le știu cărora le-a plăcut idea suficient de mult încât să se implice în proiect într-un mod semnificativ până la Nakamoto” Deci, dacă îi excludem pe Wei Dai și Hal Finney (fiind mai puține indicii că ar fi ei), rezultă că Szabo are șanse bune să fie Satoshi.
  • În 2013, creatorul de conținut Skye Grey, a făcut o analiză lingvistică pe scrierile lui Satoshi și a concluzionat că seamănă foarte mult dpdv stilistic cu Nick.
  • Jurnalistul Nathaniel Popper de la New York Times, a scris în 2015: ”Cele mai convingătoare dovezi se îndreptau către un american cu personalitate retrasă, de origine ungurească, numit Nick Szabo.”

Deși toate aceste indicii luate împreună sunt convingătoare, totuși nu există dovezi concrete că Nick Szabo este Satoshi Nakamoto. Acesta a negat de multe ori că ar fi inventat Bitcoinul, însă cu toții știm că Satoshi a vrut să rămână anonim, deci dacă ar fi descoperit, ar fi logic să nege.

Elon Musk sugerează că Nick Szabo este Satoshi Nakamoto

În interviul din 28 Decembrie 2021 cu Lex Friedman, Elon Musk este întrebat și despre criptomonede. În principal Bitcoin și Dogecoin. Când ajunge la întrebarea despre Satoshi Nakamoto, Elon Musk recunoaște că nu știm sigur cine este… însă:

”Se pare că Nick Szabo este probabil, mai mult decât oricine, cel care a dezvoltat acele idei. […] Susține că nu el este Nakamoto, deși asta nu este ceva foarte relevant. Însă el pare să fie cel care a dezvoltat ideile din spatele Bitcoin, mai mult decât oricine altcineva.”

Elon Musk în interviul cu Lex Friedman

Cine este Satoshi Nakamoto?

Întrebarea aceasta a fost pusă sistematic timp de un deceniu, însă răspunsurile au lăsat de dorit. Au apărut diverse speculații de-a lungul timpului, dar în afară de Nick Szabo, au fost trecute pe lista posibililor candidați și următoarele persoane:

Hal Finney: Acesta este un expert în criptografie care s-a implicat în proiectul Bitcoin încă de la început. El a fost primul om după Satoshi, care a folosit software-ul Bitcoin pentru a raporta erori și a-l îmbunătăți. Ceea ce este curios e că a locuit la doar câteva străzi de o persoană pe numele real Satoshi Nakamoto.

Andy Greenberg, un jurnalist de la Forbes, a investigat cazul, dar după ce a analizat schimburile de email-uri între Hal și Satoshi, a concluzionat că nu este el. Hal Finney a murit în 2014, fără să apară informații noi despre posibilitatea de a fi inventat moneda Bitcoin.

Dorian Nakamoto: pe numele întreg Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, acesta este un american japonez care s-a născut cu numele Satoshi Nakamoto. El stătea la câteva străzi distanță de Hal Finney și a fost inginer de sistem, lucrând la proiecte confidențiale militare dar și pentru companii financiare. Părea candidatul ideal.

Acesta a fost întrebat de jurnalista Leah Goodman dacă el este inventatorul Bitcoin și a răspuns favorabil: ”Nu mai sunt implicat în acel proiect și nu pot discuta despre el. A fost preluat de alte persoane. Eu nu mai am nicio legătură.” Însă în mod misterios, la scurt timp, de pe contul adevăratului Satoshi (fundației P2P) a apărut un mesaj: ”Nu sunt Dorian Nakamoto”. Un mesaj neașteptat, dar numai inventatorul Bitcoin avea acces la acel cont, deci nu a dorit ca altcineva să se dea drept el.

Ulterior, Dorian Nakamoto a clarificat, spunând că el a înțeles greșit întrebarea jurnalistei și că nu a auzit niciodată de Bitcoin, că a crezut că e vorba de contractele militare din trecut.

Craig Wright este o persoană despre care revista Wired a scris: ”Ori a inventat bitcoin ori este un farseur genial care vrea cu tot dinadinsul să ne convingă că el l-a inventat”. În lipsa dovezilor, au existat doar afirmații și martori discutabili, care au înclinat balanța către o farsă elaborată. Astfel numeroși promotori ai Bitcoin l-au numit un escroc.

În 2019, Craig a început să dea în judecată persoanele care au negat că este Satoshi sau cei care l-au numit escroc. În același timp a încercat să obțină drepturi de autor pe whitepaper-ul bitcoin și pe codul sursă originar, însă nu a avut sorți de izbândă.

Au existat și alți posibili candidați. Chiar și Elon Musk a fost pe listă. Dar o idee interesantă a fost să se ia în calcul posibilitatea ca Satoshi să fi fost un grup de persoane, astfel pe listă erau Nick Szabo, Hal Finney și Adam Back, toți fiind cypherpunks foarte inteligenți care s-au implicat în proiect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *