De ce scade Bitcoin?

Dacă te întrebi de ce scade Bitcoin, dacă prețul este manipulat, sau dacă nu cumva intrăm într-o piață descendentă (bear market) trebuie să știi că sunt mai mulți factori care contribuie la scăderea prețului, iar citind acest articol îți poți face o imagine despre motivele care se ascund în spatele scăderii prețului BTC. Vom discuta despre căderea de preț din ultima săptămână dar și despre motivele pentru care prețul BTC scade de obicei.

În ultimele 5 zile, prețul unui bitcoin a scăzut cu aproximativ 24% după ce a depășit $58000 la ultimul vârf. Suntem totuși într-un bull market (piață ascendentă) și ne așteptăm ca prețul să-și revină în săptămânile care urmează. Este normal să existe scăderi de preț, corecții, după fiecare creștere majoră. Să nu uităm că în ianuarie am avut o corecție de 31%, deci scăderea de acum este normală.

Nu cumva a scăzut prețul datorită unui Tweet în care Elon Musk a spus că prețurile BTC și ETH pari prea mari? Sau nu cumva datorită procesului cu Tether? Sau mai degrabă datorită faptului că bursa NASDAQ a înregistrat scăderi notabile în ultimele zile?

Desigur că Elon Musk are o influență asupra pieței, însă atâta timp cât nu cumpără sau vinde cantități semnificative, tweet-urile au doar efecte de scurtă durată. Iar procesul cu Tether nu a avut ca efect decât respingerea companiei din statul New York, fără repercursiuni asupra token-ului USDT sau asupra Bitfinex din punct de vedere al operațiunilor de zi cu zi.

Cât despre bursă, într-adevăr există o corelație între bursă și bitcoin. Acest lucru se datorează faptului că valoarea bitcoin este invers proporțională cu dolarul american, iar în ultima perioadă investitorii au preferat să aloce fonduri în stocuri, metale prețioase și criptomonede în loc să păstreze numerar, deci și bursa are o relație invers proporțională cu valoarea dolarului, corelându-se indirect cu bitcoin, mai ales în ultima perioadă.

De ce scade Bitcoin în general?

Prețul nu este influențat de un singur factor, în general, ci există numeroase motive care contribuie la o scădere majoră a prețului.

Balenele care vând

Balenele (whales) sunt investitori care au cantități mari de bitcoin. Dacă un asemenea investitor a păstrat bitcoin mai mulți ani la rând, este foarte tentat să vândă la prețurile uriașe din ultima perioadă, pentru a se bucura de profituri. Dacă mai multe balene vând, scăderea prețului poate genera panică printre speculatori și prețul scade și mai mult.

Frică, Incertitudine, Îndoială

FUD (Fear, Uncertainty, Doubt). FUD-ul poate fi generat de știri negative, de viralitatea anumitor evenimente care cauzează panică printre speculatori. Atunci când prețul începe să scadă se crează un efect în lanț. Practic, cei care pariau că prețul urcă, vor fi lichidați și prețul scade și mai mult. Piața este irațională, fiind dominată de emoțiile în masă. Dacă apare teama că prețul va scădea și mai mult, speculatorii vor vinde iar prețul va continua să scadă.

Manipulare – Pump and Dump

Fenomenul pump and dump este mai degrabă specific altcoins, unde criptomonede cu capitalizare de piață mică, pot fi manipulate ușor. În cazul bitcoin, piața este mult mai complexă și manipularea este limitată.

Manipularea în Bitcoin este limitată la mișcări de scurtă durată și constă mai mult în Exchange-uri sau market makeri (furnizori de lichiditate) care mișcă prețul împotriva pieței pentru a genera un surplus de comisioane de tranzacționare. Acest lucru nu este neapărat negativ pentru că ajută la eficientizarea pieței.

Balenele pot manipula piața de asemenea, însă alte balene le pot contracara, deci există un risc al manipulării, care le poate face neprofitabile. Jocurile tactice dintre balene devin din ce în ce mai competitive și atunci nu mai putem vorbi despre manipulare, ci despre trecerea spre o piața sănătoasă, liberă, cu numeroși participanți care se întrec în a obține o bucată de profit, fără să existe un monopol.

Fermele de minerit care vând

Poate ați auzit că fermele de minerit vând bitcoin regulat. F2Pool, cea mai mare fermă de minat bitcoin din lume, poate vinde mii de bitcoini într-o perioadă de timp foarte scurtă, lucru care se reflectă în scăderea prețului.

O fermă de minerit este o afacere care obține profit din minarea de bitcoin. Aceste afaceri au nevoie de bani pentru a acoperi costurile, mai ales electricitatea și echipamentul, așa că sunt nevoite să vândă.

Se speculează că o fermă mare poate avea și alte interese, spre exemplu să tempereze creșterea exagerată a prețului din ultima perioadă. Aceștia speră ca prețul să nu crească prea mult prea repede, pentru că o creștere prea bruscă poate genera o piață descendentă (ca în 2018) și automat recompensa minerilor va scădea puternic.

Investitorii neexperimentați

Lumea crypto este deschisă tuturor și este foarte ușor să începi să tranzacționezi bitcoin de oriunde din lume. Din păcate acest influx de oameni mizează pe îmbogățirea peste noapte și tratează tranzacționarea ca pe un joc de noroc. Combinația dintre lăcomie și posibilitatea de a tranzacționa cu bani împrumutați (tranzacționare în marjă) poate duce repede la dezastru.

Regulatorii

Regulatorii sunt cei care implementează legislația în privința criptomonedelor. Printre regulatori se numără și trezoreria Statelor Unite, care poate lua măsuri mai puțin plăcute. În trecut au sugerat o introducerea unor portofele crypto, centralizate de ei sau exchange-urile aprobate care ar trebui să devină obligatorii. O astfel de schimbare ar genera foarte mult FUD și o scădere a prețului. Din fericire, nu se va întâmpla, trezoreria nu a mers cu ideea mai departe și în ultima perioadă au fost mai prietenoși cu lumea crypto.

Poate te întrebi ce legătură are trezoreria SUA cu România. Nu are o legătură directă, însă legislația românească legată de crypto va fi împrumutată din legislația pe care o vor implementa alte state, precum SUA, Franța și Germania.

Corecțiile tehnice

În analiza tehnică se observă că prețul alternează periodic. Dacă prețul crește mai multe zile la rând, trebuie să și scadă, sau măcar să stea pe loc. Aceste corecții ale prețului sunt considerate ca fiind parte din mișcarea naturală a prețului de-a lungul timpului și trebuie să ne așteptăm la ele chiar dacă nu există un factor exterior evident care să le genereze.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *