I s-au confiscat 52 de milioane de euro în bitcoini

Un bărbat de 49 de ani pe nume Clifton Collins, a cumpărat 6000 de bitcoini încă de la început și i-a păstrat, urmărindu-le creșterea de-a lungul anilor. Cu toate acestea, înalta curte a hotărât că bitcoinii au fost obținuți din activități ilicite și i-a confiscat întreaga sumă de 52 milioane de euro.

Problemele au început încă din 2017 pentru Clifton, când garda i-a percheziționat mașina în munții Wicklow, la 30 km de capitala Irlandei.

În urma percheziției s-a găsit o cantitate mică de cannabis, însă la o investigație ulterioară s-a descoperit cannabis în valoare de 450.000 de euro ascuns într-o locație din zona Galway.

Autoritățile irlandeze au extins ancheta și au conectat evenimentele cu Clifton Collins, care deținea bitcoinii la o adresă din Dublin. Apoi în luna iulie a anului 2019, înalta curte le-a aprobat un ordin temporar de confiscare a activelor.

Cea mai mare captură de criptomonede din ultimii 2 ani

Înalta curte a hotărât că bitcoinii au fost obținuți prin activități ilicite și întreaga sumă trebuie confiscată de către stat.

Judecătorul Alex Owens a aprobat un ordin permanent de confiscare a criptomonedelor deținute de Clifton, care în momentul de față valorează 52 de milioane de euro. Bărbatul nu a contestat decizia judecătorului.

Bitcoinii vor fi păstrați de stat pentru o perioadă de 7 ani până să fie alocați la Ministerul de Finanțe. Cel mai probabil vor fi scoși la licitație publică după cei șapte ani.

Autoritățile irlandeze se mândresc cu această captură, fiind cea mai mare captură din Europa după captura din Bulgaria, din 2017, când s-a confiscat uriașa sumă de 2.8 miliarde de euro în bitcoin.

Bitcoinii pot fi confiscați

Contrar convingerii populare că bitcoinii nu pot fi confiscați, oricine care are acces la portofelul tău digital îți poate confisca criptomonedele. Cheile private sau fraza care generează portofelul digital suferă de aceleași slăbiciuni ca orice parolă. Trebuie stocată undeva, pe un device (computer, hardware wallet, telefon) sau pe un paper wallet, care la rândul lor trebuiesc securizate ca orice obiect fizic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *