ULTRA – Platforma de jocuri pe blockchain care va detrona Steam

Dintre platformele de jocuri pe blockchain care se dezvoltă acum, Ultra este una dintre cele mai promițătoare, alături de Wax, Flow, Gala și Loom. În acest articol vom descoperi cum funcționează Ultra, de ce are șanse să demoleze gigantul de la Valve și cum poți fi printre primii care accesează platforma.

Ce este Ultra?

Ultra este o platformă de jocuri video bazate pe blockchain și NFTs. Platforma a fost creată atât pentru jucători dar și pentru dezvoltatori de jocuri și creatori de obiecte virtuale. Platforma este construită pe o versiune modificată a blockchain-ului EOSIO pentru a permite crearea gratuită de conturi și tranzacții mai rapide decât pe chain-ul EOS.

Tokenul Ultra este UOS, care valora $0.10 la începutul anului 2021 și a crescut la aproape un dolar la începutul lunii septembrie 2021.

Cum poți accesa platforma Ultra?

Programul Ultra s-a lansat pe 23 Septembrie 2021, fiind un client de jocuri precum Steam. Ca să devii unul dintre primii care accesează clientul Ultra urmează pașii:

  1. Intră pe pagina oficială ULTRA și înregistrează-te (gratuit). Fiind printre primii poți alege un username foarte râvnit (spre exemplu: Alex în loc de Alex3425).
  2. Activează contul, confirmând codul SMS. Din cauză că foarte mulți încearcă să se înscrie simultan la lansare, este posibil să nu primești codul din prima, așa că încearcă din nou după 5 minute.
  3. Instalează clientul. După ce te-ai înregistrat, vei primi un link de descărcare al clientului Ultra.

Ce găsești în programul Ultra?

Programul (Clientul) Ultra are mai multe secțiuni printre care:

  • Ultra Wallet (activ): portofelul crypto încorporat în program care își permite să faci tranzacții și să stochezi tokenul UOS.
  • Ultra Games (inactiv): Secțiunea în care sunt afișate jocurile, în mod similar cu Steam.
  • NFT Market (inactiv): Un marketplace pentru NFT-uri, unde vei putea cumpăra/vinde iteme din toate jocurile de pe platforma Ultra.
  • Theta TV (inactiv): o platformă de streaming pentru creatorii de conținut. Un fel de mini Twitch încorporat direct în programul Ultra.

Chiar dacă doar portofelul este activ momentan, iar celelalte secțiuni se vor lansa ulterior, este important să ne putem înregistra mai devreme, ca să putem participa la giveaways de UOS sau NFTs și să fim printre primii care încearcă jocurile care se vor lansa.

Jocurile Ultra vor fi disponibile atât pe PC cât și pe consolele Atari VCS. Nu vor fi doar jocuri noi ci și jocuri clasice așa că suntem curioși să aflăm mai multe. Vom face o listă de jocuri care se lansează pe Ultra în momentul în care apare această informație.

Ultra vs Steam

Platforma Steam creată de Valve în 2003 a creat cea mai activă comunitate de gameri cu cel mai mare catalog de jocuri video, care ajută atât gamerii cât și dezvoltatorii de jocuri. Cu toate acestea, în ultimii ani supremația Steam a început să se erodeze, mai ales cu popularitatea jocurilor pe telefon, gamerii migrând mai mult pe platforme precum Google Play, Itunes și Amazon. În plus, celelalte studiouri de jocuri și-au lansat propriile platforme (Epic, Discord, Origin etc).

Un alt motiv important al începutului sfârșitului pentru Steam a fost plecarea gradată a dezvoltatorilor independenți de jocuri care n-au mai suportat comisionul uriaș de 30% impus de Steam, găsind consolare în platforme pentru jocuri indie precum Itch.io

Principala problemă a platformei Steam este economia internă. Se pare că doar 20% din jocurile de pe Steam aduc veniturile. Ceea ce înseamnă că doar jocuri de categoria AAA (CSGO, PUBG) beneficiază cu adevărat de platforma Steam.

Problemele utilizatorilor Steam au devenit inacceptabile în contextul în care compania i-a privat pe aceștia de venituri, blocând revânzarea jocurilor, monopolizând banii necheltuiți din cont și ștergând conturile celor care încercau să vândă pe alte site-uri.

Ultra deschide porțile unei platforme care aduce aceleași beneficii ca platforma Steam inițial, însă fără problemele economice. Prin blockchain și NFT-uri se rezolvă problema revânzării și se poate crea o piață mult mai liberă unde toți participanții au de câștigat.

Bun, dar de ce Ultra și nu altă platformă? Pentru că Ultra este singura companie blockchain la ora actuală care oferă un set SDK dezvoltatorilor de jocuri ca să-și publice jocurile în clientul Ultra, chiar dacă jocurile au fost create anterior pe alte platforme (PC, consolă, telefon etc…).

Un avantaj important pe care îl oferă Ultra, este faptul că jocurile din biblioteca ta, sunt 100% deținute de tine și le poți trimite pe blockchain, să le faci cadou la prieteni, sau să le vinzi la fel cum vinzi un NFT sau o criptomonedă. În același timp dezvoltatorii de jocuri au opțiunea să primească un procent din revânzări, rezolvându-și problema pirateriei și a monetizării drepturilor de autor.

Un alt avantaj major este posibilitatea de a vinde datele contului tău de joc, precum personajele/caracterele, abilitățile, sau chiar progresul sub formă de experiență sau nivel în joc. Totul poate fi tokenizat pe o asemenea platformă.

Cât despre streameri și creatori de conținut, Ultra le va permite să aibă contracte cu gamerii, fără nevoia unui intermediar. Reclamele streamerilor vor fi compensate fulgerător, direct în portofelul UOS al acestora, fără să aștepți o lună ca pe Steam și fără completarea unor formulare stufoase.

Ultra e pregătită să cucerească spațiul jocurilor pe blockchain și să detroneze și Steam, având aliați puternici precum Ubisoft, AMD, Enjin, Web3 Foundation și Bitfinex.

Concluzii

Ultra este un proiect extrem de incitant pentru mica lume a jocurile crypto pentru că va crea un cadru prin care putem juca în siguranță, fără să ne punem probleme despre cine a creat jocul, sau dacă blockchainul folosit e OK sau să vizităm 10 site-uri diferite pentru fiecare joc în parte.

Noi ne-am făcut cont pe Ultra chiar la lansarea platformei și vă vom ține la curent cu noutățile acestei platforme. Dacă nu ți-ai creat contul încă, o poți face aici.

Dacă vrei să afli mai multe despre jocurile pe blockchain, alătură-te grupului: Crypto Gaming România.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *